Andreas

 

Matt. 4:18-20

Lisämateriaali

Taustatietoa ohjaajalle

Andreas oli yksi Jeesuksen opetuslapsista. Hän kuului kahdentoista opetuslapsen (apostolin) joukkoon. Andreas oli apostoli Pietarin veli. Molemmat miehet olivat kalastajia. Oli varsin luonnollista, että he myös tekivät työtä yhdessä. He olivat kotoisin Betsaidasta, Gennesaretin järven rannalta (ks. Matt. 10:2, Joh. 1:44, 45).

Andreaan kotipaikkakunnalla, Betsaidassa Jordanin toisella puolella, toimi kuuluisa Johannes Kastaja. Andreas oli alun perin Johannes Kastajan opetuslapsi. Andreas kohtasi Jeesuksen ensimmäisen kerran päivänä, jolloin Johannes Kastaja osoitti Jeesusta sanoen: ”Katso Jumalan Karitsa”. Kaksi Johanneksen opetuslasta oli tällöin läsnä, toinen heistä oli Andreas.

Tapahtuman vaikutus oli niin merkittävä, että paikalla olleet kaksi miestä, toinen heistä Andreas, seurasivat Jeesusta majataloon ja viipyivät opettajan seurassa sen päivän. Pian sen jälkeen Andreas kohtasi veljensä Simonin ja todisti hänelle: ”Me olemme löytäneet Messiaan.” Andreas vei veljensä Jeesuksen luokse, mistä johtuen hän on saanut kunnianimen: ”maailman ensimmäinen lähetyssaarnaaja” (Joh. 1:28-43).

Palattuaan Galileaan Andreas jatkoi vielä jonkin aikaa veljensä Pietarin kanssa kalastajan työtä. Vasta kun Johannes Kastaja oli heitetty vankilaan, Andreas ja Pietari kokivat ratkaisevan kohtaamisen Jeesuksen kanssa: ”Tulkaa ja seuratkaa minua, minä teen teistä ihmisten kalastajia.”

Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen tapaamme Andreaan viimeisen kerran, kun hän yläsalissa muiden apostolien kanssa odottaa Isän lupauksen täyttymistä (Ap.t. 1:13). Sen jälkeen hänestä ei puhuta Uudessa testamentissa, mutta perimätiedon mukaan hänet lopulta ristiinnaulittiin vinoristiin. X:n muotoista ristiä kutsutaan Andreaan ristiksi.

Opetus

Lue raamatunteksti Matt. 4:18-20.

Pietari ja Andreas olivat ammatiltaan kalastajia. Eräänä päivänä he olivat taas kalastamassa Gennesaretin järvellä. Silloin Jeesus kulki rantaa pitkin ja sanoi heille: ”Lähtekää minun mukaani. Minä teen teistä ihmisten kalastajia.”

Tässä raamatunkohdassa voimme nähdä, että Jeesus kutsuu ihmisiä luokseen. Pietarin ja Andreaksen hän kutsui oikein kasvotusten: ”Lähtekää minun mukaani”. Tänään meillä ei ole mahdollisuutta kuulla samanlaista ”kasvoista kasvoihin” kutsua. Silti Jeesus kutsuu meitäkin. Jeesuksen kutsu tapahtuu luterilaisen opetuksen mukaan myös veden äärellä. Jo pienenä lapsena olemme saaneet kasteen kolmiyhteisen Jumalan nimeen. Silloin saimme liittyä Jeesuksen seuraajiksi. Saimme kutsun itse Vapahtajaltamme pyhässä kasteessamme. Saimme liittyä Pietarin ja Andreaksen tavoin Jeesuksen seuraajiksi. Jos joukossamme on joku, jota ei vielä ole kastettu, Jeesus kutsuu häntäkin omakseen ja kasteelle.

(Tässä jokainen voi kertoa toisille oman/omat etunimensä.) Nimemme muistuttaa meitä kasteestamme. Kasteessa meistä tuli Jumalan lapsia. Pappi laittoi kolme kertaa kastevettä päähämme ja lausui: Kastan sinut Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Mitä silloin oikeastaan tapahtui? Raamatussa on eräs kohta, jossa puhutaan kasteesta näin: ”Kaikki te, jotka olette Kristukseen kastetut, olette Kristuksen päällenne pukeneet” (Gal. 3:27, Kr. 1933/38).

Kasteessa saimme kuulla Jeesuksen kutsun ja saimme tulla hänen omikseen. Miksi Jeesus kutsui kalastajia? Siksi, että he eivät vielä tunteneet Jeesusta. Jeesus halusi, että Pietari ja Andreaskin tutustuisivat häneen. Tunnetko sinä Jeesuksen? Haluatko sinä olla Jeesuksen seurassa? Jeesus haluaisi tutustua sinuun.

