Joulutapahtumat

 

Luuk. 2:1-20

Lisämateriaali


Lataa pdf

Taustatietoa ohjaajalle

Keisari Augustus hallitsi Rooman laajassa valtakunnassa vuodesta 30 eKr. vuoteen 14 jKr. Rooman valtakunta käsitti lähes koko silloisen tunnetun maailman. Augustus vaati itselleen Vapahtajan (Salvator) arvoa.

Vero koottiin joka 14. vuosi jokaisesta 14 vuotta täyttäneestä. Kaikkien kansalaisten oli silloin ilmoittauduttava kotipaikkakunnallaan rekisteröitymistä ja tietojen antamista varten. Joosef oli kotoisin Betlehemistä. Betlehem sijaitsee noin kymmenen kilometriä etelään Jerusalemista. Profeetta Miika oli ennustanut, että se olisi Messiaan syntymäpaikka (Miika 5:1).

Betlehem oli pieni paimenien ja köyhien viljelijöiden kylä, jossa kasvatettiin Jerusalemin temppelin uhrilampaita. Paimenia halveksittiin, koska he eivät työnsä vuoksi pystyneet noudattamaan kaikkia Mooseksen lain säädöksiä, mm. sapattimääräyksiä. Fariseusten mukaan paimenet ja naiset eivät kelvanneet todistajiksi oikeudessa.

Erämaassa, yön pimeydessä ja maailmassa koettavan ”suuren pelon” keskellä paimenet saivat kuulla enkeliltä ilosanoman, suuren ilon koko kansalle: ”On syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra.” Jumalan merkkinä tästä on lapsi, joka makaa kapaloituna seimessä. Taivaallinen sotajoukko ei julistakaan sotaa vaan rauhaa (shalom).

Tässä tapahtumassa on maailmanhistorian käänne. Maailman aikakin lasketaan tämän Betlehemin tapahtuman mukaan. Synnyinpaikan traditio on vahva ja luotettava. Jeesuksen syntymäpaikkana olleen eläinten tallin tai luolan ympärillä on maailman vanhin kirkko.

Opetus

Maria ratsasti aasin selässä. Marian vierellä kulki jalan hänen kihlattunsa Joosef. Maria ja Joosef olivat hyvin väsyneitä, koska he olivat kulkeneet pitkän ja raskaan matkan verollepanoa varten kotikaupungistaan Nasaretista. Vihdoin Betlehemin kaupungin valot alkoivat näkyä. Maria ja Joosef katselivat niitä onnellisina.

Joosefilla oli edessään vielä yksi tehtävä. Hänen tuli löytää heille täpötäydessä kaupungissa paikka, jossa he voisivat nukkua. Joosef kyseli useasta majatalosta heille yösijaa, mutta kaikkialla oli täyttä. Lopultakin Joosef onnistui tehtävässään. Eräs majatalon isäntä antoi heidän mennä talliin yöksi. Joosef vei aasin ja Marian tallin luo ja aukaisi oven vanhaan talliin. Hän katseli lehmiä ja lampaita ja tyhjiä pilttuita. Joosef teki talliin kaikkien eläinten keskelle vuoteen oljista itselleen ja Marialle. Pian he molemmat nukkuivat sikeästi.

Yöllä tapahtui jotain hyvin ihmeellistä. Jeesus-lapsi syntyi. Joosef täytti seimen heinillä. Maria kääri lapsen pehmeään vaatteeseen ja pani hänet seimeen, koska heillä ei ollut muuta paikkaa lapselle. Hämmästellen he katselivat ja ihailivat seimessä nukkuvaa lasta.

