Johannes ja Jaakob

 

Lisämateriaali

Taustatietoa ohjaajalle johannes

Johannes

Johanneksia on Uudessa testamentissa ainakin kaksi, jotka tunnemme: Johannes Kastaja ja apostoli Johannes Jaakobin veli. Tästä Johanneksesta käytetään myös nimitystä ”silminnäkijä”. Syy on yksinkertainen, hän näki Jeesuksen omin silmin.

Johannes kuten useimmat apostoleista olivat kotoisin Galileasta. Johannes oli mahdollisesti toinen niistä Johannes Kastajan opetuslapsista, jotka siirtyivät seuraamaan Jeesusta (Joh. 1:35-40).

Jonkin aikaa myöhemmin Johannes sai veljensä Jaakobin sekä Simon Pietarin ja Andreaksen ohella Jeesukselta kutsun seurata häntä. Johannes jätti kaiken seuratakseen Jeesusta (Mark. 1:16-20). Tämä tapahtui heti sen jälkeen, kun hän oli saanut ihmeellisellä tavalla suuren kalansaaliin (Luuk. 5:1-11). Johannes oli yksi niistä opetuslapsista, jotka olivat Jeesukselle läheisimpiä.

Johannes mainitaan Pietarin anopin parantamisen yhteydessä (Mark. 1:29), samoin kahdentoista apostolin saadessa tehtävänsä (Mark. 3:17). Veljensä Jaakobin kanssa hän tahtoi kutsua tulen taivaasta hävittämään erään Samarian kylän (Luuk. 9:54). Hänen äitinsä – samoin kuin veljekset itsekin (Johannes ja Jaakob) pyysivät itselleen kahta parhainta paikkaa Jumalan valtakunnassa (Matt. 20:21).

Jaakob

Uuden testamentin Jaakob oli Johanneksen isoveli. Jaakobia ja Johannesta nimitetään lisänimellä ”ukkosenjylinän pojat” ilmeisesti siksi, että he olivat luonteeltaan tulisia. Molemmissa veljeksissä paljastui myös voimakas kunnianhimo (ks. Johanneksen taustatiedot edellä). Heidän äitinsä oli Salome, joka oli todennäköisesti Jeesuksen äidin Marian sisar.

Pietari, Johannes ja Jaakob olivat lähimpänä Jeesusta. Niinpä he olivat Jeesuksen kanssa kirkastusvuorella (Matt. 17) ja Jairoksen tyttären herättämisessä (Mark. 5:37) ja Getsemanessa Jeesuksen rukoustaistelun todistajina (Mark. 14:33).

Jaakob oli ensimmäinen apostoli, joka kärsi marttyyrikuoleman. Hänet teloitettiin Herodes Agrippan käskystä.

Opetus i

Kirkastusvuorella (matt. 17:1-8)

Jeesus lähtee muutaman opetuslapsen kanssa retkelle. Tuolla retkellä sattuu yllättäviä asioita. Sellaisia asioita, joita tavallisella retkellä tuskin sattuu. Jeesus ja kolme opetuslasta: Pietari, Jaakob ja Johannes, suuntaavat matkansa vuorelle. Vuorta on pidetty Raamatussa Jumalan kohtaamisen paikkana. Miksi? Ehkä siksi, että siinä ollaan kuvaannollisesti lähempänä Jumalaa.

Tuolla retkellä Jeesuksen kasvot alkavat loistaa kuin aurinko. Yksi Jeesuksen salanimistä varhaiskirkon aikoina olikin toinen aurinko. Hänen vaatteensa tulevat valkeiksi kuin valo. Miltä tämä tilanne mahtaa tuntua Jeesuksen opetuslapsista? Samalla hetkellä paikalle ilmestyy kaksi muutakin henkilöä: Vanhan testamentin kaksi miestä, Mooses ja Elia. Jeesus juttelee heidän kanssaan jotakin.

