Artemiin temppeli

 

Ap.t. 19:23-40

Taustatietoa ohjaajalle

Paavalin lähetystyön keskuspaikkoja oli vuosien ajan Efesos. Tuo kreikkalainen kaupunki sijaitsi nykyisen Turkin länsirannikolla. Siellä hän myös kirjoitti monet kirjeensä. Kristinusko menestyi kaupungissa monien mielestä liiankin hyvin. Kaupungin ylpeys oli eräs maailman suurimmista temppeleistä, jonka pylväätkin olivat kerrostalon korkuisia. Temppeli oli pyhitetty muinaiselle äitijumalalle, joka tunnettiin monella nimellä kuten Diana tai Artemis.

Kristinusko hyväksyi vain yhden Jumalan. Siksi sen menestys uhkasi temppelin mainetta ja siten Efesoksen matkailutuloja. Väki kokoontuu 25 000 katsojan teatteriin selvittämään asiaa. Syntyy valtava mellakka, jonka kaupungin sihteeri vaivoin saa rauhoittumaan pelottelemalla Rooman armeijalla, jonka tehtävä oli lopettaa mellakat alkuunsa. Näin Paavalikin pelastuu.

Tapahtuma osoittaa, miten uskollisuus yhdelle Jumalalle synnyttää vastustusta. Nykypäivän epäjumalat ovat toisenlaisia, mutta koetaanko kristinusko edelleen uhkana? Laki ja järjestys suojaavat vieläkin kristittyjen elämää.

Tällä kertaa pohditaan sitä, miten uskominen yhteen Jumalaan ja uskollisuus hänelle voi synnyttää vastustusta. Paavalin aikoina kreikkalaisessa kulttuurissa uskottiin moniin jumaliin. Lasten kanssa voidaan keskustella myös siitä, mitkä ovat tämän päivän epäjumalia, eli mitkä asiat voivat tulla ihmisille tärkeämmiksi kuin Jumala.

Opetus

Oletteko kuulleet joistakin muista jumalista, joihin entisaikoina uskottiin täällä Suomessa, tai vaikka Paavalin maassa Kreikassa? Suomessa uskottiin joskus esimerkiksi, että ukkonen on jumala. Kreikassa puolestaan oli tehty patsaita, joita palvottiin siksi, että niiden uskottiin olevan eri asioiden jumalia. Efesoksen kaupungissa palvottiin jumalaa nimeltä Artemis ja hänelle oli rakennettu hieno temppeli. Kaupunkilaiset ansaitsivat jopa rahaa siitä, että heidän kaupunkiinsa tultiin muualta palvelemaan tuota Artemis-jumalaa.

Kun Paavali saapui Efesokseen, hänellä oli ihan erilainen viesti kerrottavanaan: Paavali julisti ihmisille, että on vain yksi Jumala. Tähän me kristityt uskomme tänäänkin. Jotkut efesolaiset ihmiset suuttuivat kovasti kuultuaan Paavalin tulleen kaupunkiin kertomaan Jumalasta ja kaupungissa syntyi mellakka. Kaupungin sihteeri sai kuitenkin kaikki rauhoittumaan. Paavali sai kertoa sanomaansa yhdestä Jumalasta ja hänen pojastaan Jeesuksesta. Saattaa olla, että meillekin voidaan joskus suuttua tai nauraa jos kerromme, että uskomme Jumalaan. Jumalan tulisi siitäkin huolimatta olla meille tärkeämpi kuin mikään muu asia tässä maailmassa.

Opetuksen ydin

Jumala on antanut meille paljon hyviä lahjoja. Suurin ja tärkein lahjoista on kuitenkin Jeesus.

Rukous

Kiitos Taivaan Isä, että olet antanut meille paljon kivoja asioita, joista nauttia: leluja, harrastuksia, ystäviä. Auta meitä kuitenkin muistamaan, että sinun tulee olla meille kaikkein tärkein. Aamen.