Jeesus sanoi Andreakselle ja Pietarille: ”Minä teen teistä ihmisten kalastajia”. Mitä tarkoittaa ihmisten kalastaminen? Heitetäänkö ihmisiä verkoilla vai mistä on kysymys? Kun tulemme Jeesuksen seuraan, huomaamme, että Jeesus on meille hyvä, siksi haluamme kutsua muitakin Jeesuksen seuraan. Olemme tässä mielessä ihmisten kalastajia. Kenelle sinä voisit kertoa Jeesuksesta?

Opetuksen ydin

Jeesus kutsuu jokaista lähelleen. Erityisesti kasteessa Jeesus kutsuu ja ottaa omaksi lapsekseen.

Rukous

Jeesus kiitos, että kutsuit minut jo pienenä kasteen hetkellä. Kiitos, että saan olla sinun seurassasi. Opeta minua tuntemaan sinua enemmän. Anna minun tuntea sinut aina, silloinkin kun kasvan aikuiseksi, yhtä isoksi kuin Pietari ja Andreas. Aamen.

Laulut

Kala-Pekka, LV 90 / Laulutuuli (2011) 123
Seikkaillen läpi Raamatun, PK 68
Opetuslapset, Ilon siivillä s. 98

Keskustelukysymykset

1. Millä tavalla Jeesus kutsuu meitä seuraansa?
2. Miksi on tärkeää kastaa ihmisiä?
3. Mitä tarkoittaa, että olemme ihmisten kalastajia?
4. Millä tavoilla voimme kutsua ihmisiä Jeesuksen seuraan?

Havainnollistaminen

1. Raamatun kohta näytellään kolmen hengen ryhmissä. Tarvitaan Pietari ja Andreas. Yksi voi toimia Jeesuksena. Koko ryhmä (kolmen hengen ryhmissä) saa vuorotellen näytellä Raamatun tapahtuman.
2. Opettaja varaa opetustilanteeseen kastemaljan ja veden. Näytetään kastetapahtuma yksinkertaisesti. Tähän liitetään opetus kasteesta. Yhdistetään vesielementti ja kutsu (Pietari ja Andreas) ja oma kasteemme. Jumala on kutsunut ja liittänyt meidät seuraansa jo lapsena.
3. Galatalaiskirjeen tekstin kohdalla yksi lapsista puetaan valkoiseen albaan ja kerrotaan valkoisen värin symboliikka. Kuinka Jeesuksen meille lahjoittama valkoinen puku peittää meidän kirjavat vaatteemme eli syntimme.

Toiminta pienille

Askartelut

Kirje tai piirustus kummille

Ohjaaja voi aluksi kysellä lapsilta heidän kummeistaan. Kuten kaste kummitkin ovat lahja meille. Jokainen voi sen jälkeen joko piirtää kuvan tai kirjoittaa kirjeen omalle kummilleen.

Nimikyltti

TARVIKKEET:
taikinakulho
6 desilitraa vehnäjauhoja
3 desilitraa suolaa
3 desilitraa kylmää vettä
2 ruokalusikallista ruokaöljyä hammastikku
leivinpaperia vesivärit askartelulakkaa lankaa

OHJE:
1. Sekoita aineet taikinakulhossa keskenään taikinaksi.
2. Hiero käsiisi vähän ruokaöljyä ennen muovailun aloittamista.
3. Muovaile taikinasta sopivan kokoinen pohja nimikyltille. Muotoile pohjan päälle kirjaimilla teksti: Jumalan rakas lapsi Milla (oma nimi). Tee kyltin yläosaan pieni reikä.
4. Asettele valmis nimikyltti leivinpaperin päälle uunipellille.
5. Kuivata askartelut uunissa tunnin verran 125 asteessa. Askartelut kuivuvat myös huoneenlämmössä, mutta se vie aikaa.
6. Voit maalata kuivan työn vesiväreillä. Valmiit ja kuivat työt voi myös lakata.
7. Kiinnitä lopuksi lanka nimikylttiin.

Leikit

Kalapeli

Liitteessä 1 on kaloja (LIITE 1/ANDREAS). Kaloihin kiinnitetään magneetit tai paperiklemmarit. Jokainen saa onkia vuorollaan kalan ongella, jossa on myös magneetti. Kalat voisivat olla esim. laakeassa reunallisessa astiassa/sermin takana, jotta onkijat eivät näkisi kaloja ja niin onginta olisi jännittävämpää. Kalaan on voitu kiinnittää esim. opetuksen ydin tai jokin raamatunlause, joka jää muistolauseeksi lapselle.

