Pietarin kalansaalis

 

Luuk. 5:1-11

Taustatietoa ohjaajalle

Jeesuksen toiminta on vasta alussa, mutta väkeä tungeksii jo paljon hänen ympärillään. Taustalla kalastajat lopettelevat heikosti onnistunutta yöllistä kalareissuaan; yöllä saalista ei ole tullut, päivällä on turha yrittää. Tyhjäksi jäänyt kalavene saa kuitenkin kantaa kallisarvoisinta lastia, kun Jeesus yllättäen valitsee sen saarnatuolikseen. Ääni kaikuu pitkin rantaa.

Oikeastaan kertomus Pietarin valtavasta kalansaaliista on kuvaus hänen kutsumisestaan. Kutsuun sisältyy kaksi kohtaa: kutsu Jeesuksen seuraajaksi (hengellinen herätys) ja ihmisten kalastajaksi (kutsu apostolinvirkaan).

Opimme, miten Jeesus esittää kutsunsa ja miten Pietari suhtautuu siihen. Sekä Jeesuksen puheissa että teoissa ilmenee hänen jumalallinen valtansa. Sen Pietari yhä selvemmin aavistaa. Mitä pidemmälle tapahtumat etenevät, sitä suurempana Pietari näkee Jeesuksen ja sitä kelvottomampana itsensä. Mutta vaikka hän ei käsitä läheskään kaikkea Jeesuksesta, hän silti tottelee. Usko Jeesukseen on virinnyt. Se tapahtuu siellä, missä Jeesus on, missä häntä kuunnellaan ja totellaan.

Opetus

Simon oli pahalla tuulella ja häntä väsytti. Hän oli kalastanut koko yön, mutta ei ollut saanut edes yhtä pientä sinttiä. Nyt hän huuhtoi verkkojaan kahden kalastuskaverinsa kanssa. Mistähän he saisivat tällekin päivälle ruokaa…
– Simon! huudahti mies väkijoukon keskeltä. Kyllä Simon tunnisti miehen. Se oli se Nasaretista tullut opettaja. Kaikki puhuivat hänestä. Nytkin väkeä oli niin paljon, etteivät taaempana olevat voineet kuulla tuon opettajan puheita.
– Simon, souda rannasta ulommas, käski mies ja astui veneeseen. Simon totteli kyselemättä, vaikka oli harmissaan huonosti menneestä kalaretkestä. Tuossa opettajassa oli jotakin, mikä pisti tottelemaan.

Opettaja puhui veneestä rannalla kuuntelevalle ihmisjoukolle. Simonkin kuunteli. Kun puhe loppui, opettaja käski Simonia laskemaan uudelleen verkot veteen. Kiukun puuska käväisi Simonin mielessä. Juurihan ne puhdistettiin! Ja jos ei yöllä tule kalaa, niin ei sitten päivälläkään… Mutta jostakin syystä hän taas totteli kummallista opettajaa.

Se mitä siitä seurasi, jäi loppuiäksi hänen mieleensä. Ikinä ennen hän ei ollut nähnyt niin paljon kalaa. Kalat välkehtivät hopeisina ja tummina Simonin verkoissa, vesi kuohui ja verkot repeilivät. Se ei kuitenkaan merkinnyt tällä kertaa mitään. Simonia pelotti enemmän kuin koskaan. Kuka ihme tuo mies on? Hän kävi maahan opettajan jalkojen juureen ja sanoi: Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.

Mutta Herra Jeesus ei mennyt pois. Hän halusi Simonin seuraansa. Vene ja verkot jäivät rannalle. Simonin elämässä alkoi jotakin kokonaan uutta. Hänestä tuli Jeesuksen seuraaja. Hän sai uuden nimenkin: Pietari. Ja sen lisäksi Jeesuksella oli hänelle tehtävä, pyörryttävän suuri tehtävä. Ennen Simon oli pyydystänyt kaloja veneeseensä. Tästä lähtien hän pyytäisi ihmisiä Jeesuksen seuraan. Olemmeko me samassa veneessä Pietarin kanssa?

Opetuksen ydin

Usko syntyy, kun kohtaamme Jeesuksen.

