Ristin rikollinen
Taustatietoa ohjaajalle
Toinen ristillä riippuvista pahantekijöistä herjasi hänkin Jeesusta. Hän sanoi: ”Etkö sinä ole Messias? Pelasta nyt itsesi ja meidät!” Luuk.23:39.
Luukkaan evankeliumi kertoo kahdesta Jeesuksen mukana ristiinnaulitusta pahantekijästä. Luultavasti kysymys oli jonkin kansallisen vapautusliikkeen jäsenistä. Siksi toinen piti itsestään selvänä, että Jeesuksen oli oltava heidän puolellaan, jos hän oli Messias. Jos hän oli Messias, hänen olisi viimeistään tässä vaiheessa pitänyt auttaa itseään ja heitä. Toinen pahantekijöistä näki syvemmälle. Hän ymmärsi, että Jeesus oli todellinen Messias ja että hän kerran ”tulee valtakuntaansa”.
Pohjustus
Oletko sinä joskus sanonut tai ajatellut kiukkuisena: ”Miksi minä en saanut tuota, miksi tuo toinen sai?” tai ”En minä mitään ole tehnyt, tuo toinen sen teki!” Toisten tekemisten ja saamisten vahtiminen on aika yleistä. Ehkäpä niin kävi myös toiselle Jeesuksen kanssa ristiinnaulituista rikollisista.
Opetus
Kerro lapsille, että Golgatan kukkula kaupungin ulkopuolella oli paikka, jossa tuomitut ristiinnaulittiin. Jeesuksen risti pystytettiin sinne samaan aikaan kahden muun kuolemaantuomitun ristien kanssa.
Toinen tuomituista pilkkasi Jeesusta siitä, että häntä oli nimitetty Messiaaksi (Messias on juutalaisten uusi kuningas, joka vapauttaa kansan Rooman vallasta). Jeesuksen ristissäkin luki: ”Tämä on juutalaisten kuningas”. Hän kerjäsi ivaten Jeesusta vapauttamaan itsensä ja heidät kaksi muuta risteiltä, jos kerran oli Messias.
Toinen tuomittu moitti toista tuomittua pilkkasanoista ja ihmetteli, kuinka toinen itse ristillä ollessaan vielä kehtasi ivata muita. Hän itse näki viimeinkin tilaisuutensa tulleen: Hän oli niin lähellä Jeesusta, että saattoi pyytää sen, mitä oli pitkään halunnut: että saisi anteeksi ja että hänellä kaikista pahoista teoistaan huolimatta olisi paikka taivaan valtakunnassa. Hän uskoi, että Jeesus oli oikeasti Messias ja että Jeesus saattoi määrätä, kuka pääsee Jumalan valtakuntaan. Tälle tuomitulle Jeesus lupasi: ”Jo tänään olet minun kanssani paratiisissa”. Toiselle hän ei sanonut mitään.
Miltä tuntui pilkkaajasta? Ehkä hän ajatteli kateellisena ja kiukuissaan: ”Miksi Jeesus ei puhunut minulle eikä luvannut minulle taivaspaikkaa, vaikka olen paljon tuota toista parempi?”
Lasten kanssa voi keskustella, mitä tuolle pilkkaajalle olisi voinut vastata.
Opetuksen ydin
Jeesus antaa anteeksi katuvalle.
Rukous
Herramme Jeesus Kristus, kuule meitä, kun huudamme sinua avuksemme. Anna meille anteeksi kaikki pahat tekomme ja väärät asenteemme, joilla olemme kohdelleet väärin toisia ihmisiä. Anna meille luottamus sinun rakkauteesi ja anteeksiantoosi. Aamen.
Laulut
Pienille
Anna anteeksi, LV 60
Pienen pieni leppäkerttu, LV 137
Vielä tilaa on, LV 160
Armo, PK 10
Vieraalla maalla kaukana, VK 78
Jumalan kämmenellä, VK 499
Jeesus meidän veljemme, VK 720
Isoille lisäksi
Risti näkyy, PK 53
Tahdon muistaa pitkäperjantain, PK 140
Tie valmis on, VK 511
Jeesus sinä huomaat, VK 513
Herra kädelläsi, VK 517
Keskustelukysymykset
1. Minkälaista Messiasta ensimmäinen pahantekijä odotti?
2. Miksi hän pilkkasi Jeesusta?
3. Mitä toinen pahantekijä tunnusti?
4. Mitä Jeesus lupasi hänelle?
5. Mitä Jeesus lupaa meille, kun tunnustamme syntimme?
6. Miksi Jeesus voi antaa meille synnit anteeksi ja paikan taivaassa?
Havainnollistaminen
Vaihtoehto 1.
Lasten kanssa voidaan askarrella ennen kertomusta kumpu, jolla on kolme ristiä ja käyttää sitä havainnollistamiseen. Käytä kumpuna isohkoa pakkausstyroksia tai nurin käännettyä pahvilaatikkoa. Liimaa päälle rypistettyä ja revittyä sanomalehtipaperia useita kerroksia. Tee paperista tiiviit kasat ristien tueksi. Laita siihen kiinni kolme puusäleistä liimattua ristiä. Maalaa työ tummin peitevärein.