Samana yönä oli niityllä Betlehemin kaupungin laitamilla paimenia vartioimassa lampaitansa. Yhtäkkiä keskellä yötä valtavan kirkas valo loisti kaikkien heidän yllään. Paimenet pelästyivät ja peittivät kasvonsa. ”Älkää pelätkö!” ääni sanoi. Paimenet avasivat hitaasti silmänsä ja yllättyivät nähdessään oikean taivaan enkelin. Enkeli sanoi paimenille: ”Minä tuon teille suuren ilosanoman. Jeesus, teidän Vapahtajanne, on syntynyt. Te löydätte hänet seimessä makaamassa.” Tämän jälkeen koko taivas täyttyi enkeleistä, jotka ylistivät ja kiittivät Jumalaa. Paimenet katselivat tätä kaikkea ihmeissään. Kun enkelijoukko lähti takaisin taivaaseen, paimenet lähtivät kiireesti etsimään Jeesus-lasta. He kiiruhtivat koko matkan, sillä he halusivat löytää nopeasti Jeesuksen. Vihdoin he löysivät Marian, Joosefin ja pienen Jeesus-lapsen tallista. Kunnioittavasti he polvistuivat Jeesuksen eteen. Tämä pieni vastasyntynyt vauva oli maan ja taivaan Kuningas ja herrojen Herra. Hän syntyi ihmiseksi, jotta voisi kerran pelastaa meidät ja avata tien pyhän Jumalan luo. Hän oli todellakin maailman ihmeellisin vauva.

Opetuksen ydin

Jeesus syntyi tähän maailmaan ihmiseksi pelastaakseen meidät ja avatakseen tien pyhän Jumalan luo.

Rukous

Rakas Taivaan Isä, anna meidän tänä jouluna keskittyä joulun tärkeimpään sanomaan, Jeesuksen syntymään. Kiitos siitä, että annoit Jeesuksen syntyä Betlehemin seimeen meidän Pelastajaksemme. Kiitos, että Jeesus tietää, millaista on olla ihminen, vaikka hän on samalla myös taivaan ja maan Kuningas. Siunaa meidän joulumme ja meitä kaikkia. Aamen.

Laulut

Pieneen talliin, PK 122
Joulun pieni lapsi, PK 123
Syntyi lapsi, PK 126
Ilouutinen, PK 127
Heinillä härkien, PK 128 / SK 11
Joulu, joulu tullut on, SK 21
Nyt taivaat avautuu, SK 27
Käyn kanssa paimenten, SK 30
Nyt sytytämme kynttilän, VK 13

Keskustelukysymykset

1. Miksi joulua vietetään?
2. Miten vietämme joulua niin, että muistamme joulun tärkeimmän sanoman?
3. Miksi Jeesus syntyi ihmiseksi?
4. Voiko joulu olla ”joka päivä”?

Havainnollistaminen pienille

Hartausteksti havainnollistetaan tarinapussin avulla. Katso tarinapussin käyttämiseen erilliset ohjeet. Tarinapussista nostetaan kertomuksen edetessä seuraavat esineet:

1. aasi/poni (”aasin selässä”)
2. naisbarbi, jolla kangaspalasta kiedottu vaate (Maria)
3. miesbarbi, jolla kangaspalasta kiedottu vaate (Joosef)
4. miesbarbi, jolla kangaspalasta kiedottu vaate (majatalon isäntä)
5. lelulehmä/-lammas (talliin mentäessä)
6. pieni nukke (Jeesus)
7. miesbarbi, jolla kangaspalasta kiedottu vaate (paimen)
8. lelulammas
9. enkeli

Havainnollistaminen isoille

Ennen opetustekstin lukemista lapsille jaetaan roolit, joihin heidän on tarkoitus eläytyä ohjaajan lukiessa opetustekstiä. Rooleja voivat olla aasi, Maria, Joosef, majatalon isäntä, tallin eläimet (lehmä, lammas, hevonen), enkeli, paimen, paimenen lammas. Kaikilla lapsilla ei tarvitse olla eri roolia, vaan useampi lapsista voi eläytyä samaan rooliin. Tarkoituksena on, että jokainen lapsista kuuntelee silmät kiinni opetustekstiä omasta roolistaan käsin ja opetustekstin lukemisen jälkeen ohjaaja esittää jouluevankeliumin tekstin mukaisessa järjestyksessä erilaisia kysymyksiä siitä, miltä henkilöstä/eläimestä mahtoi tuntua, miltä paikat näyttivät, mitä henkilöt ajattelivat jne.

