Stefanus

 

Ap.t. 6:1-6

Taustatietoa ohjaajalle

Rooman valtakunnassa ei ollut varsinaista järjestelmää köyhistä ja sairaista huolehtimiseen. Joskus hallitsijat saattoivat jakaa ruokaa köyhille, mutta usein köyhät jäivät oman onnensa nojaan. Juutalaiseen ja kristilliseen opetukseen sen sijaan kuuluu heikossa asemassa olevista huolehtiminen. Vanhassa testamentissa kehotetaan auttamaan orpoja ja leskiä. Köyhistä, sairaista ja muukalaisista täytyy pitää huolta (2. Moos. 22:20-23; 2. Moos. 23:9; 3. Moos. 19:33-34; Sakarja 7:10). Heikossa asemassa olevat ihmiset ovat lähellä Jumalan sydäntä.

Kristillinen seurakuntakin on alusta asti pitänyt huolta näistä ihmisistä. Ap.t. 6:1- 6 kerrotaan, miten seitsemän miestä valittiin diakoneiksi huolehtimaan köyhistä, leskistä ja orvoista. Yksi heistä oli Stefanos, josta sanotaan, että hän teki suuria ihmeitä ja tunnustekoja, tunsi hyvin pyhät Kirjoitukset ja osasi hyvin opettaa (Ap.t. 6). Diakonin palvelutyöhön kuului siis myös Raamatun opettaminen. Stefanos oli ensimmäinen kristillinen marttyyri ja ensimmäisinä vuosisatoina esimerkki monille, jotka kuolivat uskonsa tähden. Juuri ennen kuolemaansa hän rukoili ääneen samaa psalmia kuin Kristus ristillä, sitä hieman muuttaen: ”Herra Jeesus, ota vastaan minun henkeni” (vertaa Ps. 31:6). Kirkon rukousperinteessä sama lause rukoillaan joka ilta kompletoriumissa.

Opetus

Köyhien ja sairaiden auttaminen ja opettaminen

Toinen joulupäivä on nimeltään Tapaninpäivä. Silloin muistellaan Stefanos-nimistä miestä. Stefanos oli yksi ensimmäisistä kristityistä. Hänen tehtäväkseen oli annettu erityisesti pitää huolta niistä, joilla ei ollut tarpeeksi ruokaa. Hän osasi myös opettaa ihmisiä tuntemaan Jeesuksen ja kertoi, miten Jumala oli toiminut ihmisten hyväksi jo paljon ennen Jeesuksen syntymää. Stefanos oli myös ensimmäinen kristillinen marttyyri. Tällä sanalla tarkoitetaan sitä, että Stefanos surmattiin uskonsa tähden. Vähän ennen kuolemaansa Stefanos näki taivaan avoinna, hän näki Jumalan ja Jeesuksen, ja antoi henkensä Jeesuksen käsiin. Hän ei ollut vihainen niille, jotka surmasivat hänet, vaan pyysi Jumalaa antamaan heille anteeksi. Niin Jumala varmaan tekikin, sillä yksi kivittäjistä oli Saul, joka myöhemmin kohtasi Jeesuksen ja josta tuli apostoli Paavali.

Stefanos oli siis diakoni. Diakonin tehtävä oli auttaa köyhiä ja sairaita ja kärsiviä. Nykyäänkin kirkossa on ihmisiä, joille on annettu sama tehtävä. Mutta oikeastaan tämä tehtävä kuuluu meille kaikille. Jumala on tarkoittanut ihmiset auttamaan toisiaan. Tunnetko sinä yhtään sairasta? Oletko itse ollut sairas? Mikä silloin auttaa? Onko kivaa, kun joku hoitaa ja tuo juomista ja juttelee? Me kaikki voimme joskus auttaa sairaita. Millaisissa muissa tilanteissa voimme auttaa muita? Oletko nähnyt, miten toista lasta kiusataan? Mitä silloin voisi tehdä? Suomessa ei kenelläkään tarvitse olla nälkä, mutta tiedätkö, että maailmassa on sellaisia maita, joissa kaikilla ei ole tarpeeksi ruokaa? Voimmeko me auttaa näitä ihmisiä jotenkin?