Opetuslasten hämmästys ja ilo on suuri. Tässä raamatunkohdassa voimme nähdä jotakin siitä tulevasta kirkkaudesta ja hyvyydestä, mikä meitä taivaassa odottaa. On niin hyvä olla, että sen toivoisi jatkuvan pidemmänkin aikaa. Siksi Pietari ehdottaa kolmen majan rakentamista (Matt. 17:4). Jumalan läsnäolo ja taivaan todellisuus ovat käsin kosketeltavia.

Sitten seuraa selitys, miksi opetuslapset saavat kokea kaiken tämän. Isä Jumala ilmestyy pilven välityksellä ja vakuuttaa opetuslapsille, että tämä Jeesus on Hänen Poikansa. Joskus me Jeesuksen opetuslapset tarvitsemme erityistä Jumalan vahvistusta, että jaksamme uskoa. Tämän tapahtuman tarkoitus oli vahvistaa Pietaria, Jaakobia ja Johannesta siinä, että Jeesus on Vanhan testamentin lupaama Messias.

Opetuksen ydin

Tarvitsemme vahvistusta uskollemme. Jumala vahvistaa uskoviansa joskus erityisellä tavalla. Voimme huomata, että Jeesuksen seurassa on hyvä olla.

Vahvista Jumala,Taivaallinen Isä, minunkin uskoani. Kiitos uskon lahjasta. Kiitos Pojastasi Jeesuksesta Kristuksesta. Aamen.

Laulut

Kun on turva Jumalassa, LV 100 / SK 307
Mä olen niin pienoinen, LV 101
Seikkaillen läpi Raamatun, PK 68

Keskustelukysymykset

1. Kukin saa kertoa, miksi uskoo Jumalaan.
2. Miten Jumala on puhutellut häntä?
3. Miten Jumala on vahvistanut uskoa ja osoittanut olevansa olemassa? Tilanteet kirjataan taululle kootusti yhteen.

Toiminta

Piirretään jokin tapahtuma omasta elämästä, jossa Jumala on vahvistanut tai puhutellut. Piirustukset laitetaan esille, ja jokainen saa vuorollaan kertoa oman kokemuksensa.

Opetus ii

Getsemanessa (matt. 26:36-56)

Jeesuksen opetuslapset Jaakob ja Johannes sekä Pietari menivät Jeesuksen kanssa Getsamane-nimiseen puutarhaan. Jeesus pyysi opetuslapsia valvomaan ja odottamaan, kun hän menisi vähän etäämmälle rukoilemaan. Jeesus oli todella murheellinen ja hän halusi, että Jaakob, Johannes ja Pietari olisivat hänen tukenaan. Miksi Jeesus sitten oli näin murheellinen? Hän tiesi, että pian hänet vangittaisiin ja tuomittaisiin kuolemaan. Miksi Jeesus ei sitten lähtenyt karkuun tai pyytänyt Taivaan Isää auttamaan häntä? Siksi, että hän oli syntynyt maailmaan pelastamaan meidät. Vaikka häntä pelotti, hän rakasti meitä niin paljon, että halusi täyttää tehtävänsä.

Kun Jeesus palasi rukoilemasta, hän tapasi opetuslapset nukkumasta. Jeesus oli murheellinen, koska hänen opetuslapsensa eivät jaksaneet edes pysyä hereillä. Jeesus pyysi heitä uudelleen valvomaan ja rukoilemaan kanssaan, ja meni sitten vähän matkan päähän rukoilemaan itsekseen. Hän pyysi Taivaan Isältä voimia tehtävän toteuttamiseen. Kun hän oli rukoillut, hän palasi taas opetuslasten luo, jotka nukkuivat jälleen. Vielä hän meni hetkeksi rukoilemaan, mutta palatessaan kolmannen kerran nukkuvien opetuslasten luo, hän herätti heidät ja sanoi: ”Nouskaa, nyt me lähdemme! Minun kavaltajani on jo lähellä.”