APUKYSYMYKSIÄ:
1. Miltä Mariasta tuntui pitkä matka, entä Jeesuksen syntymä, paimenten tulo?
2. Mitä Joosef ajatteli, kun majatalot eivät ottaneet heitä vastaan tai kun hän joutui valmistamaan yöpaikan talliin? Mitä Joosef ajatteli nähdessään paimenet?
3. Miltä tallissa näytti tallin eläinten silmissä ennen Marian ja Joosefin tuloa ja mitä eläimet ajattelivat seuratessaan Jeesuksen syntymää ja paimenten tuloa?
4. Mitä kedon lammas ajatteli nähdessään ylistävät enkelit?
5. Mitä paimenet ajattelivat nähdessään enkelin ja myöhemmin Jeesuksen?

Kysymysten ja keskustelun jälkeen ryhmä voi vielä eläytyä kertomukseen näyttelemällä sen läpi ohjaajan johtamana. Jo pelkkä huivi päässä tai harteilla auttaa lasta eläytymään paremmin näytelmään.

Toiminta pienille

Askartelu: Huopaenkeli

TARVIKKEET:
(talous)paperirulla paksua valkoista huopaa sakset
liimaa massapallo
ohut musta tussi
valkoista tai kultaista lahjanauhaa/villalankaa keltaista tai punaista ohutta huopaa

OHJE:
1. Leikkaa kartonkirulla sopivan kokoiseksi
2. Leikkaa paksusta valkoisesta huovasta kappale enkelille mekoksi. Valkoisen huopamekon tulee peittää paperirulla kokonaan.
3. Kiepauta huopamekko kartion malliseksi kuitenkin niin että se mahtuu paperirullan päälle.
4. Liimaa sivureunat yhteen, laita mekko paperirullan päälle ja liimaa mekon yläreuna kiinni paperirullaan.
5. Leikkaa enkelille valkoisesta huovasta siivet ja liimaa ne kiinni huopamekkoon.
6. Liima massapallo paperirullaan enkelin pääksi ja piirrä sille kasvot ohuella mustalla tussilla.
7. Leikkaa enkelille lahjanarusta tai villalangasta hiukset. Lahjanarua voi myös kihartaa. Liimaa hiukset kiinni massapalloon.
8. Leikkaa enkelin mekon koristeeksi punaisesta huovasta sydän tai keltaisesta huovasta tähti ja liimaa koriste enkelin mekkoon.

Askartelu:Paimen

TARVIKKEET:
(talous)paperirulla kangaspala
sakset liimaa villalankaa massapallo
ohut musta tussi pumpuli

OHJE:
1. Leikkaa kartonki tarvittaessa lyhyemmäksi.
2. Leikkaa rulla kangaspalasta kappale paimenelle puvuksi. Kankaisen vaatteen tulee peittää paperirulla kokonaan.
3. Kiepauta kangaspala rullan päälle.
4. Liimaa sivureunat yhteen, laita paimenen puku paperirullan päälle ja liimaa puvun yläreuna kiinni paperirullaan.
5. Leikkaa villalangasta pieni pätkä ja sido se paimenelle vyöksi eli paperirullan ympärille.
6. Liima massapallo paperirullaan paimenen pääksi ja piirrä sille kasvot ohuella mustalla tussilla.
7. Liimaa vähän pumpulia massapalloon paimenelle parraksi.
8. Leikkaa kankaasta pieni kappale paimenelle huiviksi ja liimaa se massapalloon.
9. Leikkaa villalangasta pieni pätkä ja sido se huivin päälle.