Liimana voi päällimmäisissä paperikerroksissa käyttää myös tapettiliisteriä niin, että se kastelee sanomalehden massaksi. Liisterin kuivuttua (esim. seuraavalla kerralla) työ voidaan maalata. Näin työstä tulee kestävä tuleviakin käyttökertoja varten. Tässä tapauksessa maalina on hyvä käyttää akryylivärejä. Työn voi vielä lakata. Yhdessä tehtyä askastelutyötä voi kuitenkin pitää esillä kertomuksen ajan, vaikka se ei olisi kuivunut, eikä maalattu.
Vaihtoehto 2.
Laita alttarille kuva Golgatasta ja kolmesta rististä. Vanhoista koulun kuvatauluista sekä monista kirjoista, kuvasarjoista ja internetistä löytyy sopivia kuvia. Älä valitse pienille lapsille kuitenkaan kuvaa, jossa näkyy paljon verta.
Vaihtoehto 3.
Laita tarjottimelle tai pöydälle kasa erikokoisia luonnonkiviä ja niiden väliin kolme puista ristiä.
Toiminta
Askartelut
Syntikivet ja armopussit
TARVIKKEET:
valkoista huopaa tai kangasta
sakset, neuloja ja puuvillalankaa tai liimaa
kangastusseja
suojapaperia
kangasnauhaa
luonnonkiviä
OHJE:
1. Askarrellaan liimaten tai puuvillalangalla harsinpistoin ommellen pienet pussit valkoisesta huovasta tai kankaasta. Lapselle annetaan noin 10 x14 cm pala kangasta tai huopaa.
2. Huopa taitetaan pitkältä sivulta kaksinkerroin ja liimataan tai ommellaan reunat kiinni. Yläreuna jätetään avoimeksi.
3. Pussin päälle kirjoitetaan tavallisin tai kangastussein: ANTEEKSI ANNETTU ja toiselle puolen voi piirtää ristin. Sisälle kannattaa laittaa kirjoittamisen ajaksi paperin pala, jottei tussi mene kankaan läpi.
4. Pussin suun sulkemista varten jokaiselle lapselle varataan valkoinen kangasnauha (pituus noin 30 cm).
KÄYTTö:
Lapsi saa valita luonnonkivien joukosta kiven, joka on hänen mielestään kaikkein rumin. Kerrotaan kuinka synti, pahat teot, ajatukset, laiminlyönnit ja asenteet painavat ihmisen mieltä, mutta ne voi pyytää ja saada anteeksi Jeesuksen ristinkuoleman tähden. Lapsi saa itsekseen nimetä kivensä: mitä hänen mieltänsä painavaa pahaa se kuvaa. Rukoillaan pieni synnintunnustusrukous, jonka jälkeen kaikki pujottavat kiven pussiinsa ja pussit solmitaan kiinni. Pussia voi pitää kotona vaikka hyllyn päällä ja ottaa kivi uudelleen käyttöön, kun rukoilee toisen kerran jotakin anteeksi. Ohjeena voi kertoa myös, että joudumme pyytämään anteeksi elämämme aikana yhä uudestaan.
Risti kalliolla
TARVIKKEET:
kaksi sormenpaksuista puukeppiä
ohutta ruskeaa narua
puukko
iso kivi
liimaa, joka soveltuu puun ja kivien liimaamiseen
pikkukiviä
OHJE:
1. Tarkoituksena on askarrella kalliolla seisova risti.
2. Pidemmän kepin toinen pää viilletään puukolla tasaiseksi myöhempää liimausta varten.
3. Puukepit laitetaan päällekkäin niin, että ne muodostavat ristin.
4. Ne liimataan kiinni toisiinsa ja annetaan kuivua hetken.
5. Jotta kepit varmasti pysyisivät toisissaan kiinni, kieputetaan naru vielä kulkemaan niiden liittymäkohdasta. Muista jättää narun molempiin päihin riittävä pätkä ylimääräistä narua, jotta saat solmittua nauhan umpisolmuun.
6. Valmis risti liimataan keskelle isoa kiveä. Liimaa kannattaa laittaa runsaasti, jotta risti pysyy pystyssä.
7. Lopuksi ristin ympärille liimataan kasa pikkukiviä, jotka myös osaltaan tukevat ristiä. Ne kuvaavat meidän syntejämme, jotka saamme jättää ristin juurelle.
Leikki
Etsi esine
Leikkijät jaetaan pareihin tai pieniin ryhmiin. Ohjaaja on valmistanut etukäteen jokaiselle parille/ryhmälle kahdeksan A4-kokoista paperia, joissa jokaisessa on yksi kirjain sanasta A-N-T-E-E-K-S-I. Laput sijoitetaan lattialle jokaisen parin/ryhmän eteen. Leikin tarkoituksena on, että jokainen pari/ryhmä etsii huoneesta jokaisen paperin päälle siinä olevalla kirjaimella alkavan esineen, esimerkiksi N-paperin päälle voi laittaa nuken. Se pari voittaa, jolla on ensimmäisenä jokaisen paperin päällä esine.
Taustatietoa ohjaajalle: Tom Säilä
Pohjustus, opetus, rukous, laulut, keskustelukysymykset, havainnollistaminen ja askartelu: Jaana Heliövaara
Askartelu (Risti kalliolla), leikki: Liisi Portin