Pietari kieltää Jeesuksen
Mark. 14:26-31, 66-72, 16:5-7
Taustatietoa ohjaajalle
Taustatietoa ohjaajalle
Evankelistan kuvauksessa korostuu ihmisen tahdon heikkous ja Jeesuksen yksinäinen kärsimystie. Edes opetuslapsijoukon sisäpiiriin kuuluva Pietari ei kestä koetusta. Juudas on jo kavaltanut Jeesuksen, muut pakenevat hänen luotaan ja Pietarikin lopulta kieltää hänet. Edes Jeesuksen seuraajat eivät ole sankariainesta.
Pietarin kieltäminen on evankeliumin murheellisimpia välikohtauksia. Jakeessa 68 kuvataan, miten Pietari ei haluaisi ollenkaan kieltää Jeesusta ja siksi hän tekeytyy tyhmäksi. Kun pinteestä ei kuitenkaan enää selviä, on pakko kieltää. Se tapahtuu jyrkästi. Sadattelut ovat oikeastaan itseensä kohdistuvia uhkauksia (”jos olen hänen seuralaisiaan enkä puhu totta, niin käyköön minulle niin ja niin”). Pietarin vastaus: ”En tunne sitä miestä” voitaisiin ymmärtää myös näin: ”En ole enkä tahdo olla missään tekemisissä sen miehen kanssa”. Pietarin maailma romahti tämän jälkeen.
Tyhjän haudan kuvauksessa on huomattava, miten enkeli lähettää naiset kertomaan ylösnousemuksesta ”myös Pietarille”. Lukija aavistelee, että kieltäjällekin avautuu uusi mahdollisuus.
Opetus
Pietari ajatteli mennyttä aikaa Jeesuksen seurassa. Hän muisteli, miten Jeesuksen luona oli aina hyvä olla. Kyyneleet kihosivat silmiin. Miksi hän oli tehnyt niin? Pietaria hävetti, kun hän muisteli yön tapahtumia.
Kaikki alkoi aterian jälkeen. Jeesus ja opetuslapset olivat lähteneet öljymäki-nimiseen paikkaan. Jeesus oli sanonut, että he kaikki jättäisivät hänet. Ei ikinä, Pietari tuumi. Hän lupasi Jeesukselle, että vaikka kaikki muut pettäisivät hänet, hän ei pettäisi ikinä. Mutta Jeesus oli vastannut hänelle, että ennen kuin kukko kiekuu kahdesti, Pietari kieltää hänet kolmesti. Ja juuri niin oli tapahtunut!
Pietari muisteli, miten Jeesus oli otettu kiinni. Hänet oli viety ylipapin palatsiin. Pietari oli seurannut matkan päässä. Hän oli rohkaissut mielensä ja mennyt palatsin pihalle. Siellä hän istui nuotion ääreen lämmittelemään. Ei hän tiennyt, miten voisi auttaa Jeesusta, mutta hän ei halunnut jättää tätä. Sitten yksi ylipapin palvelustytöistä jäi tuijottamaan Pietaria: ”Sinäkin olit tuon Jeesuksen kanssa.”
Pietari väitti vastaan. Mutta tyttö sanoi toisillekin, että oli tunnistanut Pietarin Jeesuksen ystäväksi. Taas Pietari kielsi. Hetken kuluttua muutkin sanoivat, että kyllä Pietari oli nähty Jeesuksen seurassa. Nyt Pietari alkoi vannoa ja kiroilla, ettei tiennyt mistään Jeesuksesta eikä halunnutkaan tietää.
Sitten lauloi kukko. Pietari muisti Jeesuksen sanat. Hän lähti ulos palatsin pihasta ja itki kuin lapsi. Hän, joka oli ollut niin ylpeä Jeesuksen hänelle antamasta nimestä Pietari, joka merkitsee kalliota. Hänkö oli vahva kallio? Hän oli kaikkein surkein!
Pietari oli ollut aivan murheen murtama viime päivät. Mikä enää auttaisi? Jeesukselta ei voinut pyytää anteeksi. Hänet oli surmattu ristillä ja haudattu.