Leikki: Jouluisten esineiden etsiminen

Ohjaaja piilottaa jouluisia esineitä huoneeseen. Hän voi piilottaa olkikoristeita, kynttilöitä, piparimuotteja, kuusenpalloja, enkelikoristeita ja vanhoja joulukortteja. Jokaista esinettä voi olla useampi kappale. Jokaisesta piilotetusta esineestä on hyvä olla malli pöydällä, jotta leikkijät osaavat etsiä oikeita asioita. Leikkijät jaetaan pieniin ryhmiin. Ohjaaja antaa etsimiselle ajan, esim. kolme minuuttia ja leikkijät saavat etsiä jouluisia esineitä sen ajan huoneesta. Kun aika on loppunut, leikkijät palaavat omiin ryhmiinsä ja laskevat, kuinka monta esinettä ryhmä on saanut yhteensä. Eniten esineitä kerännyt joukkue voittaa.

Piparien koristelu

Ohjaaja hankkii etukäteen valmiita pipareita ja niiden koristeluun tarvittavat ainekset. Lapset saavat koristella piparit mielensä mukaan kaupasta saatavalla valmiilla sokerikuorrutteella sekä erilaisilla nonparelleilla ja karkeilla. Lopuksi voidaan pitää herkutteluhetki tai lapset voivat viedä valmiit piparit kotiin.

Toiminta isoille

Joulurunon tekeminen

Lapset jaetaan noin kolmen hengen ryhmiin. Jokainen ryhmä tekee oman joulurunon, jossa pitää käyttää seuraavia sanoja: enkeli, seimi, lahja, Jeesus ja kuusi. Sanoja saa taivuttaa. Valmiit runot luetaan ääneen.

Joulunäytelmä

Harjoitelkaa lasten kanssa joulunäytelmä. Joulunäytelmän voi toteuttaa esimerkiksi niin, että sitä harjoitellaan pienen ryhmän kanssa etukäteen pitkin syksyä ja esitetään toisille. Sitä voidaan esittää myös niin, että ohjaaja lukee joulunäytelmää ja lapset vain näyttelevät kuullun mukaan tai niin että lapsilla on vuorosanat koko ajan mukana. Joulunäytelmän voi toteuttaa myös kuunnelmana, jolloin lasten kanssa mietitään joulunäytelmään äänimaailma. Osa lapsista voi lukea vuorosanoja ja osa miettiä ja toteuttaa muut äänet, esim. ulko-oven avaamisen, askeleet jne. Kuunnelmassa koko ryhmä pääsee toteutukseen mukaan.

ROOLIHENKILöT:
Mummo
Risto-isä
Lasse, isoveli
Laura, pikkusisko

PAIKKA:
Mummola

Kohtaus I

Mummo hämmentää kauhallaan joulupuuroa ja tervehtii silmiään hierovia lapsia, jotka tulevat hänen luokseen:
– Hyvää huomenta ja hyvää joulua, lapset! Lapset vastaavat iloisina yhteen ääneen:
– Hyvää joulua mummo!

Mummo sanoo antaen molemmille lapsille annoksen puuroa:
– Ottakaapa tästä joulupuuroa. Jälkiruuaksi saatte pipareita.

Lapset syövät puuroa ja mummo hääräilee keittiössä pyyhkien pöytää ja hämmentäen välillä puuroa.

Risto-isä tulee sisään ja sanoo.
– Hyvää joulua kaikille!

Lasse vastaa:
– Hyvää joulua sinullekin, isä! Laura jatkaa:
– Missä olet ollut näin aikaisin? Risto-isä:
– Olin katsomassa meille sopivaa joulukuusta mummon metsästä. Laura kysyy ihmeissään:
– Eikö me haetakaan kuusta kaupan pihalta? Risto-isä vastaa hymyillen:
– Tänä jouluna meidän ei tarvitsekaan ostaa kuusta, vaan voimme käydä hakemassa kuusen mummon metsästä ja kaataa sen ihan itse.

Lasse kysyy innostuneena:
– No, lähdetäänkö heti?

Risto-isä vastaa:
– No, heti kun olette saaneet syödyksi ja ulkovaatteet päälle. Ulkona on aika kova pakkanen.

Lapset sanovat yhteen ääneen rynnäten pukemaan ulkovaatteita:
– Me olemme jo valmiita! Lähdetään heti!