Laulut

Pienoisevankeliumi, PK 66
Kiirehdi rakkaan Jeesuksen luo, SK 410
Mä silmät luon ylös taivaaseen, VK 490
Taivaan Isä, nostit minut, VK 495

Keskustelukysymykset

1. Millaisia asioita ja jumalia Kreikassa ja Suomessa on joskus palveltu?
2. Mikä oli Paavalin tärkeä viesti Efesoksen kaupungin asukkaille?
3. Millaiset asiat voivat olla Jumalaa tärkeämpiä tämän päivän ihmisille, vaikka meillä Suomessa? (Pienempien lasten kanssa voidaan katsoa esimerkiksi valmiiksi leikattuja kuvia leluista, autoista, kavereista, jne. Isommat lapset voivat leikata tällaisia kuvia itsekin mainoksista ja aikakauslehdistä.) Mitkä näistä asioista ovat kullekin tärkeitä? Nämä ovat kaikki Jumalan lahjoja meille ja me saamme nauttia niistä. Jumalan ja Jeesuksen pitäisi kuitenkin pysyä meille aina tärkeämpänä kuin mikään noista asioista.

Toiminta

Askartelut

Risti seinälle tai pöydälle

TARVIKKEET:
taikinakulho
6 desilitraa vehnäjauhoja
3 desilitraa suolaa
3 desilitraa kylmää vettä
2 ruokalusikallista ruokaöljyä hammastikku
leivinpaperia
vesivärit
askartelulakkaa

OHJE:
1. Tarkoituksena on askarrella Jeesuksen tyhjä risti joko seinälle tai pöydälle muistuttamaan siitä, että hän on ainoa elävä Jumala.
2. Sekoita aineet taikinakulhossa keskenään taikinaksi.
3. Hiero käsiisi vähän ruokaöljyä ennen muovailun aloittamista.
4. Muovaile taikinasta Jeesuksen tyhjä risti, jonka voit joko laittaa seinälle tai pöydälle. Jos teet seinälle laitettavan ristin, tee hammastikulla reikä ristin yläosaan, jotta sen voi naulata seinälle. Jos teet pöydälle laitettavan ristin, voit tehdä ristin kukkulan päälle, jolloin se pysyy pystyssä.
5. Asettele valmis risti leivinpaperin päälle uunipellille.
6. Kuivata askartelut uunissa tunnin verran 125 asteessa. Askartelut kuivuvat myös huoneenlämmössä, mutta se vie aikaa.
7. Voit maalata kuivan työn vesiväreillä. Valmiit ja kuivat työt voi myös lakata askartelulakalla.

Maalaus pienille: minä ja jeesus -maalaus

TARVIKKEET:
valkoista paperia
vesivärit ja sivellin
vesikippo
kyniä
Jokainen lapsi saa valkoisen paperin, vesivärit ja siveltimen. Tarkoituksena on maalata kuva, jossa on Jeesus ja lapsi itse. Kuivuneeseen työhön kirjoitetaan: Minä uskon Jeesukseen!

Toiminta isoille

Näytelmiä

Lapset jaetaan ryhmiin. Opettaja lukee ääneen ensimmäisen käskyn: ”Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.” Opettaja kertoo, että tämä käsky on Jumalan antama ja se on ensimmäinen kymmenestä käskystä. Lasten tehtävänä on valmistaa lyhyitä näytelmiä, jotka liittyvät ensimmäiseen käskyyn. Näytelmissä voidaan esimerkiksi käsitellä sitä, millaisia epäjumalia suomalaisilla voi nykyään olla, ja kuka on oikea Jumala. Näytelmät esitetään toisille.

Ykköskäsky-rap tai ykköskäsky-laulu

Lapset jaetaan ryhmiin. Tarkoituksena on opetella ulkoa ensimmäinen käsky. Sitä helpottamaan ryhmä keksii aiheesta joko rapin tai muuttaa sanat tuttuun lauluun. Rapissa tai laulussa tulee olla myös ensimmäinen käsky kokonaisuudessaan. Valmiit laulut ja rapit esitetään toisille.

Taustatietoa ohjaajalle, opetus ja keskustelukysymykset: Lauri ja Tiia Thurén
Laulut ja toiminta: Liisi Portin