Kun Jeesus vielä puhui Jaakobille, Johannekselle ja Pietarille, tulivat Juudas ja miekoin varustautunut miesjoukko heidän luokseen. Juudas, Jeesuksen opetuslapsi, oli paljastanut rahasta ylipapeille Jeesuksen olinpaikan. Hän tuli Jeesuksen luokse, tervehti häntä ja suuteli häntä poskelle. Tämän merkin jälkeen miehet vangitsivat Jeesuksen, joka ei ryhtynyt vastarintaan. Jeesus olisi saanut halutessaan suuren joukon enkeleitä avukseen, mutta hän suostui olemaan vangittuna. Hän sanoi vain vangitsijoilleen: ”Minä olen joka päivä istunut temppelissä opettamassa, ettekä te ole ottaneet minua kiinni. Nyt te tulette vangitsemaan minua miekat käsissä.”

Jaakob, Johannes, Pietari ja muut opetuslapset olivat katselleet peloissaan kaikkea tätä, mutta nyt he lähtivät karkuun. He eivät halunneet, että heidätkin vangittaisiin. Jeesus vietiin pois, tuomittiin kuolemaan ja vietiin ristille. Hän kuoli meidän puolestamme, mutta hän nousi ylös kuolleista ja elää nyt. Vaikka Jaakob ja Johannes jättivät Jeesuksen yksin valvomaan ja rukoilemaan ja lopulta lähtivät karkuun, Jeesus halusi antaa heille anteeksi ja pyysi heitä myös kertomaan sovitustyöstään kaikille ihmisille. Näin Jeesus toimii myös meidän kanssamme. Hän antaa meillekin kaikki väärät tekomme anteeksi ja antaa meillekin tehtävän, ihan saman kuin opetuslapsille.

Opetuksen ydin

Vaikka Jaakob ja Johannes jättivät Jeesuksen yksin valvomaan ja rukoilemaan ja lopulta lähtivät karkuun, Jeesus halusi antaa heille anteeksi ja pyysi heitä myös kertomaan sovitustyöstään kaikille ihmisille. Näin Jeesus toimii myös meidän kanssamme.

Rukous

Rakas Taivaan Isä, kiitos että annat kaikki meidän pahat tekomme anteeksi. Kiitos, että rakastat meitä. Kiitos, että saamme kertoa sinun rakkaudestasi ja armostasi toisille ihmisille. Kiitos, että kun meitä pelottaa kertoa toisille sinusta, saamme pyytää sinulta rohkeutta. Aamen.

Laulut

Kolme ristiä karheaa, SK 53
Käy yrttitarhasta polku, VK 77/ SK 54
Jeesus meidän veljemme, VK 720

Keskustelukysymykset

1. Miksi Jeesus halusi opetuslasten pysyvän hereillä?
2. Miksi Jeesus ei lähtenyt karkuun, vaikka tiesi, mitä pian tulisi tapahtumaan?
3. Miksi opetuslapset nukkuivat, vaikka Jeesus oli pyytänyt heitä valvomaan?
4. Mistä Jeesus sai voimia suuren tehtävänsä toteuttamiseen?
5. Kuka kavalsi Jeesuksen ja miten?
6. Miksi Jaakob ja Johannes lähtivät karkuun toisten opetuslasten kanssa?
7. Hylkäsikö Jeesus omat opetuslapsensa, koska he olivat hylänneet hänet?

Havainnollistaminen

Opetuksen voi havainnollistaa legoilla. Opettaja rakentaa vihreälle lego-alustalle Getsemanen puutarhan. Sen voi myös rakentaa yhdessä lasten kanssa. Rakentamisen aikana opettaja kertoo, että nyt ei rakenneta mitä tahansa puutarhaa, vaan Getsemanen puutarhaa, joka liittyy Jeesuksen elämän viimeisiin hetkiin. Kun puutarha on valmis, opettaja laittaa puutarhaan neljä lego-miestä ja nimeää heidät: Jaakob, Johannes, Pietari ja Jeesus. Tämän jälkeen hän joko lukee opetustekstiä tai kertoo sen omin sanoin.

