Lyydia

 

Ap.t. 16:11-15

Taustatietoa ohjaajalle

Taustatietoa ohjaajalle

Lyydia oli kotoisin Vähän-Aasian (nykyisen Turkin) Tyatira-nimisestä kaupungista, joka oli tunnettu kankaiden värjäyksestä. Filippissä Lyydia myi kotikaupungissaan valmistettuja kankaita, mikä merkitsi, että hän oli varakas liikenainen monine työntekijöineen. Kotikaupungissaan Tyatirassa hän oli tutustunut myös juutalaisuuteen. Siellä hän oli oppinut tuntemaan Israelin Jumalan ja kuului nyt ”jumalaa pelkääväisiin”.

Filippissä oli muutamia juutalaisia ja nämä hurskaat naiset kokoontuivat Gangites-joen rannalla olevalla rukouspaikalla kaupungin ulkopuolella. Myös Paavali suuntasi kulkunsa rukouspaikalle saavuttuaan Filippiin. Paavalin raamattuopetusten kautta Lyydia tuli uskoon ja hänet ja hänen perhekuntansa kastettiin. Tultuaan kastetuksi hän kutsui evankeliumin julistajat kotiinsa ja tarjosi heille majapaikan. Filippiin syntyi kristillinen seurakunta. Toinen tunnettu kristitty Filippistä oli vanginvartija. Filippin seurakunnan (kristillisestä) elämästä oli Paavalille ehkä eniten iloa koko laajalla lähetyskentällä (Fil. 2:15-16).

Opetus ja havainnollistaminen

Opettaja tuo mukanaan muutaman värikkään kankaan tai huivin. Näytä niitä lapsille ja kysele väreistä. Kerro, että joku on kutonut kankaat (puuvilla-, pellavaja silkkikankaat). Joku toinen on värjännyt kankaat (esim. sipulista saa keltaisen värin, Lyydian aikana värjättiin purppura simpukoilla). Joku myy kankaita kaupassa. Kankaista tehdään vaatteita, pyyheliinoja, verhoja, huiveja.

Pyydä ystävääsi, lapsen äitiä tai isompaa lasta näyttelemään Lyydiaa. Mikäli toista näyttelijää ei ole, opetuksen voi näytellä myös monologina. Lyydia on kietonut päähänsä ison huivin.

Opettaja kertoo:
Tänään me tutustumme erääseen naiseen, joka oli kangaskauppias. Hän asui kaupungissa nimeltä Filippi. Hän tulee tänään tapaamaan meitä. Hänen nimensä on Lyydia, purppurakangasmyyjä.

Opettaja: Tervetuloa meidän pyhäkouluun/kerhoon. Kuka sinä oletkaan?

Lyydia: Hei lapset! Minun nimeni on Lyydia. Asun Filippissä. Myyn kankaita, jotka ovat purppuran värisiä. Minulla on kangaskauppa ja siellä monia työntekijöitä. Tavallisesti rikkaat naiset tulevat ostamaan purppuralla värjättyjä kankaita.

Opettaja: Tiedättekö te lapset, mikä väri se purppura on? (violetti) Onko sinulla aikaa tehdä mitään muuta kuin myydä kankaita?

Lyydia: Olen hyvin kiireinen kangaskaupassa, vaikka minulla on monta palvelijaa sekä kotona että kaupassa. Mutta yksi asia on tärkeämpi kuin kankaat. Joka sapatti menen ystävieni kanssa rukoilemaan joen rannalle. Se on hieno paikka hiljentyä ja rukoilla.

Opettaja: Aivan niin kuin mekin tulemme pyhäkouluun joka sunnuntai rukoilemaan ja kuulemaan Jeesuksesta. Mutta olen kuullut, että eräänä päivänä rukouspaikkaanne tuli yllätysvieraita.

Lyydia: Saimme tosiaankin yllätysvieraita. He olivat lähetystyöntekijöitä ja he kertoivat meille Jeesuksesta, Jumalan pojasta, joka tuli maailmaan pelastamaan meidät. En ollut koskaan kuullut Jeesuksesta. Lähetystyöntekijä Paavali opetti meitä. Ymmärsin, että Jeesus kuoli minunkin puolestani ristillä ja että hän nousi ylös kuolleista ja että hän on elävä Vapahtaja tänään. Hän antaa minulle synnit anteeksi joka päivä ja johdattaa minua ja vie minut kerran taivaaseen.