Rukous

Rakas Jeesus, tule sinä meidänkin luoksemme, niin kuin tulit Pietarin luo. Pietari pyysi sinua menemään pois, mutta et mennyt, koska rakastit Pietaria. Älä lähde meidänkään luotamme ikinä, vaikka joskus pyytäisimmekin sinua lähtemään. Aamen.

Laulut

Kala-Pekka, LV 90 / Laulutuuli (2011) 23
Seikkaillen läpi Raamatun, PK 68
Pietarin kalansaalis, PK 83
Jeesuksesta laulan, SK 179
Kiirehdi rakkaan Jeesuksen luo, SK 410
Otsaani ja rintaani, VK 806

Keskustelukysymykset

1. Mikä Jeesuksessa kiinnosti niin kovasti ihmisiä?
2. Miksi Pietaria pelotti, kun hänelle alkoi selvitä kuka Jeesus on?
3. Mitä se tarkoittaa, että Pietarista tulisi ihmisten kalastaja?

Havainnollistaminen pienille

Pienille lapsille kertomusta voidaan havainnollistaa käyttämällä kertomusarkkua. Voit tuoda mukanasi jännittävän näköisen rasian tai laatikon, josta nostat esille yhden tavaran kerrallaan. Rasiassa voisi olla ruohoista maata (vihreä kangas) ja sen päällä ihmisiä, meri (sininen kangas), kaloja (harmaa kiiltävä kangas), verkko (virkattu reikähuivi tms.), ruskea pahvista taiteltu vene sekä henkilöinä Jeesus, Pietari ja vähän miehistöä. Kun maisema on valmis, kertomus voi alkaa.

Havainnollistaminen isoille

Opetus voidaan käydä ensin rauhassa läpi. Sen jälkeen ohjaaja opastaa lapset alla olevaan tehtävään:

Maailman ihmeellisin kalajuttu ja ihmeellinen Jeesus -uutinen leviää ympäri kaupunkia. Kaiken lisäksi kaikki on totta. Paikallislehti päättää tehdä uutisen tapahtuneesta. Lapset pääsevät haastattelemaan Pietaria, jota yksi ohjaajista esittää, sekä tekemään yhdessä lehtijutun paikallislehteen. Jos lapsia on monta, voidaan jakaantua ryhmiin ja tehdä useampi juttu.

Tilanteeseen tarvitaan paitsi naamioitumisrekvisiittaa ohjaajalle myös tarvikkeet lehtiaskartelua varten (valkoista kartonkia, lehdistä leikattuja valmiita otsikoita, liimaa, kyniä, värityskyniä yms.) sekä jonkinlainen mikrofoni tai vaikka oikea kasettinauhuri haastattelijoille.

Toiminta

Askartelu: onki

TARVIKKEET:
n. 1 m mittainen keppi
ohutta narua
sakset
valkoista paperia
lyijykynä
vesivärit ja pensseli
liimaa
rei’itin
tussi

OHJE:
1. Tarkoituksena on valmistaa onki, jossa roikkuu saaliina kala, jonka keskiosassa lukee: IHMISTEN KALASTAJA
2. Noin yhden metrin mittaisen kepin toiseen päähän sidotaan reilun puolen metrin mittainen ohut naru.
3. Valkoiselle paperille piirretään iso kala, joka leikataan irti paperista.
4. Kalaa apuna käyttäen piirretään täsmälleen samankokoinen ja -näköinen kala paperille, joka myös leikataan.
5. Molemmat kalat maalataan vesiväreillä halutun näköisiksi.
6. Kun vesiväri on kuivunut, kalat liimataan yhteen ja rei’itetään yläreunasta niin, että ongen ohuen narun voi solmia kiinni kalaan.
7. Lopuksi kala sidotaan naruun kiinni ja kalan keskiosaan kirjoitetaan tussilla IHMISTEN KALASTAJA.

Leikit pienille

Pahvikalojen onginta

Tarvitaan erivärisiä kartonkeja, joista leikataan yksinkertaisia kaloja. Jokaiseen kalaan liimataan magneetinpala. Lisäksi tarvitaan onkia (keppi, vähän narua siimaksi ja siiman päähän magneetti). Kalat voi levittää sinisen kankaan päälle, ämpäreihin tai muualle. Kalaonnea!