Aluksi hän laittaa Jeesusta esittävän lego-miehen syrjemmälle, ja kolme muuta nukkumaan. Opettaja liikuttaa legoja kertomuksen edetessä. Kun tullaan kohtaan, jossa Jeesusta tullaan vangitsemaan, opettaja joko lisää lego-miehiä puutarhaan tai sitten hän lisää yhden, joka esittää Juudasta ja näyttää toisista kuvaa. Lopuksi hän ottaa pois Jaakobin, Johanneksen ja Pietarin ja laittaa heidät selkänsä taakse piiloon. Kun opettaja kertoo, että Jeesus haluaa antaa meidänkin syntimme anteeksi, hän voi näyttää tyhjää ristiä.

Toiminta pienille

Getsemanen puutarha muovaillen

Opettaja jakaa kaikille osallistujille palan muovailuvahaa, ja jokainen osallistuja saa muovailla erilaisia puita ja pensaita. Valmiista puista ja pensaista tehdään yhdessä Getsemanen puutarha. Sitten opettaja jakaa lisää muovailuvahaa jokaiselle, ja siitä tehdään ihmisiä. Valmiiden ihmisten kanssa opettaja voi vielä kerrata kertomuksen. Ensiksi hän ottaa neljä ihmistä, nimeää ne, ja laittaa opetuslapset syrjemmälle ja Jeesuksen rukoilemaan. Opettaja voi kysyä lapsilta, mitä Jeesus mahtoi rukoilla, miksi opetuslapset eivät jaksaneet valvoa, miltä Jeesuksesta tuntui jne. Näin lapset saavat vielä rauhassa eläytyä Getsemanen kertomukseen ja kysyä mieltä painavia kysymyksiä.

Seuraavaksi opettaja laittaa Jeesuksen opetuslasten luo herättämään heitä. Hän voi kysyä lapsilta, miltä Jeesuksesta tuntui nähdä nukkuvat opetuslapset, mitä opetuslapset ajattelivat nähdessään Jeesuksen jne. Viimeiseksi opettaja laittaa sotilaat vangitsemaan Jeesusta ja piilottaa opetuslapset. Hän voi kysyä lapsilta, mitä sotilaat ajattelivat, mitä Jeesus ajatteli, miksi opetuslapset lähtivät karkuun. Lopuksi on hyvä istuutua piiriin lasten kanssa ja selvittää, jäikö jokin asia painamaan mieltä tai pelottamaan. Opettajan kannattaa myös korostaa, että Jeesus kyllä vangittiin ja ristiinnaulittiin, mutta että nyt hän elää. Hän ei ole enää vanki. Lopuksi opettaja voi vielä rukoilla lasten kanssa.

Toiminta isoille

Getsemanen puutarha askarrellen

Opettaja varaa erilaisia askarteluvälineitä, joita käyttämällä osallistujat askartelevat ensin

Getsemanen puutarhan pensaat ja puut. Yhdessä kiinnitetään ne seinälle. Tämän jälkeen opettaja antaa tehtäväksi piirtää tai maalata henkilöt puutarhaan. Osallistujat voivat joko keskenään jakaa hahmot tai opettaja voi jakaa ne. Valmiit hahmot kiinnitetään myös seinälle, ja opettajan johdolla käydään yksi henkilö kerrallaan läpi. Opettaja kysyy jokaisen henkilön kohdalla seuraavat kysymykset: 1.) Mitä henkilö näki? 2. Mitä henkilö kuuli? 3. Mitä henkilö ajatteli? 4. Millaisia tunteita henkilö tunsi?

Tehtävä isoille

Ukkosenpojat Jaakob ja Johannes (LIITE 1/JOHANNES JA JAAKOB).

Tausta ja opetusosio I, keskustelukysymykset, toiminta: Sami Paajanen
Opetusosio II: Liisi Portin
Tehtävä isoille: Kaisa Oittinen
Kuvitus: Liina Pajunen