Opettaja: Ihmeellistä! Sinä et ollut koskaan kuullut Jeesuksesta ja kuullessasi hänestä halusit uskoa. Mitä sitten tapahtui?

Lyydia: Minä sanoin Paavalille, että uskon, että Jeesus on Herra ja tahdon tulla hänen omakseen. Paavali kastoi minut ja perheeni ja palvelijani siellä joen rannalla ja meistä tuli Jumala lapsia. Sen jälkeen kutsuin lähetystyöntekijät vieraakseni talooni siksi ajaksi, kun he olivat Filippissä. Kun lähetystyöntekijät olivat kaupungissani, kaupungin vankilan vanginvartijakin tuli uskoon. Siitä alkoi meidän seurakuntamme kasvaa. Yhä enemmän ihmisiä tuli kuulemaan Jeesuksesta.

Opettaja: Hienoa, että pääsit käymään meidän luonamme, Lyydia. Siunausta sinulle! Lyydia poistuu ja opettaja jatkaa opetusta:

Eikö ole hieno asia, että Lyydia sai kuulla Jeesuksesta ja että hänet kastettiin. Hänestä tuli kaupunkinsa ensimmäinen kristitty. Meidätkin on kastettu ja kasteessa Jumala antoi meille uskon lahjan. Haluamme kuulla Jeesuksesta ja Jeesus haluaa vahvistaa uskoamme kuulemamme sanan kautta. Siksi rohkaisen sinua menemään sinne, missä voit kuulla Raamatun kertomuksia.

Opetuksen ydin

Lähetystyöntekijä Paavali kertoi Lyydialle Jeesuksesta ja kastoi hänet. Näin hänestä tuli Jumalan lapsi. Mekin olemme saaneet kuulla Jeesuksesta ja meidätkin on kastettu. Siksi myös me olemme Jumalan lapsia. Jokainen meistä voi olla myös lähetystyöntekijä ja kertoa Jeesuksesta toisille.

Rukous

Rakas Jeesus, kiitos Lyydiasta. Kiitos siitä, että teit hänestä kristityn. Kiitos, että olet antanut myös meille uskon lahjan kasteessa. Kiitos, että sanassasi olet meitä lähellä ja viet meidät taivaan kotiin. Aamen.

Laulut

Meitä ilo yhdistää, PK 28
Paavali-laulu, PK 88
Lintu pieni, lintuseni, SK 401
Ylitse kaikkien rajojen, VK 429

Keskustelukysymykset

1. Miten Lyydiasta tuli Jumalan lapsi?
2. Miten meistä on tullut Jumalan lapsia?
3. Missä voimme kuulla Jumalan sanaa?
4. Mitä lähetystyöntekijät tekevät? Missä maissa he tekevät työtä?
5. Miksi edelleen tarvitaan lähetystyöntekijöitä?
6. Miten sinä voit tehdä lähetystyötä?

Toiminta

Tietokilpailu

Kiinnitä seinään kastemaljan kuva (LIITE 1). Tee vesipisaroita paperista. Jokaisesta oikeasta vastauksesta lapset saavat panna yhden vesipisaran kastemaljaan. Varmista, että jokainen lapsi saa laittaa vesipisaran.

1. Kuka oli kertomuksen päähenkilö? (Lyydia)
2. Missä kaupungissa hän asui? (Filippissä)
3. Mikä oli hänen työnsä? (Kangaskauppias)
4. Minkä värisiä kankaita hän myi? (Purppura tai violetin eri sävyjä)
5. Missä hän kävi rukoilemassa? (Joen rannalla)
6. Keitä saapui eräänä päivänä joen rannalle? (Lähetystyöntekijöitä)
7. Mitä asiaa lähetystyöntekijöillä oli? (He kertoivat ilosanoman Jeesuksesta.)
8. Mitä Lyydialle tapahtui? (Hänestä tuli Jeesukseen uskova ja hänet kastettiin.)
9. Ketkä Lyydia kutsui kylään? (Lähetystyöntekijät)
10. Missä me voimme kuulla Jeesuksesta? (Kotona, kirkossa, pyhäkoulussa…)
11. Kuka kertoo meille ilosanomaa Jeesuksesta? (Vanhemmat, pyhäkoulunopettaja…)

Huom! Tietokilpailun kysymykset ovat henkilökohtaisena työskentelynä isojen tehtävissä (LIITE 3, tehtävä 1).

