Jeesuksen taivaaseenastuminen ja lähetyskäskyn antaminen

 

Luuk. 24:36-53

Taustatietoa ohjaajalle

Opetuslasten säikähdys osoittaa, miten vaikeaa heidänkin oli uskoa uskomattomaan. Mutta kaikki osoittaa, että ylösnousemus on todella historiallinen tosiasia. Sinne, minne todellinen Jeesus tulee, tulee myös todellinen rauha (rauha Jumalan ja ihmisen välille, rauha ihmissuhteisiin ja rauha omaantuntoon).

Koko Vanha testamentti julistaa Jeesusta. Hän on siis koko Raamatun Herra ja Kuningas. Ensin avataan kirjoitukset, sitten avataan mielet. Kun niin tapahtuu, ihmisestä tulee Kristuksen todistaja. Evankeliumi kuuluu kaikille kansoille, kaikkien on saatava mahdollisuus kääntyä Jeesuksen puoleen, jotta synnit annettaisiin anteeksi (jae 47 kuuluu oikeastaan: …hänen nimessään kääntymystä syntien anteeksiantamiseksi).

Taivaaseenastumisensa yhteydessä Jeesus siunaa opetuslapsensa aivan kuten ylipappi siunasi kansan temppelijuhlan päättyessä. Nyt oli saanut täyttymyksensä kaikki se, mitä Jerusalemin temppelissä tapahtui: täydellinen uhri oli annettu ja täydellinen siunaus kaikille kansoille hankittu.

Opetus

Onko Jeesus oikeasti noussut kuolleista? Eihän sellaista ole ikinä ennen tapahtunut! Opetuslapset saivat nähdä ylösnousseen Jeesuksen, vieläpä monta kertaa. Silti heidänkin oli vaikea uskoa, että se voisi olla totta. Entä, jos olemmekin nähneet vain unta? Jos käykin niin kuin oikein jännittävää kummitusjuttua kuunnellessa: alkaa kuulla olemattomia rasahduksia ja nähdä olemattomia vilauksia?

Ja yhtäkkiä Jeesus on taas opetuslasten keskellä. He pelästyvät suunnattomasti. Mutta Jeesus rauhoittelee heitä. Hän toivottaa heille rauhaa sillä tutulla tavalla, jonka he ovat niin monta kertaa ennenkin kuulleet. Hän pyytää heitä katsomaan ja koskettamaan itseään. Opetuslapset tajuavat, että sen on pakko olla Jeesus, heidän rakas Jeesuksensa. Suunnaton pelko vaihtuu suunnattomaan iloon. Jeesus tosiaan elää, se on varmaakin varmempaa!

Sitten Jeesus tekee jotakin sellaista, mikä on meillekin hyvin tärkeää: hän avaa Raamatun. Tietysti opetuslapsilla oli tuolloin vain se osa Raamattua, jota me sanomme Vanhaksi testamentiksi. Jeesus näyttää opetuslapsille, mitä hänestä on kerrottu jo satoja vuosia sitten. Nyt he alkavat ymmärtää. Tästä syystä Jeesuksen piti kuolla! Meille ja maailman kaikille ihmisille piti näin saada anteeksianto! Jeesus kuoli meidän puolestamme, jotta me saisimme elää iankaikkisesti! Mutta sittenhän meidän pitää ihan välttämättä lähteä…

Niin pitää, meidän täytyy lähteä kertomaan tästä muillekin. Jeesus lähettää opetuslapset kaikkien ihmisten luo. Heidän tulee kertoa kaikille ihmisille, että Jeesus on totta, että se, mitä Jeesus ristillä teki, on totta, ja että ylösnousemuskin on totta. Ja sitten heidän on kerrottava, että jokainen saa kääntyä Jeesuksen puoleen. Ei tarvitse jäädä yksin. Ei tarvitse kantaa pahaa omaatuntoa niin kuin Pietari. Ei tarvitse pelätä kuolemaakaan, kun kääntyy Jeesuksen puoleen ja lähtee häntä seuraamaan.

