Havainnollistaminen piirtämällä

 

Hyvä ja yksinkertainen tapa havainnollistaa raamattuopetusta on piirtää isolle paperille tai piirrostaululle kuvaa, joka etenee kertomuksen mukaan. Mitä pienempiä kuulijasi ovat, sitä enemmän tarvitset havainnollistamista kerrontasi lisäksi. Piirrokset myötäilevät kerrontaa ja samalla vetävät kuuntelijan mielenkiinnon kertomukseen. Piirrosten käyttämisen on jopa todettu rauhoittavan levotonta ryhmää.

Piirtäminen ei saa olla yksityiskohtiin paneutuvaa. Muutama ylimalkainen viiva riittää. Kuuntelijat voivat mielikuvituksessaan täydentää kuvaa. Vaikeimpia ovat henkilökuvat. Niissä onkin hyvä keskittyä piirtämään vain ihmishahmoja ja jättää yksityiskohdat pois.

Kuvaa, jonka aiot kertomuksen yhteydessä piirtää, kannattaa harjoitella etukäteen. Tärkeintä on, että piirroksesi valmistuu määrätietoisesti ja täsmällisesti. Hätäisyys ja hermostuneisuus, samoin kuin turha korjaileminen, vain rikkovat raamattuhetken tunnelmaa. Voit myös käyttää eri värejä. Käyttämällä voimakkaita ja puhtaita värejä saat kuvan, joka tehoaa lapsiin ja näkyy kauas.

Ajattelet ehkä, ettet osaa piirtää, mutta olen varma, että jokainen osaa tehdä neliön, kolmion, ympyrän ja erilaisia viivoja. Näitä yksinkertaisia muotoja käyttämällä selviytyy jo pitkälle. Katso alla olevia esimerkkejä, eiväthän ne ole vaikeita. Mieti raamattukertomus, harjoittele ja käytä. Piirtämiseen tarvitaan vain rohkeutta! Kun vielä teet kuvasi mahdollisimman suureksi, etkä piirrä paperille liikaa asiaa, uskon että onnistut.

Eija Viitanen