Kirkastusvuorella

 

Mark. 9:2-8

Taustatietoa ohjaajalle

Taustatietoa ohjaajalle

Jeesuksen maanpäällisen toiminnan viimeinen vaihe on alkamassa. Kirkastusvuorelle häämöttää jo Golgata ja risti. Siitä Mooses ja Elia Jeesuksen kanssa keskustelevatkin (Luuk. 9:31). Moosesta pidettiin yleisesti Vanhan liiton suurimpana henkilönä ja Eliaa profeetoista merkittävimpänä. Näiden suurmiesten esiintyminen osoittaa, miten koko Vanha testamentti tähtää Jeesukseen. Kristuksen kirkastuminen puolestaan muistuttaa, että ristin mies on samalla koko ajan kunnian Kuningas.

Pietarin ehdotus majojen rakentamisesta selittynee alkavalla lehtimajajuhlalla, jonka aikana jokainen israelilainen eli lehvistä tehdyssä majassa. Pietarin ohella Jaakob ja Johannes välittivät aikanaan kirkastusvuorella saadun Kristus-todistuksen toisillekin. Apostolinen evankeliumi perustuu silminnäkijätodistukseen (2. Piet. 1:16ss.).

Kertomus huipentuu taivaalliseen ääneen, joka käskee kuulemaan Jeesusta. Jopa Mooses ja Elia vaikenevat silloin, kun Jeesusta on määrä kuunnella. Hän yksin jää muun kadotessa. Siksi tämä evankeliumi kutsuu meitä kiinnittymään Jeesukseen ja näkemään, että koko Raamattu keskittyy häneen.

Opetus

Pietari oli seurannut Jeesusta yli kahden vuoden ajan. Hän oli kuullut salaperäisiä opetuksia ja nähnyt ihmeitä. Hän oli huomannut, miten Jeesus välitti jokaisesta ihmisestä ja halusi kutsua luokseen kaikkia, niitäkin, joista kukaan toinen ei välittänyt. Se oli Pietarista hienoa, mutta vähän kummallista. Eikö Jeesus voisi tehdä vieläkin enemmän, jos hän menisi vaikka Herodeksen linnaan ja rupeaisi kuninkaaksi?

Tällaisia asioita Pietari oli miettinyt. Eniten hän oli ihmetellyt sitä, mitä Jeesus oli vähän aikaa sitten sanonut. Että hänet otettaisiin Jerusalemissa kiinni, häntä pilkattaisiin ja hänet tapettaisiin. Miksi Jeesus puhui tällaisia?

Nyt Pietari kiipesi Jaakobin ja Johanneksen kanssa vuorenrinnettä ylös. Jeesus oli ottanut vain heidät mukaansa. Pietari ei tiennyt, mitä varten. Ylhäällä vuoren huipulla se tapahtui. Jeesus muuttui kirkkaammaksi kuin aurinko. Hänen vaatteensa hohtivat lumivalkoisina. Silti tuo kirkkaus ei häikäissyt silmiä. Kaikki oli hetken kuin taivaassa, niin kaunista, puhdasta ja ihmeellistä. Pietarin ja hänen ystäviensä oli hyvä olla. Mutta mitä ihmettä: enää he eivät olleetkaan nelisin! Jeesus keskusteli kahden oudon miehen kanssa. Jostakin syystä Pietari tunnisti heidät heti. Siinä seisoivat Mooses ja Elia. Heistä molemmista Pietari oli jo lapsena kuullut paljon. Nyt hän ei tiennyt, mitä sanoa. Hänellä oli mielessään vain yksi asia: hän halusi palvella noita kirkkaita olentoja. Hän sanoikin Jeesukselle:

– Rabbi, on hyvä, että me olemme täällä. Me teemme kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle. Pietari toivoi, että hänestä olisi edes jotakin hyötyä. Totta kai häntä pelotti kaiken tämän näkeminen.

Sitten, yhtäkkiä, pilvi peitti heidät, ja pilvestä kuului ääni:

– Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä!

