Samarialainen nainen

 

Joh. 4:5-30

Taustatietoa ohjaajalle

Samarialaiset olivat juutalaisten keskuudessa hyljeksittyä kansaa. Naiset olivat Jeesuksen ajan yhteiskunnassa vähempiarvoisia kuin miehet. Voit kuvitella, miten syrjitty tuo samarialainen nainen oli. Nainen saapui kaivolle keskipäivän aikaan, silloin kuin kaivolla kulki vähiten ihmisiä. Hän toivoi, ettei kohtaisi ketään ihmistä saapuessaan kaivolle. Tuo nainen mietti varmasti u-käännöksen tekemistä, kun näki, että juutalainen mies istui kaivon luona.

Pelkästään jo se, että juutalainen mies suostui puhumaan hänelle, hämmästytti naista suuresti. Nainen ihmetteli Jeesuksen puheen sisältöäkin: mies tiesi hänen elämästään kaiken, vaikka he eivät olleet koskaan tavanneet. Nainen alkoi epäillä Jeesuksen tiedonmäärästä, josko tuo mies olisi kansan odottama Messias.

Jeesus tarjoaa naiselle elävää vettä. Jeesuksen tarjoamalla elävällä vedellä tarkoitetaan totuutta ja Jumalalta lahjaksi saatua elämää. Jeesuksessa löydämme pelastuksen ja tarkoituksen elämään, emmekä pyydä enää muuta. Teksti auttaa meitä huomaamaan myös, että olemme hyväksyttyjä Jumalan silmissä ja voimme saada pahat tekomme anteeksi.

Opetus

Jeesus oli kulkenut jo pitkän matkan, kun hän saapui syvän kaivon luokse. Oli todella kuuma päivä ja Jeesuksella oli kova jano. Kaivolle tuli juutalaisten syrjimä samarialainen nainen hakemaan vettä. Jeesuksella ei ollut astiaa, jolla hän olisi nostanut vettä syvästä kaivosta, mutta naisella oli. Jeesus pyysi: ”Anna minun juoda astiastasi”. Nainen tiesi, etteivät juutalaiset pitäneet samarialaisista ja hän ihmetteli, miksi tuo juutalainen mies puhui hänelle: ”Sinähän olet juutalainen, kuinka sinä pyydät juotavaa samarialaiselta naiselta?”

Jeesus kysyi naiselta: ”Sinä et taida tietää kuka olen? Minä voin antaa sinulle vastineeksi elävää vettä. Se on Jumalan vettä. Kun juot sitä, sinulla ei ole ikinä jano.” Nainen kummasteli Jeesuksen puhetta ja oli hämillään. Jeesus tarkoitti elävän veden antamisella sitä, että hän voi antaa meille pelastuksen ja todellisen tarkoituksen elämään. Se on parasta, mitä voimme saada.

Jeesus jatkoi: ”Minä tiedän, kuka sinä olet. Tiedän kaiken sinusta. Tiedän esimerkiksi sen, että sinulla on ollut viisi miestä.” ”Oliko tuo mies oikeasti Jumalan Poika ja miten ihmeessä hän voi tietää kaiken minusta?”, nainen mietti suu ammollaan. Nainen juoksi kaupunkiin ja kertoi siellä oleville ihmisille Jeesuksesta.

Jeesus tunsi samarialaisen naisen ja rakasti häntä, vaikka kaikki eivät pitäneetkään tuosta naisesta. Jeesus tuntee myös meidät. Hän tietää, keitä me olemme, mistä me pidämme ja keitä ihmisiä meidän elämäämme kuuluu. Hän ei syrji ketään, vaan rakastaa kaikkia ihmisiä sellaisina kuin olemme. Jumala haluaa antaa anteeksi pahat tekomme ja pelastaa meidät.

Opetuksen ydin

Jeesus tietää meistä kaiken, rakastaa meitä ja antaa meille syntimme anteeksi. Vain Jeesus voi pelastaa meidät.

Rukous

Rakas Jeesus, sinä tunnet meistä jokaisen. Tunnet … ja … (Tässä kohtaa voidaan luetella kaikkien lasten nimet: ”Tunnet Anniinan ja Lassen ja Kaisan ja…”) ja rakastat meistä jokaista yhtä paljon. Auta meitä rakastamaan toisiamme, niin kuin sinä rakastat meitä. Aamen.

Laulut

Elämän leipää, PK 43
Jeesuksen rakkaus -leikkilaulu
Jeesus meitä rakastaa, SK 409
Olen onnellinen, PK 111 / SK 413
Taivaan Isä suojan antaa, VK 503
Jumalan kämmenellä, VK 499

Keskustelukysymykset

1. Miltä sinusta tuntuisi, jos sinua syrjittäisiin tai kiusattaisiin?
2. Kenet sinä tunnet hyvin? Äitisi? Isäsi? Veljesi? Siskosi? Kaverin?
3. Ketä sinä rakastat? Kuka on sinulle tärkein ihminen? Miksi?
4. Kuka välittää sinusta?
5. Mitä Jumala ajattelee sinusta?

Havainnollistaminen pienille

Voit pukeutua samarialaiseksi naiseksi. Voit tulla huoneeseen kantaen pään päällä tai olkapäällä ruukkua, jossa on hieman vettä ja kertoa juuri kaivolla Jeesuksen kohdanneen samarialaisen naisen tarinan eläytyen, hämmästyneenä ja innoissaan.

