Flanellot raamatunkertomuksen havainnollistamisessa

 

Flanellot eli flanellografikuvat ovat kankaisia kuvia tai nukkataustaisia paperikuvia, joiden avulla voidaan havainnollistaa raamattuopetusta. Flanellot sopivat hyvin kaikenikäisille lapsille ja myös aikuisille. Ne vangitsevat kuulijan mielenkiinnon ja pitävät sitä yllä. Kuvat pysyvät kiinni kangastaustalla. Niitä voidaan kerronnan edetessä lisätä ja poistaa taustalta ja niitä voi myös siirrellä.

Kankaisia kuvia löytyy koko Raamatun kattava sarja. Sarjaa on kahta eri kokoa. Paperikuvia löytyy Suomesta mm. neljä vihkoa Jeesuksen elämästä ja useita vihkoja Vanhan testamentin kertomuksista. Kuvat pitää itse leikata vihosta.

Kuvat asetellaan flanellotaululle, jonka voi ostaa valmiina. Paperikuvia käytettäessä taulun on hyvä olla vähän vinossa, jotteivät kuvat putoile kesken kerronnan. Kangaskuvat pysyvät pystysuorassakin taustassa. Kuvien taustana voi käyttää pelkkää mustaa tai tummansinistä pohjaa tai sitten erilaisia, valmiina saatavia taustan peittäviä maisemaym. kankaita. Maiseman voi myös itse piirtää yksiväriselle flanellikankaalle.

Harjoittele kuvien sijoittelu taululle etukäteen. Kiinnitä huomiota siihen, että kertomuksen päähenkilöille – esim. Jeesus ja rikas nuorukainen – jää keskeinen tila taululla. Pidä silmällä myös perspektiiviä: pienikokoiset kuvat taustalle, suuremmat etualalle. Voit sijoittaa kuvat isokokoisen vihkon sivujen väliin siinä järjestyksessä kun tarvitset niitä. Lisää ja poista kuvia taululta kerronnan edetessä. Poista seisova Pietari ennen kuin lisäät istuvan Pietarin.

Jos kertomus sisältää useamman tapahtumapaikan (esim. sadanpäällikön koti ja kaupunkimaisema), voit laittaa taululle valmiiksi päällekkäin monta flanellitaustaa tai käyttää kahta taulua. Ohuen pahvin (n. 40 cm x 60 cm) voi päällystää mustalla flanellilla. Sitä voi käyttää aputauluna kädessä ja siihen voi tarvittaessa siirtää muutaman kuvan.

Harjoittele raamatunkertomus etukäteen. Noudata mahdollisimman tarkasti raamatuntekstiä. Kerro kuitenkin lapsentajuisesti ja elävöittäen. Lapset ovat kiinnostuneita kuvista ja siitä, miten ne pysyvät taulussa. Voit ottaa lapset avuksi lisäämään ja siirtelemään kuvia.

Hilkka Särelä