Pilvi haihtui, eikä vuoren huipulla ollut enää ketään muita kuin he neljä. Jeesuskin näytti taas samalta kuin ennen. Mutta Pietari oli ymmärtänyt jotakin uutta. Jeesus on vielä paljon enemmän kuin kukaan muu. Mikään ei siksi ole tärkeämpää kuin kuunnella Jeesusta. Mikään ei ole tärkeämpää kuin oppia tuntemaan häntä yhä paremmin. Nyt Pietari halusi ymmärtää Jeesusta silloinkin, kun hän puhui käsittämättömiä asioita. Senkin Pietari halusi selvittää, mikä tarkoitus Jeesuksen kuolemalla olisi.

Opetuksen ydin

Raamattua kannattaa kuunnella silloinkin, kun me emme ymmärrä sitä järjellämme.

Rukous

Herra Jeesus, sinä näytit vuorella lyhyen ajan, että olet taivaasta tullut Jumalan Poika. Kuitenkin sinä kärsit kipua ja suostuit ristille. Auta meitä ymmärtämään, miksi tulit tänne maailmaan ja miten paljon meistä välität. Opeta meitä uskomaan silloinkin, kun emme ymmärrä jotakin asiaa. Aamen.

Jeesus meitä rakastaa, PK 9 / SK 409
Lamppukaanon, PK 61
Sanan anna koskettaa, SK 93
Jeesuksesta laulan, SK 179
Mistään et suurempaa rakkautta löydä, SK 188
Olen onnellinen, SK 413
Oi Jumala, et hylkää pientä lasta, VK 491
Käyn, Jeesus, kasvois etehen, VK 500

Keskustelukysymykset

1. Missä sinun on ollut oikein hyvä olla, melkein kuin taivaassa?
2. Mitä muistat Mooseksesta ja Eliasta?
3. Miten oppisimme tuntemaan Jeesusta paremmin?
4. Mistä löydämme Jeesuksen sanoja?

Havainnollistaminen pienille

Pienimpien kuulijoiden huomion saa hyvin vangittua, kun käytät havainnollistamisessa kertomusarkkua, josta nostetaan yksi esine kerrallaan ihmetellen ylös. Muodostakaa lapsista piiri, jonka keskellä rakentuu lattiakuva tapahtumista.

Alkujohdannoksi voidaan rakentaa maisema, jossa kaikki tapahtuu. Lattiakuvamenetelmän mukaisesti tilanteesta voi tehdä vuorovaikutteisen kyselemällä lapsilta ja pyytämällä heitä vuorotellen avuksi kuvan rakentamiseen.

Ohjaaja levittää ensin vihreän liinan lattialle ja kysyy, mitä lapsille tulee tästä kankaasta mieleen. Sitten hän kertoo, mikä se tämän päivän kertomuksessa on. Tänään vihreä liina on ruohoa (jos kangas on myös sopivan pehmeää, voivat lapset kokeilla, miltä ruoho tuntuu). Sen päälle levitetään vaaleamman vihreitä tilkkuja, jotka ovat puita. Keskelle tulee ohut ruskea tie ja sitten tien päähän iso tumman ruskea vuori. Vuoren päällä olevan kankaan tulee olla joko niin pitkä, että siitä itsestään saa keon, joka muistuttaa vuorta tai sitten sen alle on laitettava jotakin.

Kun maisema on valmis, näytellään kertomus nukkien avulla sen päällä. Nukkeja tarvitaan opetuslapsiksi kolme ja lisäksi Jeesus, Mooses ja Elia. Jeesukselle on hyvä varata myös puhtaan valkoinen vaate. Nuket voivat olla valmiita lyijyjalkanukkeja tai ne voi valmistaa itse esim. pahvista.

Havainnollistava leikki isoille

Pietari, Jaakob ja Johannes olisivat tahtoneet rakentaa kirkastusvuorelle kolme majaa, niin hyvä heidän oli siellä olla. Onko sinulla mielessäsi jokin lempipaikka, johon tahtoisit rakentaa majan? Millaisen majan sinä rakentaisit, jos löytäisit todella hienon paikan?

