Marian ja Elisabetin tapaaminen

 

Luuk. 1:39–45

Taustatietoa ohjaajalle

Nuoren Marian ja jo iäkkäämmän Elisabetin kohtaamisessa tapasivat kaksi ihmettä. Elisabetin aika alkaa odottaa lasta oli mennyt jo ohi (Luuk. 1:7) ja Maria oli tullut raskaaksi neitsyenä (Matt. 1:18, Luuk. 1:27). Uuden liiton alku oli siis ihmeiden aikaa. Jumala antoi sekä Poikansa Jeesuksen että tämän edelläkävijän, Johannes Kastajan, syntyä yliluonnollisesti, ihmeiden kautta. On mielenkiintoista, että myös monien vanhan liiton suurten hahmojen syntymään liittyy samantapaisia yli-inhimillisiä piirteitä (esim. Iisak, 1. Moos. 11.30; Simson, Tuom. 13:2 – ; Samuel, 1. Sam. 1:5 -).

Odottavien sukulaisnaisten (Luuk. 1:36) kohtaamisessa mukana olivat vahvasti myös syntymättömät pojat; kaikkiaan heitä olikin paikalla neljä henkilöä, kaksi äitiä ja kaksi lasta! Tapaamisessa Johannes hypähti ilosta äitinsä kohdussa ja Elisabet toivotti Jumalan siunausta Jeesukselle. Lapsen elämä ei ala siis vasta syntymässä, vaan jo paljon aiemmin.

Tuohon aikaan vanhemman ihmisen kunnioittaminen oli yksi keskeisimpiä piirteitä ihmisten sosiaalisissa kanssakäymisissä. Meidän länsimaalaisten ihmisten on vaikea sitä enää käsittää, olemme menettäneet siitä niin paljon. Muistan tosin oman äitini teititelleen appeansa. Kuitenkin esimerkiksi mustan Afrikan maissa se on edelleen arkea: vanhempaa ihmistä kunnioitetaan ja arvostetaan pelkästään hänen ikänsä perusteella. Iäkkään Elisabetin asenteessa nuorta sukulaistyttö Mariaa kohtaan ja hänen sanoissaan onkin jotain hyvin tavatonta. Ikään kuin heidän paikkansa olisivat keskenään vaihtuneet, Marian olisi tullut osoittaa kunnioitusta Elisabetille. Selitys on Elisabetin sanoissa, ”Herrani äiti”. Mariassa tai Marian kautta Elisabet kunnioitti Herraansa, Jumalaansa.

Tämän jälkeen seuraa Marian kuuluisa kiitosvirsi (Luuk. 1:46-56).

Opetus

Haluatkos kuulla ihmeistä?

Luukkaan evankeliumin alussa kerrotaan, kuinka Jumalan enkeli Gabriel ilmestyi Jerusalemin temppelissä papille nimeltä Sakarias. Yhtäkkiä Sakariaan toimittaessa papin töitä enkeli vain seisoi hänen edessään. Gabriel ilmoitti, että Sakariaalle ja tämän vaimolle Elisabetille syntyy poika, jolle tuli antaa nimi Johannes.

Puolen vuoden päästä Jumalalla oli taas töitä enkeli Gabrielille. Gabrielin piti mennä pieneen Nasaretin kaupunkiin, jossa asui nuori nainen nimeltä Maria. Maria oli sisällä kotipuuhissa ja yhtäkkiä hän näki edessään enkeli Gabrielin. Gabriel sanoi, että tapahtuu Jumalan ihme. Gabriel ilmoitti Marialle, että vaikka Maria ei olekaan vielä naimisissa, hän alkaa odottaa lasta. Syntyvä lapsi olisi Jumalan oma Poika, Jeesus.

Tämän jälkeen Raamatussa kerrotaan, kuinka Maria lähti tapaamaan sukulaisnaistaan Elisabetia. Maria asui siis Nasaretissa, joka on Pohjois-Israelissa, Galilean maakunnassa. Hän lähti matkaan kohti etelää, Juudean maakuntaan. Sakarias ja Elisabet asuivat Juudean vuoriseudulla. Emme tiedä heidän kotikaupunkinsa nimeä, koska Raamattu ei mainitse sitä. Matka piti tehdä kävellen tai aasilla, joten se kesti pari päivää.

Luemme nyt Raamatusta Marian saapumisen kylään Elisabetin luo.

Muutaman päivän kuluttua Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!” (Luuk. 1:39-45).