Tehtävä pienille

Opettaja jakaa jokaiselle lapselle kuvan, jossa on kastemalja (LIITE 1). Jokainen lapsi kirjoittaa oman nimensä kastemaljan sisään ja voi värittää maljan esim. purppuran väriseksi. Kastemaljan kuvan alla on Jumalan sanat: ”Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun.” (Jes. 43:1). Lopuksi voidaan lukea yhdessä raamatunkohta ja opetella se vaikka ulkoa.

Toiminta isoille

Huoneentaulu

TARVIKKEET:
postikortin kokoinen pala paperia/kartonkia
kyniä
värikyniä
jäätelötikkuja
liimaa
narua

Lapset tekevät huoneentaulun, johon kirjoitetaan raamatunkohta: ”Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu” Mark. 16:16. Tämän jälkeen paperi koristellaan. Kortin yläja alapäähän liimataan jäätelötikut. Ylätikkuun kiinnitetään narun pätkä huoneentaulun seinään kiinnittämistä varten.

Lähetyskertomus

Tetsikon suuri päivä

Oli pääsiäissunnuntai. Aurinko paistoi iloisesti ikkunasta kirkkosaliin, johon pieni japanilainen seurakunta oli kokoontunut. Kirkkosalissa istui perheitä, vanhuksia ja muutama nuori. Ihan etupenkissä istui pyhäkoululainen, jolla oli valkoinen puku päällä. Hän oli Tetsiko ja tänään oli hänen suuri päivänsä. Pappi tervehti seurakuntaa ja kohta seurakunta veisasi riemullista pääsiäisvirttä.

Virren jälkeen Tetsiko polvistui alttarille ja hän sai kasteen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Hän kuunteli papin sanoja. Pappi selitti, että Tetsikosta tuli Jumalan lapsi. Hän sai uskon lahjan ja Pyhän Hengen. Kaste on ihmeellinen asia. Vettä kastemaljassa ja Raamatun sana on kaste, jonka kautta Jumala antaa anteeksiantamuksensa. Tetsiko hymyili ja rukoili hiljaa mielessään: ”Jeesus, älä anna minun koskaan harhailla luotasi pois. Kiitos, että teit minusta kristityn ja kuulun sinun perheväkeesi.” Tetsikon äiti oli kastettu edellisenä jouluna, mutta isä ei ollut vielä uskaltautunut Jeesuksen opetuslapseksi. Tetsiko rukoili myös, että hänen isästäänkin voisi tulla Jumalan lapsi.

Voimme rukoilla kaikkien japanilaisten isien ja äitien, isovanhempien ja lasten puolesta, jotka käyvät kastekoulua ja miettivät kasteelle menoa. Voimme rukoilla myös kastettujen puolesta, että he tulisivat joka sunnuntai kirkkoon kuulemaan Jumalan sanaa ja ehtoolliselle.

Keskustelukysymykset lähetyskertomuksesta

1. Voiko jokainen saada kasteen? (Voi, sillä Jeesus on tullut kaikkia varten. Aikuiset ja isommat lapset käyvät kastekoulun ennen kasteelle menoa Japanissa ja monissa muissakin lähetysmaissa.)
2. Joulu, pääsiäinen ja helluntai ovat juhlapäiviä, jolloin Japanissa vietetään kastejuhlia. Miksi? (Kasteessa synnytään Jumalan lapseksi ja se on suuri juhlan aihe niin kuin joulu, pääsiäinen ja helluntaikin ovat.)
3. Miksi meidän pitää rukoilla kasteelle aikovien puolesta? (Sielunvihollinen panee epäilyksiä kasteelle aikovien mieleen sanoen esimerkiksi, ettei kaste ole tärkeä, ei siinä tulla Jumalan lapseksi, mitähän muut ihmiset sanovat.)
4. Miksi on tärkeää käydä jumalanpalveluksessa ja pyhäkoulussa? (Jumala hoitaa meitä sanansa kautta ja pitää yhteydessään.)
5. Mikä on kastepäiväsi? Kysy äidiltä tai isältä ja pyydä nähdä kastetodistuksesi.

Esirukous

Kuva japanilaisesta kasteella (LIITE 2). Ohjaaja laittaa kuvan seinälle. Yhdessä voidaan keskustella konkreettista rukousaiheista lähetystyön puolesta.

Tehtävä isoille

Tehtävä isoille (LIITE 3/Lyydia).

Taustatietoa ohjaajalle, opetus ja muu: Maarit Otto
Laulut ja keskustelukysymykset: Liisi Portin
Tehtävä isoille: Maarit Otto
Kuvitus: Liina Pajunen