Kalastus

Leikkiin tarvitaan kaksi ohjaajaa. Toinen ohjaaja valmistelee leikin etukäteen niin, että virittää maahan asti ulottuvan suuren kankaan esim. kahden kirjahyllyn väliin. Tärkeää on, että leikkijät eivät näe verhon taakse sen alaeikä yläpuolelta. Toinen ohjaaja valmistaa etukäteen ongen. Hän voi valmistaa sen kiinnittämällä pitkän ja ohuen narun kepin toiseen päähän ja sitomalla pienen hiekkaämpärin narun toiseen päähän. Leikkijät muodostavat jonon ja jokainen saa vuorollansa onkia eli pitää kiinni ongesta ja heittää ämpärin kankaan toiselle puolelle. Toinen ohjaaja auttaa leikkijää onkimisessa ja toinen ohjaaja laittaa jonkin kivan yllätyksen ämpäriin kankaan takana. Kun yllätys on korissa, kankaan takana oleva ohjaaja voi vähän nykiä narua merkiksi siitä, että ämpärin voi vetää takaisin. Kun leikkijä on saanut yllätyksensä, on seuraavan leikkijän vuoro onkia. Leikki loppuu, kun kaikki ovat saaneet onkia.

Leikit isoille

Sardiinipurkki eli pietarin kalaverkko

Pietarin kalaverkko on piiloleikki, jossa etsijöitä on monta ja piiloutujia yksi. Yksi menee aluksi itse valitsemaansa piiloon, josta tulee Pietarin kalaverkko. Kun joku etsijöistä huomaa hänet, hän menee samaan piiloon. Leikki päättyy, kun kaikki leikkijät ovat Pietarin kalaverkossa ja verkko on täynnä.

Solmu pietarin kalaverkossa

Leikkijöistä valitaan yksi vapaaehtoinen Pietariksi, joka menee hetkeksi huoneen ulkopuolelle. Sillä välin toiset leikkijät muodostavat ringin ja laittavat silmät kiinni. Sitten piirissä olijat kävelevät eteenpäin kädet ojennettuina ja tarttuvat summamutikassa kahta kaveria kädestä. Näin muodostuu solmu.

Pietari pyydetään takaisin selvittämään solmuun mennyttä verkkoaan. Tehtävässä ei saa käyttää saksia eli solmussa olijat eivät saa päästää irti toistensa käsistä. Katsotaan, onnistuuko Pietari haastavassa tehtävässään.

Ahtautta sinttilaivassa

Laivaa kuvaa sanomalehdillä tai liinoilla peitetty alue lattialla. Pietarin miehistö asettuu veneeseen. Kun kaloja alkaa tulla, tila käy ahtaaksi (ohjaaja pienentää aluetta). Miehistön jäsenten on tehtävä yhteistyötä, jotta kaikki niin kalat kuin ihmisetkin mahtuvat veneeseen. Kuinkahan kauan se onnistuu?

Pietarin kalansaalis

Leikkijät istuvat piirissä, jossa on tuoleja yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Leikin vetäjä kuiskaa jokaisen leikkijän korvaan jonkin kalan (hauki, ahven, silakka tai lohi). Leikin vetäjä menee ensiksi piirin keskelle. Hän huutaa jonkin kalan nimen ja kyseiset kalat vaihtavat keskenään paikkaa ja keskellä oleva koettaa saada itselleen istuinpaikan. Omalle paikalle ei saa palata, vaan leikkijän pitää löytää uusi paikka joka kerraksi. Se leikkijä, joka jää ilman istuinpaikkaa, jää keskellä ja valitsee jälleen jonkin kalan ja huutaa sen ääneen. Jos keskellä oleva huutaa Pietarin kalansaalis, kaikkien on vaihdettava paikkaa.

Taustatietoa ohjaajalle ja opetus: Pasi Palmu
Havainnollistaminen ja leikit: Annika Kulhua
Laulut, askartelu ja leikit (Kalastus ja Pietarin kalansaalis): Liisi Portin