Huomasitko, kuinka Maria teki matkaa? – Hän kiiruhti Elisabetin luo. Hän oli niin iloissaan ja innoissaan siitä mitä enkeli Gabriel oli puhunut. Jumala oli luvannut tehdä ihmeitä, jotka olisivat hyviä kaikille ihmisille. Marialla oli kiire juttelemaan yhdessä Elisabetin kanssa näistä Jumalan hyvistä suunnitelmista.

Ajattelepa tuota tilannetta. Siinä oli Elisabet, joka oli niin iäkäs, että hän olisi voinut olla isoäiti. Ja siinä oli Maria, joka oli oikeastaan nuori tyttö. Ei heidän kummankaan tulisi odottaa lasta, mutta niin vain Elisabetin vatsassa kasvoi Johannes Kastaja ja Marian vatsassa Jeesus. Jumala oli saanut aikaan nämä ihmeet.

Yksi ihme tapahtui vielä siinä naisten tapaamisessakin. Kun Maria tuli Elisabetin kotiin, niin vauva Elisabetin vatsassa hypähti iloissaan! Johannes Kastaja oli iloissaan, kun hän tapasi Jeesuksen ja tämän äidin. Johannes oli iloissaan, vaikka olikin vielä äitinsä vatsassa! Eikös olekin ihmeellistä!

Opetuksen ydin

Jumala tekee ihmeitä.

Rukous

Hyvä Jumala, Taivaan Isä tekee ihmeitä. Meille on luvattu sellainenkin ihme, että Taivaan Isä ottaa meidät tämän elämän jälkeen taivaan kotiin. Jeesus, meidän Vapahtajamme avasi meille tien taivaaseen. Me saamme uskoa häneen. Aamen.

Laulut

Nuori neitsyt Maria, LV 26
Ole tervehditty täällä, oi Maria, LV 27
Mä silmät luon ylös taivaaseen, LV 98
Kun on turva Jumalassa, LV 100 / SK 307
Kun enkeli ilmestyi, PK 133
Enkeli suojelee, PK 152

Havainnollistaminen pienille

Jeesuksen äitiä Mariaa koskevan opetustuokion opettaja voisi aloittaa Mariaksi pukeutuneena (esim. kahdesta melko isosta kankaasta saa mekon ja huivin, lisäksi vähän kangasta pyöristämään vatsaa) ja eläytyen kertoa seuraavaan tapaan:

(Vinkki: Jotta opettajan ei tarvitse opetella tekstiä ulkoa, hänellä voi olla esim. käsivarrellaan kori tms., jonka pohjalle teksti on piilotettuna.)

Tervehdin teitä lapset. Nimeni on Maria. Olen köyhä, tavallinen nuori, melkein tyttö vielä. Asun Nasaret-nimisessä kaupungissa. Minä olen kihloissa Joosefin kanssa. Aion mennä hänen kanssaan naimisiin. Hänestä tulee minulle hyvä mies.

Eräänä päivänä minulle tapahtui jotakin aivan erityistä. Olen vieläkin aivan ihmeissäni. Enkeli tuli sisään luokseni ja puhui minulle näin: ”Ole tervehditty, Maria, sinä armon saanut! Herra kanssasi!”

Ihmettelin, mitä tällainen tervehdys oikein tarkoitti. Mutta enkeli jatkoi: ”Älä pelkää, Maria, Jumala on suonut sinulle armonsa. Sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinä annat hänelle nimeksi Jeesus. Hän on oleva suuri, häntä kutsutaan Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle hänen isänsä Daavidin valtaistuimen. Hän hallitsee Jaakobin sukua ikuisesti, hänen kuninkuudellaan ei ole loppua.”

Minä kysyin ihmetellen enkeliltä: ”Miten se on mahdollista? Minähän olen koskematon.” Enkeli vastasi minulle näin: ”Pyhä Henki tulee sinun yllesi, Korkeimman voima peittää sinut varjollaan. Siksi myös lapsi, joka syntyy, on pyhä, ja häntä kutsutaan Jumalan Pojaksi. Ja tiedä tämä: Myös sukulaisesi Elisabet kantaa poikalasta, vaikka on jo vanha. Hän on jo kuudennella kuukaudella, hän, jota on pidetty hedelmättömänä! Jumalalle ei mikään ole mahdotonta.”

Silloin sanoin enkelille: ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.” Ja niin enkeli lähti luotani.

Muutaman päivän kuluttua lähdin matkaan ja menin sukulaiseni Elisabetin luo. Kun Elisabet kuuli tervehdykseni, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Elisabet sai ymmärtää, että minusta tulee Herran, Vapahtajan, äiti.