Nyt Jeesus oli tehnyt kaiken, mitä varten hän oli tullut. Kuten kuningas nousee valtaistuimelleen, niin Jeesus Kristus astui ylös taivaisiin hallitakseen kaikkea Isänsä rinnalla. Mutta sitä ennen hän siunasi opetuslapsensa. Noihin siunauksiin hän sulki meidätkin, vaikka meistä ei tuolloin vielä tiedetty mitään. Se siunaus on nimittäin tarkoitettu kaikille Jeesuksen opetuslapsille maailman loppuun saakka.

Opetuksen ydin

Kun ristin ja ylösnousemuksen sanoma kirkastuu ihmiselle, hän lähtee kertomaan siitä muillekin.

Rukous

Rakas Jeesus, sinä menit taivaaseen Isäsi luo, mutta olet kuitenkin täällä meidän kanssamme. Auta meitä elämään sinun kanssasi joka päivä. Silloin muutkin voivat huomata, miten hyvä sinä olet ja miten hyvä on elää sinun omanasi. Aamen.

Laulut

Risti näkyy, PK 53
Pitkä matka on Afrikkaan, PK 55
Samalla pallolla, PK 57
Kaikki lapset maan, tulkaa laulamaan, PK 144 / SK 70
Lintu pieni, lintuseni, SK 401
Ylitse kaikkien rajojen, VK 429
Jeesus, meitä kosketa nyt, VK 502

Keskustelukysymykset

1. Miksi opetuslasten oli niin vaikea uskoa, että Jeesus on noussut kuolleista?
2. Mitä arvelet Pietarin ajatelleen, kun hänelle alkoi selvitä, että Jeesus elää?
3. Miten sinä voisit kertoa Jeesuksesta? Kenelle?

Havainnollistaminen

Ohjaajat pukeutuvat opetuslapsiksi ja yksi ohjaaja Jeesukseksi. Kerhotilaan katetaan valmiiksi pöytä ja jotain pientä herkkua. Kun lapset tulevat, opetuslapset toivottavat heidät tervetulleiksi kylään ja pyytävät heitä syömään. Samalla he kertovat, mitä on tapahtunut ja miltä heistä tuntuu. Heidän näin puhellessaan saapuu paikalle yllättäen Jeesus ja alkaa opettaa heitä, syö heidän kanssaan ja kertoo minne heidän seuraavaksi on mentävä. Vuorella Jeesus antaa opetuslapsille suuren ja tärkeän tehtävän. Yhdessä lasten kanssa luetaan Raamatusta, mitä vuorella tapahtui (Luuk. 24:50-53).

Sama voidaan toteuttaa kertomusarkun avulla. Pienimpien kuulijoiden huomion saa hyvin vangittua kertomusarkun avulla, josta nostetaan yksi esine kerrallaan ihmetellen ylös. Arkussa voi olla pieniä nukkeja (opetuslapset ja Jeesus), pöytä ja jotakin ruokaa (esimerkiksi suolataikinasta tehtyjä), Raamattu ja pieniä oikeita herkkuja lapsille. Muodostakaa lapsista piiri, jonka keskellä rakentuu lattiakuva tapahtumista.

Toiminta pienille

Askartelu: postilaatikko

TARVIKKEET:
pahvilaatikoita
saksia
teippiä
liimaa
pahvia
pullovärejä
pensseleitä
paperia
tusseja
kuumaliimapyssy
paksua lankaa

OHJE:
1. Tarkoituksena on valmistaa postilaatikko, jonne voi sujauttaa mukavia viestejä.
2. Leikkaa pahvilaatikosta sopivan kokoinen ja pystymallinen laatikko.
3. Teippaa tai liimaa kiinni pahvilaatikon auki olevat seinämät, niin että pystyssä olevan laatikon ylin seinämä jää kuitenkin avonaiseksi.
4. Leikkaa laatikon yhdelle seinälle aukko, josta kirjeet mahtuvat sisälle.
5. Leikkaa kirjeaukkoa vähän isompi pala pahvista peiteläpäksi aukon päälle ja liimaa tai teippaa se kiinni.
6. Leikkaa pahvista myös kansi postilaatikolle.
7. Koristele postilaatikko maalamalla se ja liimaamalla siihen erivärisiä papereita mielesi mukaan.
8. Kirjoita peiteläppään oma nimesi tussilla.
9. Liimaa postilaatikon taakse pätkä paksua lankaa, jotta voit ripustaa postilaatikon esimerkiksi huoneesi oveen.
10. Pyydä ihmisiä kirjoittamaan sinulle mukavia kirjeitä ja laittamaan ne uuteen postilaatikkoosi.