Sitten Pietari havahtui ajatuksistaan. Kolme tuttua naista oli kuulemma käynyt haudalla, mutta he eivät olleet löytäneet Jeesuksen ruumista. Sen sijaan haudalla oli nähty – enkeli! Enkeli oli käskenyt opetuslapsia muistamaan Jeesuksen omat sanat. Näin piti tapahtua! Mutta tämä ei olisi loppu. Opetuslapset saisivat vielä nähdä Jeesuksen. Pietari kuuli, että enkeli oli käskenyt naisia kertomaan tämän myös hänelle, Pietarille. Jeesus ajatteli vieläkin häntä, vaikka hän oli tehnyt niin ruman tempun. Voisikohan kaiken alkaa alusta? Voisiko kaiken saada anteeksi? Kun vain löytäisi Jeesuksen, niin vastauskin löytyisi!
Opetuksen ydin
Jeesus jaksaa olla hyvä meille, vaikka me olemme tehneet väärin häntä kohtaan.
Rukous
Herra Jeesus, anna minulle rohkeutta, että voisin olla sinun seuraajasi silloinkin, kun se on vaikeaa. Vahvista minua ja auta, etten häpeäisi sinua, parasta ystävääni. Opeta minua tulemaan sinun luoksesi silloinkin, kun minua hävettää jokin mitä olen tehnyt. Aamen.
Laulut
Kaikki lapset maan, tulkaa laulamaan, SK 70
On kallein ystävä Jeesus, SK 324
Jeesus meitä rakastaa, SK 409
Olen onnellinen, SK 413
Vieraalla maalla kaukana, VK 78
Pilvimuurista valo välähtää, VK 104
Oi Jumala, et hylkää pientä lasta, VK 491
Taivaan Isä, nostit minut, VK 495
Keskustelukysymykset
1. Miksi Pietarista tuntui niin pahalta se, mitä hän oli tehnyt?
2. Miksi enkelin viesti tuntui Pietarista niin hyvältä?
3. Mistä Pietari voisi löytää Jeesuksen? Mistä me löydämme hänet?
Havainnollistaminen pienille
Havainnollistamisessa voidaan käyttää vaikkapa lyijyjalkanukkeja, käsinukkeja tai paperinukkeja. Tarvitaan Pietari, kaksi tai kolme naista ja Jeesus.
Pietari on mennyt piiloon ja lapset saavat etsiä hänet. Sitten kerrotaan, mitä Pietarille on tapahtunut tai Pietari-nukke voi kertoa itse. Hänen luokseen tulevat naiset, jotka kertovat Jeesuksen ylösnousemuksesta ja henkilökohtaisen viestin Pietarille. Synnit on annettu anteeksi! Jeesus elää!
Havainnollistaminen isoille
Toinen ohjaajista pukeutuu Pietariksi ja menee piiloon. Toinen ohjaaja kertoo lapsille, että Pietari on piilossa, koska hänellä on paha mieli, ja käskee lasten etsiä hänet. Lapset etsivät Pietarin ja kysyvät, mitä on tapahtunut. Pietari kertoo tapahtumat omakohtaisesti, lopussa oivaltaen, mitä Jeesuksen ylösnousemuksesta ja armosta oli kerrottu.
Toiminta pienille
Askartelu: viesti sinulle -palapeli ja muistolausekortti
Printataan liitteessä 1 oleva teksti: Jeesus jaksaa olla hyvä meille, vaikka me olemme tehneet väärin häntä kohtaan ja liimataan se pahville tai kirjoitetaan jokin Jeesuksen anteeksiantamisesta kertova raamatunteksti pahville. Pahvi leikataan palapelin paloiksi (vaikeustasoa voi säädellä) ja palat piilotetaan huoneeseen. Leikkijät etsivät palat ja kokoavat palapelin. Muistoksi leikkijät voivat saada esimerkiksi palapelinpalan muotoisen kortin, johon on kirjoitettu Pietarin oivallus: Jeesus jaksaa olla hyvä meille, vaikka me olemme tehneet väärin häntä kohtaan (LIITE 2).