Majanrakentaminen on kautta aikojen ollut yksi lasten suosikkileikeistä. Läjä kankaita, patjoja, narua ja vaikka tyynyjä on hyvä olla käsillä, toki majat voi rakentaa myös ulkona sieltä löytyvistä materiaaleista jonnekin mukavaan paikkaan. Lapset voi jakaa kolmeen ryhmään, niin että syntyy kolme majaa. Rakentamisessa innostaa, jos lapset saavat valita materiaaleja vapaasti ja tehdä rakennelmista oman näköisiään.

Majojen rakentamisen voi toteuttaa toki myös pienoiskoossa esimerkiksi muovailuvahasta. Mutta ehdottomasti omaa luokkaansa, on tehdä iso maja, jonka sisään voi ryömiä.

Majoissa voidaan sitten yhdessä pohtia opetukseen kuuluvia kysymyksiä ja Pietarin uutta oivallusta. Johan kirkastui! Oivalluksen, voi jokainen kirjoittaa itselleen mukaan kolmion (vuoren) muotoiseen korttiin. Kortti kulkee sitten mukana arjessa rohkaisten, niin kuin opetuslastenkin oivallus heidän mukanaan.

Toiminta

Leikki pienille: valotus

Leikkijät istuvat piirissä pimeässä huoneessa. Kaikkein parasta on, jos huoneen saa aivan säkkipimeäksi (mikäli lapset vain uskaltavat olla pimeässä huoneessa). Ohjaaja on ensimmäisenä keskellä. Hänellä on taskulamppu ja hän pyörii paikallaan piirin keskellä. Hän sytyttää taskulampun jonkun leikkijän kohdalla ja toisten leikkijöiden tehtävänä on tunnistaa tämä leikkijä. Se leikkijä, joka ensimmäisenä sanoo valotetun leikkijän nimen, saa mennä keskelle.

Leikit isoille kiivetään vuorelle

Leikkijät seisovat piirissä. Ohjaaja on myös osa piiriä. Hän johtaa leikkiä antamalla ohjeet leikin aikana ja näyttämällä mallia, kuinka kulloinkin tulee tehdä. Leikki aloitetaan kävelyllä (taputetaan rauhallisesti käsillä polvia). Leikin aikana eli matkan varrella vastaan tulee esteitä, joista selvitään hyppäämällä, kiipeämällä, kumartumalla, kyykistymällä, joskus otetaan juoksuspurtti, joskus hiivitään hiljaa (taputetaan niin, ettei ääntä juurikaan kuulu), heilutetaan alhaalla näkyville ihmisille, lopuksi juostaan vuoren huipulle ja ”tuuletetaan” perille pääsyn kunniaksi.

Maja moosekselle

Leikkijät seisovat piirissä. Yksi leikkijöistä valitaan keskelle. Hänellä on taskulamppu, ja hänen tehtävänään on osoittaa jotakuta piirissä olevaa leikkijää valolla ja samalla sanoa Mooses. Sen leikkijän, jota osoitetaan valolla, tulee mennä omalla paikallaan nopeasti kyykkyyn ja hänen vasemmalla ja oikealla puolella olevien leikkijöiden tulee kääntyä vastakkain ja tarttua toisiaan käsistä, niin että Mooses jää heidän keskelleen ja heidän käsiensä alle. Moosekselle siis tehdään maja. Jos joku leikkijä tekee väärin tai reagoi liian hitaasti, hän joutuu pelistä pois. Aluksi leikkiä voidaan harjoitella. Kun Moosekselle on rakennettu maja, leikkijät kääntyvät takaisin piiriin päin, ja keskellä oleva osoittaa jotakuta toista.

Tehtävä isoille (LIITE 1/Kirkastusvuorella).

Taustatietoa ohjaajalle ja opetus: Pasi Palmu
Havainnollistaminen: Annika Kulhua
Laulut ja leikit: Liisi Portin
Tehtävä isoille: Saija Simanainen
Kuvitus: Liina Pajunen