Minäkin sain ylistää Jumalaa sanoen: ”Minun sieluni ylistää Herran suuruutta, minun henkeni riemuitsee Jumalasta, Vapahtajastani, sillä hän on luonut katseensa vähäiseen palvelijaansa.”

Olin Elisabetin luona noin kolme kuukautta ja sitten palasin kotiini.

Nyt olen kuullut, että keisari Augustus on antanut käskyn, että koko valtakunnassa on toimitettava verollepano. Kaikkien on siis mentävä omaan kaupunkiinsa kirjoittautumaan veroluetteloon. Meidänkin on lähdettävä pitkälle matkalle ylös Juudeaan Daavidin kaupunkiin, Betlehemiin, sillä Joosef kuuluu Daavidin sukuun.”

(Mikäli kuulijat ovat hyvin nuoria, Raamatun kohtia ja kertomusta voi lyhentää.)

Havainnollistaminen isoille

Voit käyttää tähän havainnollistamiseen esim. flanelloja tai nukkeja. Myös kuvat, itse piirretyt tai netistä löydetyt, käyvät hyvin. Ajatuksena on, että pysähdytte lasten kanssa kertomuksen kahteen eri kohtaan, ja opetus tapahtuu keskustellen.

Ensimmäinen kohtaus on se, kun Maria kiiruhtaa tapaamaan Elisabetia. Esillä olevassa ”kuvassa” siis on nopeasti liikkuva Maria. Kerro ensin, mitä Marialle on tapahtunut ja kenen luo hän on menossa. Lapset osaavat ehkä myös auttaa tässä kerronnassa. Jatkakaa keskustellen. Muistuta, että näihin kysymyksiin ei ole yhtä oikeaa vastausta – voimme oikeastaan vain arvailla ja päätellä vastauksia.

MIETTIKÄÄ YHDESSÄ:

1. Miksi Maria haluaa tavata Elisabetin? (Myös Elisabet oli tullut raskaaksi Jumalan ihmeestä. Maria halusi varmaan jakaa tämän ihmeen jonkun kanssa, joka ymmärtäisi.)
2. Maria lähti liikkeelle jo muutaman päivän kuluttua siitä, kun sai tietää odottavansa Jeesusta. Miksi hän kiiruhtaa? (Maria oli varmasti hämmentynyt tilanteestaan ja halusi pian saada tukea vanhemmalta sukulaisnaiselta.)
3. Mitä Maria mahtaa miettiä matkalla, joka kesti kaksi päivää? (Esim. mitä muut ihmiset ajattelevat, kun hän on raskaana? Miten hän voisi olla Jumalan pojan äiti? Miksi Jumala valitsi juuri hänet Poikansa äidiksi? Minkälainen Jeesuksen elämästä tulee? Näyttääkö Hän ihan tavalliselta pojalta?)

Toinen kohtaus tapahtuu Elisabetin ja Sakariaan kodissa, kun Maria ja Elisabet kohtaavat. Kerro ensin, mitä silloin tapahtui. Keskittykää sitten miettimään tilannetta Elisabetin kannalta:

1. Tiesikö Elisabet Marian tulosta? (Varmaankaan ei, sillä siihen aikaan tiedonkulku oli hidasta.)
2. Entä tiesikö Elisabet Marian olevan raskaana? (Todennäköisesti ei tiennyt. Marian raskaus ei näkynyt päällepäin eikä hän luultavasti ollut kertonut raskaudestaan vielä monille.)
3. Maria ei ehtinyt sanoa Elisabetille muuta kuin tervehdyksen, ja heti Elisabet huusi kovaan ääneen siunauksensa Marialle ja tämän sisällä olevalle Jeesus-lapselle. Mistä Elisabet tiesi Jeesuksesta? (Jumalan Pyhä Henki vaikutti hänessä niin, että Elisabet tiesi kaiken, ilmeisesti myös sen, että Jeesuksesta oli tuleva Messias.)

Maria viipyi Elisabetin luona kolmisen kuukautta, eli suunnilleen Johanneksen syntymään asti. Voitte vielä miettiä:

Mitä he mahtoivat sinä aikana jutella ja tehdä? (Varmasti he miettivät tulevaisuutta: millaista olisi olla Johanneksen, Herran edelläkävijän äiti, tai Jeesuksen, Jumalan pojan äiti. He luultavasti ihmettelivät yhdessä Jumalan suuria ja ihmeellisiä tekoja. Lisäksi he luultavasti pohtivat samoja asioita kuin kuka tahansa lasta odottava äiti, ja tekivät valmisteluja, ja elivät tavallista elämää, laittoivat ruokaa ja siivosivat.)