Leikki: etsi kadonnut
Yksi leikkijöistä valitaan olemaan Jeesus, jonka tehtävänä on etsiä kadoksissa olevat. Tämä leikkijä menee oven taakse odottamaan, että ohjaaja hakee hänet takaisin huoneeseen. Muut leikkijät kävelevät ympäri huonetta, kunnes ohjaaja ”kiekuu” kaksi kertaa kuten kukko. Kiekumisen jälkeen leikkijöillä on hetki aikaa mennä piiloon. Sitten ohjaaja hakee huoneen ulkopuolella olevan leikkijän etsimään kadoksissa olevia. Aina kun etsijä (Jeesus) löytää leikkijän, hän ottaa leikkijää kädestä kiinni, ja he jatkavat yhdessä etsimistä. Viimeiseksi löytynyt leikkijä on etsijänä seuraavaksi.
Toiminta isoille
Leikki: tärkeä viesti perille
Tarvitaan viestikapula, johon on kirjoitettu Joh. 3:16 ja viestirata, jonka toisessa päässä (maalissa) Pietari odottaa viestiä. Rata voi koostua erilaisista esteistä ja/tai ryhmätehtävistä, joista selviytymällä ryhmä tai yksi sen edustajista pääsee viemään viestiä eteenpäin. Tehtävän suorittamista voi vaikeuttaa haaveri (esim. toiseen jalkaan pistää ampiainen: viestin viejän on vietävä viesti seuraavalla lähetille yhdellä jalalla hyppien tai tulee pimeää: lähetin on selviydyttävä osuudestaan sokkona).
Radan voi toteuttaa vaikka niin, että jokainen lapsi osallistuu ryhmätehtävän ratkaisemiseen, mutta vain yksi lapsi kerrallaan kulkee esteitä täynnä olevan tien seuraavalle rastille, jossa taas odottaa uusi ryhmätehtävä.
Esimerkkejä radan ryhmätehtävistä:
1. Koko ryhmän on ylitettävä köysi, joka on kiinnitetty esimerkiksi kahden puun väliin, ilman että kukaan koskee köyteen. Joukkue joutuu toimimaan yhdessä saadakseen kaikki köyden toiselle puolelle. Köyttä ei kannata laittaa liian matalalle, jotta ryhmä saa vähän haastetta.
2. Ryhmän tulee saada tietty määrä hernepusseja ämpäriin.
3. Ryhmän tulee saada tietty määrä kolikoita juomalasiin, joka on vedellä täytetyn ämpärin pohjalla.
4. Ryhmän tulee koota raamatunkohta-palapeli, jonka ohjaaja on etukäteen valmistanut pahvista. Ryhmä saa käyttää apunaan Raamattua, mikäli tehtävä ei onnistu muuten.
5. Ryhmän tulee valmistaa lyhyt näytelmä raamatunkohdasta, jossa Pietari kieltää Jeesuksen (Mark. 14:66-72).
Kuunnelma: pietari kieltää jeesuksen
Tehkää lasten kanssa kuunnelma raamatunkohdasta, jossa Pietari kieltää Jeesuksen (Mark. 14:66-72). Jos ohjaajia on kaksi, ryhmä voi jakaantua kahteen osaan ja molemmat voivat tehdä oman kuunnelman. Lasten kanssa mietitään yhdessä, millaisia ääniä tilanteessa kuului (esim. nuotion rätinää, ihmisten pulinaa, palvelustyttö, Pietari, väkijoukko, kukko, itku). Sen jälkeen mietitään, miten äänet esitetään ja kuka tai ketkä tekevät minkäkin äänen. Kuunnelman voi esittää toiselle puolelle ryhmää toisten kuunnellessa silmät kiinni. Jos koko ryhmä suunnittelee yhdessä, jokaiselle äänelle sovitaan kaksoismiehitys, jotta kaikki saisivat myös kuunnella kuunnelman.
Tehtävä isoille
Tehtävä isoille (LIITE 3/Pietari kieltää Jeesuksen).
Taustatietoa ohjaajalle ja opetus: Pasi Palmu
Havainnollistaminen, askartelu ja leikki isoille: Annika Kulhua
Leikki pienille ja kuunnelma: Liisi Portin
Tehtävä isoille: Saija Simanainen
Kuvitus: Liina Pajunen