Opetuksen ydin

Jumala on tarkoittanut ihmiset auttamaan toisiaan ja antamaan anteeksi, niin kuin hän itsekin antaa anteeksi.

Rukous

Pyhä Jumala, Rakas Taivaallinen Isä, rukoilemme kaikkien niiden puolesta, jotka kärsivät. Anna meidän nähdä ihmiset, joita voimme auttaa. Aamen.

Laulut

Herra, suothan meille, LV 120
Kun on turva Jumalassa, SK 307
Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää, VK 501
Herra, elämääni valvo, VK 509
Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan, VK 600

Keskustelukysymykset

1. Onko joku auttanut sinua, kun olet tarvinnut apua? Millaisessa tilanteessa?
2. Miltä avun saaminen tuntuu?
3. Oletko itse auttanut jotakuta? Millaisessa tilanteessa?
4. Miltä avun antaminen tuntuu?
5. Mitä tarkoittaa, että olemme Jumalan käsiä ja jalkoja tässä maailmassa?
6. Miten voimme auttaa apua tarvitsevia ihmisiä kaukana ulkomailla?
7. Miten Jumala auttaa meitä joka päivä?

Havainnollistaminen

Opettaja piirtää etukäteen aikuisen miehen ääriviivat suurelle paperille. Kuva esittää Stefanosta. Lapset saavat piirtää Stefanokselle kasvot ja vaatteet sekä värittää hänet. Samalla voidaan pohtia, millaisia vaatteita ja kenkiä Stefanoksen aikaan käytettiin. Valmis kuva Stefanoksesta teipataan kiinni seinään tai oveen. Opettaja kiinnittää teipillä edeltä käsin tekemiään kuvia Stefanoksen ympärille opetuksen aikana: leivän ja kalan opettaessaan siitä, kuinka Stefanos jakoi ruokaa köyhille, ristin opettaessaan siitä, kuinka Stefanos kertoi ihmisille Jeesuksesta, vihaisen väkijoukon opettaessaan Stefanoksen marttyyrikuolemasta ja kuvan taivaasta, jonka Stefanos näki juuri ennen kuolemaansa. Lopuksi opettaja kiinnittää kuvan, jossa autetaan toista.

Toiminta pienille

Leivontaa

Leivotaan valmiista piparitaikinasta pipareita. Koristellaan ne, ja jokainen vie piparinsa jollekin ihmiselle, jota tahtoo ilahduttaa.

Toiminta isoille

Näytelmiä

Tehdään näytelmiä, joissa on kärsiviä ihmisiä (nälkä, köyhyys, sairaus, koulukiusaaminen jne) ja joissa näitä autetaan. Mietitään, mikä on paras tapa auttaa esimerkiksi koulukiusaamistapauksessa tai jos jollakin on koulussa paha mieli.

Auttamiskortit

Lasten kanssa mietitään erilaisia keinoja auttaa vanhempia ja sisaruksia kotona, esimerkiksi roskien vieminen, tiskikoneen täyttäminen, iltapalan tekeminen, koiran ulkoiluttaminen, postin hakeminen, imuroiminen, kukkien kasteleminen jne. Jokainen auttamisidea kirjoitetaan omalle lapulle. Kaikki laput taitetaan keskeltä ja laitetaan pieneen koriin. Tämän jälkeen jokainen saa nostaa itselleen oman auttamislapun. Seuraavan viikon aikana tulee toteuttaa lapun auttamisidea.

Taustatietoa ohjaajalle ja opetus: Anni Maria Laato
Laulut, keskustelukysymykset, havainnollistaminen ja toiminta: Liisi Portin