Havainnollistaminen isoille

Piirrä Jeesus ja samarialainen nainen paperille. Leikkaa ne irti paperista ja liimaa jäätelötikun päähän. Kerro raamatunkertomus hahmoja käyttäen. Katso lisää kohdasta ”Askartelut pienille – Hahmot esitystä varten”.

Toiminta

Askartelut pienille

Hahmot esitystä varten

TARVIKKEET:
paperia
värija lyijykyniä
sakset
jäätelötikkuja
liimaa

Jäätelötikun nokassa olevat kertomuksen hahmot voidaan tehdä yhdessä. Lapset voivat piirtää itse hahmot (jokaiselle oma hahmo) ja esineet (esim. kaivo ja aurinko) tai värittää valmiiksi piirretyt hahmot. Leikatut hahmot liimataan kiinni jäätelötikkuun.

Tärkeä ihminen

TARVIKKEET:
A5-kokoista paperia
värikyniä
punaista kartonkia
sakset

Piirretään A5-kokoiselle paperille tärkeimmän ihmisen kuva: perheenjäsen, ystävä, sukulainen. Punaisesta kartongista leikataan kuvalle kehykset. Tämän jälkeen voidaan kertoa muille, miksi kuvan ihminen on piirtäjälle tärkeä. Kuvan voi antaa kuvassa olevalle.

Askartelut isoille

Sydämellisiä saippuakuplia

TARVIKKEET:
metallilanganpätkiä
puutikkuja
paperia
astia saippuakuplaliuokselle
astianpesuaine
vettä

Valmiiksi leikattu metallilanganpätkä muotoillaan sydämen muotoiseksi. Jätä sydämen kärkeen pieni pätkä metallilankaa. Päällystä teroittamaton kynä/puutikku paperilla (voi olla itse tai jo valmiiksi koristeltu paperi). Taivuta sydämenkärkeen jäänyt langanpätkä kynän/tikun ympärille. Tee astianpesuaineesta (1 dl) ja vedestä (1½ – 2 dl) kuplaliuosta. Puhaltakaa sydämellisiä kuplia.

Sydänheijastin

TARVIKKEET:
punaista huopaa
heijastinkangasta
sakset
liimaa
neula
lankaa
hakaneuloja

Leikataan huovasta sydän. Leikataan heijastinkankaasta punaista sydäntä hieman pienempi sydän ja liimataan se huopasydämen päälle. Pujotetaan neulalla lanka sydämen kaarten välistä. Langan toiseen päähän laitetaan hakaneula.

Koristeruukku

TARVIKKEET:
savinen kukkaruukku
lautasliinoja tai kiiltokuvia
degoupage-lakkaa
askartelumaalia
sakset
sivellin

(Maalaa ruukku taustavärillä ja anna maalin kuivua.) Leikkaa tai revi lautasliinasta haluamasi kuvio. Irrota molemmat valkoiset aluspaperit pois kuvion alta. Sivele degoupage-lakkaa ruukun pintaan siihen kohtaan, johon haluat kiinnittää koristekuvion. Kiinnitä lautasliina tai
kiiltokuva varovasti lakkaan. Sivele lautasliinan päälle ohut kerros degoupage-lakkaa kuvion keskeltä reunoja kohti. Ole varovainen, sillä lautasliina on hauras. Lakka on kosteana valkoista, mutta kuivuttuaan väritöntä. Anna kuivua. Sivele degoupage-lakkaa kaikkialle ruukun pintaan leveällä siveltimellä.

Ruukkuun voi istuttaa keväällä siemeniä tai kukan taimia. Koristeruukkua voi käyttää myös aterinruukkuna tai kynätelineenä. Muista tukkia kukkaruukun reikä esim. korkinpalalla, tukevalla pahvilla tai teipillä.

Leikit

Nainen kaivolla

Leikkipisteessä on iso saavi, joka on täynnä vettä ja jonka pohjalla on pienempi astia. Jokainen leikkijä saa 10 rahaa (määrä riippuu lapsiryhmän koosta, leikkiajasta ja siitä, lasketaanko pisteitä). Rahat pudotetaan tähän ”kaivoon”. Tarkoituksena on yrittää saada rahat osumaan pienempään astiaan. Pisteet voidaan laskea ja laittaa ylös. Jos leikkijöitä on paljon, leikki voidaan toteuttaa pienissä ryhmissä esim. niin, että ryhmä saa 20 rahaa, jotka pudotetaan ”kaivoon”.

Sydän kulkee

Ollaan ringissä. Keskellä olevalla henkilöllä on silmät kiinni. Ringissä kiertää pehmeä leikkisydän/pallo. Kun keskellä oleva sanoo stop, se, jolle sydän jäi, kertoo mitä hyvää hänessä on: hyviä luonteenpiirteitä tai kykyjä. Leikki voidaan toteuttaa myös niin, että toiset kertovat, mitä hyvää henkilössä on.

Tehtävä isoille

Lisämateriaali

Taustatietoa ohjaajalle, opetus, havainnollistaminen, askartelut ja leikki (Sydän kulkee): Anniina Liljeqvist
Askartelu (Koristeruukku): Virpi Lahti
Leikki (Nainen kaivolla): Lauri Halme
Tehtävä isoille: Saija Simanainen
Kuvitus: Liina Pajunen