Leikki: vie viesti

Leikkijät jaetaan kahteen ryhmään. Molemmat ryhmät menevät seisomaan riviin oman ryhmänsä kanssa riittävän kauaksi toisesta ryhmästä. Tarkoituksena on, että ohjaaja kuiskaa viestin rivin viimeisille ja kuiskattuaan molemmille ryhmille saman viestin, hän antaa luvan lähettää viesti eteenpäin. Viesti etenee rivissä kuiskaamalla. Edellinen leikkijä kuiskaa viestin seuraavan korvaan. Viimeinen leikkijä rivissä sanoo ääneen viestin. Nopeimmin sanotusta viestistä saa pisteen, mikäli viesti on oikein. Jos joukkue on nopea, mutta viesti on väärä, saa hitaampi mutta oikein sanonut ryhmä pisteen.

Esimerkkiviestejä:
1. Jeesus rakastaa meitä!
2. Jeesus pelastaa!
3. Jeesus elää!
4. Seuraa Jeesusta!

Toiminta isoille

Leikit

Raamatun punaista lankaa etsimässä

Leikkitilaan on piilotettu punaisia langanpätkiä, joihin on kiinnitetty Raamatun lupauksia. Langat voidaan myös numeroida ja etsiä järjestyksessä ja solmia sitten yhteen. Millaisen pelastussuunnitelman Jumala teki?

Viesti-pantomiimi

Leikin aluksi valitaan kaksi vapaaehtoista, jotka menevät erilleen muusta ryhmästä miettimään viestin, jonka he kertovat toisille näyttelemällä ilman sanoja eli pantomiimia esittämällä. Ohjaaja voi auttaa viestin keksimisessä. Viesti voi olla vaikka: ”Meillä on nälkä. Antakaa meille ruokaa” tai se voi olla hengellinen viesti: ”Muistakaa rukoilla”. Keksittyään viestin vapaaehtoiset palaavat muiden leikkijöiden luokse ja esittävät pantomiimia niin kauan, että joku ryhmästä arvaa viestin riittävän oikein. Oikein arvannut leikkijä valitsee itselleen parin, jonka kanssa menee keksimään uutta viestiä. Leikkiä voi jatkaa esimerkiksi niin kauan, että kaikki halukkaat ovat saaneet olla keksimässä viestiä.

Välitä viesti

Leikkijät jaetaan kahteen joukkueeseen. Molemmat joukkueet menevät istumaan lattialle jonossa niin, että jokainen leikkijä katsoo toisen selkää. Ohjaaja näyttää jonon viimeisille joko jonkun kuvan tai sanan. Kun ohjaaja on näyttänyt kuvan tai sanan jonon viimeisille, hän antaa merkin, jonka jälkeen jonon viimeiset ”piirtävät” etusormella tämän sanan tai kuvan seuraavan selkään. Kun he ovat saaneet ”piirrettyä” kuvan, jonon seuraava ”piirtää” kuvan edessään istuvan selkään. Kun jokainen jonossa oleva on järjestyksessä ”piirtänyt” etusormella kuvan seuraavan selkään, jonon ensimmäinen piirtää kuvan paperille. Lähempänä oikeaan osunut joukkue voittaa. Myös nopeudesta voi antaa lisäpisteitä, mikäli kuva on riittävän lähellä alkuperäistä sanaa tai kuvaa. Jonossa voidaan myös vaihtaa paikkoja niin, että jonon viimeinen menee ensimmäiseksi.

Taustatietoa ohjaajalle ja opetus: Pasi Palmu
Havainnollistaminen ja leikki (Raamatun punaista lankaa etsimässä): Annika Kulhua
Toiminta pienille ja leikit: Liisi Portin