Risto-isä ja lapset lähtevät ulos (pois näyttämöltä) ja mummo nostaa kaapista laatikon, jossa on kuusenkoristeita. Mummo ottaa laatikosta yhden koristeen ja ihailee sitä hetken.

Kohtaus II

Lapset ja Risto-isä palaavat kuusen kanssa. Mummo on heitä vastassa. Yhdessä laitetaan kuusi oikealle paikalle. Lapset ja Risto-isä riisuvat ulkovaatteet.

Mummo:
– Onpas teille hieno kuusi! Kylläpä löysittekin hyvän. Tähän kelpaa laittaa koristeita. Risto-isä kysyy:
– Olikos sinulla mummo koristeet jossakin tässä lähellä? Voisimme koristella kuusen saman tien.

Mummo tuo koristeet kuusen luo ja sanoo lapsille samalla näyttäen heille koristeita:
– Näillä koristeilla on koristeltu joulukuusta jo silloin, kun minä olin pikkutyttö. Laura sanoo kurkistaen koristerasiaan ja nostaen sieltä yhden koristeen:
– Nämä on ihan erilaisia kuin meillä kotona. Eikö, mummo, sinulla ole yhtään koristetta, jossa olisi kimalletta tai hileitä? Tai yhtään turkoosia tai pinkkiä palloa?

Mummo vastaa:
– Eipä taida olla. Nämä minun koristeeni ovat olkikoristeita. Vaikka nämä ovatkin aika yksinkertaisia, ne muistuttavat meitä yhdestä tärkeästä asiasta.

Lasse kysyy epäillen:
– Ai mistä muka?

Risto-isä vastaa hymyillen:
– Missäs se Jeesus-lapsi syntyikään? Laura vastaa:
– Siellä Betlehemissä eläinten tallissa. Kun Marialla ja Joosefilla ei ollut muuta paikkaa, mihin he olisivat voineet mennä yöksi.

Lasse sanoo:
– Niin kun he olivat menneet sinne verollepanoa varten. Mummo vastaa:
– Hienosti muistettu. Oikein hyvä. Nämä koristeet muistuttavat meitä nimenomaan siitä, että Jeesus syntyi talliin, vaikka hän olikin Kuningas ja olisi ansainnut jonkin paljon hienomman paikan syntyä.

Laura kysyy:
– Ai niin kuin palatsin? Mummo vastaa hymyillen:
– Niin juuri. Ja nyt aina kun katselemme näitä koristeita, muistamme että Jeesus on joulun tärkein asia.

Lapset, Risto-isä ja mummo laittavat kuuseen koristeet. Lopuksi isä kiinnittää latvaan tähden.

Risto-isä sanoo ajatuksiinsa vaipuneena:
– Tämän tähden minä kyllä muistan omasta lapsuudestani. Papan kanssa kiinnitettiin se aina yhdessä kuusen latvaan. Nyt minä laitan sitä omien lasteni kanssa. Kylläpä aika rientää. Kukas muuten muistaa, miksi kuusen latvaan laitetaan tähti?

Laura vastaa:
– Sekin liittyi Jeesukseen… Mites se nyt meni? Lasse sanoo:
– Jeesuksen syntymätallin yläpuolella loisti tähti, joka auttoi paimenia ja itämään tietäjiä löytämään vastasyntyneen Jeesus-lapsen.

Mummo näyttää enkelikoristetta ja sanoo:
– Ja enkeli ilmoitti Jeesuksen syntymästä paimenille. Laura huudahtaa innostuneena:
– Mummo, sinulla on tosi hyvät kuusenkoristeet, kun ne kertovat niin paljon Jeesuksesta! Mummo vastaa hymyillen:
– Se on aivan totta. Mutta nyt lapset, on aika lähteä kirkkoon jouluhartauteen.

Kaikki poistuvat näyttämöltä.

Joulupeli (liite 1)

Taustatietoa ohjaajalle ja joulupeli: Saija Simanainen
Opetus, havainnollistaminen, toiminta: Liisi Portin
Joulupelin kuvitus: Liina Pajunen