Toiminta

Piirrostehtävä

Pyydä lapsia sulkemaan silmänsä. Pyydä heitä kuvittelemaan mielessään mahdollisimman tarkasti, mitä he näkevät kun luet heille seuraavan tekstin hitaasti ja maalaillen:

Maria on juuri astunut ovesta sisään Elisabetin luo. Kuvittele mielessäsi, millainen huone on. Seinät ovat valkoiseksi kalkittua kiveä, huoneessa on ehkä yksi tai kaksi pientä ikkunaaukkoa, ettei kuumuus tulisi sisätiloihin. Elisabetin mies Sakarias oli pappi, joten heillä oli varmaan monta huonetta. Onkohan tämä huone keittiö vai makuuhuone? Keittiöstä löytyy varmaankin pöytä ja hyllyjä, joilla on erilaisia ruskeita saviastioita ja puisia ruokailuvälineitä. Huoneen nurkkauksessa on kivistä rakennettu uuni, jonne laitetaan tuli ruokaa laitettaessa. Onkohan Elisabet kenties juuri laittamassa ruokaa uunissa? Vai onko hän jo valmistautumassa nukkumaanmenoon makuuhuoneessa? Silloin näet huoneessa varmaankin kaksi matalaa sänkyä. Entä miltä Maria näyttää? Hän on nuori nainen. Hänellä oli varmaankin tummat, pitkät hiukset. Hänen ilmeensä voi olla iloinen, hämmentynyt, onnellinen tai epävarma. Mitä luulet? Miltähän Elisabet näyttää? Hän on jo iäkäs, harmaat hiukset on ehkä kääritty nutturalle tai päätä peittää huivi. Hän on ollut jo niin pitkään raskaana, että hänen vatsansa on jo aika suuri. Luultavasti Elisabet näytti hyvin riemastuneelta nähdessään Marian. Johannes hänen kohdussaan hypähti riemusta ja Elisabet sai Jumalalta kiitollisen ja ylistävän mielen.”

Pyydä sitten lapsia avaamaan silmänsä ja piirtämään paperille, mitä näkivät mielessään. Jos lapsia on vain vähän, voit kysellä heiltä, mitä he näkivät. Jos lapsia on paljon, he voivat kertoa näkemästään vieruskaverille. Voitte keskustella ennen piirtämistä, piirtämisen lomassa tai sen jälkeen.

Isompien lasten kanssa ”piirroksen” voi toteuttaa kollaasimaisena ryhmätyönä niin, että joku piirtää erilliselle paperille Marian, joku Elisabetin, ja ne leikataan irti. Muut tekevät sillä aikaa huonetta esim. niin, että tummalle taustapaperille tehdään vaaleasta paperista seinät (leikkaamalla tai repimällä) ja piirretään tai liimataan huoneeseen huonekaluja ja muita esineitä. Tällaisesta ryhmätyöstä saa hienon taulun seinälle. Jos aikaa on enemmän, voitte ensin tutustua kirjoihin, joissa on kuvia Jeesuksen aikaisista taloista ja pukeutumistyylistä.

Leikit

Tervehdysleikki

Leikkijät seisovat piirissä. Yksi leikkijöistä valitaan keskelle. Hän tervehtii toisia leikkijöitä sanoen: ”Terve Maria!” ja tekee samalla jonkun liikkeen, esimerkiksi hypähtää paikallaan tai pyörähtää ympäri. Tämän jälkeen toiset leikkijät vastaavat hänelle: ”Terve Elisabet!” tehden samalla keskellä olevan leikkijän tekemän liikkeen. Eli jos keskellä oleva leikkijä on tervehti-

essään hyppinyt yhdellä jalalla, toiset leikkijät hyppivät myös yhdellä jalalla tervehtiessään häntä. Jokainen leikkijä saa olla keskellä kerran, ja oman vuoron mentyä hän palaa takaisin piiriin.

Halaushippa

Yksi leikkijöistä valitaan hipaksi. Toiset leikkijät juoksevat hippaa karkuun. Jos hippa lähestyy leikkijää, tämä pääsee turvaan halaamalla jotakin toista leikkijää. Halaavat leikkijät laskevat viiteen, jonka jälkeen on jatkettava juoksemista. Siitä leikkijästä, jota hippa koskettaa, tulee uusi hippa.

Taustatietoa ohjaajalle ja opetus: Esa Luomaranta
Havainnollistaminen: Meeri Kuokkanen ja Heidi Sehm
Piirrostehtävä: Meeri Kuokkanen
Leikit: Liisi Portin