Aarteenetsintä

Leikkijät jaetaan noin kolmen hengen ryhmiin. Ohjaaja valmistaa etukäteen paperista/pahvista lappuja, joihin on piirretty kuvia erilaisista aarteista: rahasta, kultaharkoista, koruista ja timanteista. Jokaisesta aarteesta on piirretty useita lappuja. Niitä on hyvä olla enemmän kuin ryhmiä. Lisäksi ohjaajalla on yksi lappu, jossa on kuvana kastemalja (LIITE 2/ANDREAS). Ohjaaja piilottaa kaikki laput ennen leikin alkua sovittuun tilaan.

Leikin aikana kaikki leikkijät etsivät aarteita annetun ajan rajoissa. Kun aika on päättynyt, ryhmät kokoontuvat ja jokainen leikkijä antaa omat aarteensa ryhmälle. Ryhmä laskee, kuinka monta aarretta heillä on yhteensä. Ohjaaja antaa lopuksi jokaiselle ryhmälle niin monta karkkia/tarraa kuin mitä ryhmällä on aarteita. Ohjaaja kysyy lopuksi, mikä ryhmä löysi aarteen, jossa oli kuvattuna kastemalja. Ohjaaja voi muistuttaa, että kaste on kaikista aarteista kallein, ja siksi ryhmä saa jonkun erityispalkinnon. Sen olisi hyvä olla sellainen, josta riittäisi kaikille leikkijöille. Näin lapset oivaltavat, että kaste on aarre, joka on tarkoitettu ihan jokaiselle.

Toiminta isoille

Polku: jeesuksen jalanjäljissä

Andreas sai tuoda veljensä Pietarin Jeesuksen luo. Huomataan, miten Jumala käytti Andreas-

ta tehdessään Pietarista hänen seuraajansa. Jeesus on kutsunut ja kutsuu meitäkin seuraamaan häntä. Mitä se tarkoittaa?

Opettaja on leikannut jalanjälkiä (voi olla erikokoisia) n. 20-30 kpl ja on tehnyt niistä reitin kiinnittämällä jalanjäljet lattiaan esim. pyhäkoulutai kerhotilaan tai erilliseen tilaan. Reitin varrella on kuvia tai esineitä, jotka kertovat Jeesuksen seuraamisesta. Lapset saavat kulkea reitin ja katsoa kuvat/esineet. Lopuksi keskustellaan reitin kuvista/esineistä yhdessä ohjaajan kanssa ja mietitään, miten ne liittyvät Jeesuksen seuraamiseen.

1. Esine: kastemalja (kulho, jossa vettä) ja esim. kastekynttilä (LIITE 2/ANDREAS)
2. Esine: Raamattu
3. Kuva rukoilevasta lapsesta/aikuisesta (LIITE 3/ANDREAS)
4. Kuva palvelemisesta esim. auttamistilanne (LIITE 4/ANDREAS)
5. Kuva uskovien yhteydestä, esim. seurakunnan kokouksesta (LIITE 5/ANDREAS)
6. Kuva, jossa kutsutaan ystävää seuraamaan Jeesusta (LIITE 6/ANDREAS)

Askartelu

Oma kastetaulu

TARVIKKEET:
valokuva / piirustus omasta kasteesta paperia
värikyniä
puiset taulunkehykset pensseleitä askartelumaaleja liimaa (Erikeeperiä) hilettä / helmiä / tarroja

OHJE:
1. Tarkoituksena on koristella puinen valokuvakehys, johonka voi laittaa joko oikean tai piirretyn valokuvan omasta kastehetkestä.
2. Maalaa valokuvakehys askartelumaalilla. Varmista, että maali soveltuu puulle.
3. Anna maalin kuivua pakkauksen ohjeen mukaisesti.
4. Koristele kuivunut maali tarroilla tai liimaamalla helmiä tai hilettä siihen.
5. Laita valmiiseen kehykseen valokuva tai piirustus omasta kastehetkestäsi.

Tehtävä isoille

Tehtävä isoille (LIITE7/ANDREAS).

Taustatietoa ohjaajalle, opetus ja havainnollistaminen: Sami Paajanen Toiminta: Heidi Sehm

Askartelut ja leikit: Liisi Portin Tehtävä isoille: Kaisa Oittinen Kuvitus: Liina Pajunen

Liite/andreas

Pienten kalapeli-leikkiin kala

Liite/andreas

Pienten aarteenetsintä-leikkiin kuva

Liite3-6/andreas

Pienten aarteenetsintä-leikkiin kuva

Liite 3 isojen toiminta: jeesuksen jalanjäljissä -polku

Liite 5 isojen toiminta: jeesuksen jalanjäljissä -polku

Liite 4 isojen toiminta: jeesuksen jalanjäljissä -polku

Liite 6 isojen toiminta: jeesuksen jalanjäljissä -polku