Paavali myrskyssä

 

Ap.t. 27

Lisämateriaali

Podcast-linkki

Taustatietoa ohjaajalle

Paavali vangittiin Israelissa epämääräisten syytteiden perusteella. Hän vetosi siihen, että hän on Rooman kansalainen. Siksi häntä lähdettiin viemään laivalla Roomaan oikeudenkäyntiä varten. Alus oli kuljettamassa viljaa Egyptistä Italiaan.

Purjehdus Välimerellä oli tuohon aikaan hyvin vaarallista, varsinkin syksyllä. Laivat olivat alkeellisia ja liikkuivat lähinnä myötätuuleen. Kun myrsky alkoi yltyä, Paavali varoitti jatkamasta matkaa. Hän oli ammatiltaan purjeneuloja ja tiesi mistä puhui.

Sotilaiden velvollisuus oli estää vankeja pakenemasta hinnalla millä hyvänsä. Heidän päällikkönsä pelastaa kuitenkin Paavalin ja samalla muutkin vangit. Tapaus on kuin vertauskuva siitä, miten evankeliumi kulkee eteenpäin vaikeuksista ja onnettomuuksista huolimatta.

Opetus

Paavali joutui moniin seikkailuihin ja vaaroihin matkustaessaan kertomassa Jeesuksesta kaikille kansoille. Joskus ihmiset suuttuivat hänelle siksi, että hänellä oli niin hurja sanoma kerrottavana yhdestä Jumalasta ja hänen pojastaan Jeesuksesta. Joskus Paavalia uhkasivat luonnonvoimat kuten myrsky merellä. Paavali joutuikin vaaralliseen myrskyyn ollessaan vangittuna laivassa. Opettaja lukee tai lapset lukevat itse vuorotellen Raamatusta Ap.t. 27. (Kertomus myrskystä ja siitä pelastumisesta on niin mukaansatempaava ja jännittävä, että lapset jaksanevat kuunnella sen Raamatusta luettuna, vaikka se onkin aika pitkä. Tarvittaessa kertomuksen voi kertoa omin sanoin lyhennettynä.)

Jumala piti Paavalista huolta joka hetki ja Paavali pääsi jatkamaan matkaansa ja yhä uudet ihmiset saivat kuulla evankeliumin eli ilosanoman Jeesuksesta. Jumala varjelee meitäkin vaaroissa. Meidän ei tarvitse pelätä.

Opetuksen ydin

Jumala varjelee meitä vaaroissa. Meidän ei tarvitse pelätä.

Rukous

Taivaan Isä. Me olemme aika pieniä ja avuttomia silloin kun merellä myrskyää tai jokin muu vaara uhkaa meitä. Monet asiat pelottavat meitä aina joskus. Kiitos, että olet luvannut suojella meitä vaaroissa ja lähettää suojelusenkelisi meitä vartioimaan niin päivällä kuin yölläkin. Aamen.

Laulut

Missä toivoni ois? PK 33
Paavali-laulu, PK 88
Kun myrsky käy -leikkilaulu
Maan korvessa kulkevi lapsosen tie, SK 411
Päivän leikit, askareet, SK 414
Jeesus, lasten auttaja, VK 493
Jumalan kämmenellä, VK 499
Taivaan Isä suojan antaa, VK 503

Keskustelukysymykset

1. Onko joku ollut rannalla tai suuressa laivassa katsomassa kun myrsky nousee? On kova tuuli, aallot kasvavat. Tekisikö silloin mieli olla merellä veneessä? Se saattaisi olla aika vaarallista. Pelottikohan Paavalia? Miten Jumala auttoi Paavalia?
2. Millaisia vaaroja meidän elämässämme saattaa olla? Jumala on luvannut varjella ja suojella meitäkin vaaroissa.
3. Millaiset asiat pelottavat lapsia? Pelonaiheet voidaan jättää Jumalalle siten, että lasten ääneen lausumat pelonaiheet kerätään ja niiden puolesta rukoillaan yhteisessä rukouksessa.

Havainnollistaminen

Havainnollista esimerkiksi kuvin ja flanelloin. Katso erilliset ohjeet: Havainnollistaminen piirtämällä ja flanellot raamattuopetuksen havainnollistamisessa.

Toiminta

Leikit

Maa, meri, laiva

Ennen leikin alkua sovitaan, että huoneen toinen pää on maa ja toinen pää on meri. Keskelle huonetta tehdään viiva esimerkiksi maalarinteipillä osoittamaan laivan kohtaa. Leikki alkaa sillä, että kaikki leikkijät menevät seisomaan riviin huoneen toiseen päähän ”maalle”. Ohjaaja huutaa joko maa, meri tai laiva. Leikkijöiden tulee muistaa, missä kohtaa mikäkin paikka on ja juosta huudettuun paikkaan. Viimeisenä oikeaan paikkaan juossut leikkijä tai väärään paikkaan juossut tippuu pois pelistä. Ohjaaja voi huutaa samankin paikan kahdesti peräkkäin, jolloin leikkijät pysyvät samassa paikassa paikoillaan ja kaikki väärille viivoille juosseet tippuvat pois pelistä. Leikki loppuu, kun jäljellä on enää yksi leikkijä. Leikkiä voi leikkiä myös niin, ettei kukaan tipu.

Suuri myrsky

Leikkijät istuvat piirissä tuoleilla. Ohjaaja seisoo piirin keskellä. Hän kuiskaa jokaisen lapsen korvaan vuorotellen joko sanan laiva, tuuli, ranta tai aalto. Tämän jälkeen ohjaaja palaa piirin keskelle ja huutaa jonkun edellä mainituista sanoista. Jos ohjaaja huutaa sanan laiva, kaikki ne leikkijät, joille ohjaaja on kuiskannut tämän sanan, saavat vaihtaa keskenään paikkoja. Sille paikalle, jolla istui juuri, ei saa palata. Ohjaaja yrittää myös päästä istumaan. Se leikkijä, joka jää ilman paikkaa, jää keskelle ja saa vuorostaan huutaa sanan laiva, tuuli, ranta tai aalto. Jos keskellä olija huutaa sanat: suuri myrsky, kaikki leikkijät vaihtavat paikkoja.

Tehtävä isoille

Tehtävä isoille (LIITE 1/Paavali myrskyssä).

Taustatietoa ohjaajalle, opetus ja keskustelukysymykset: Lauri ja Tiia Thurén
Laulut, havainnollistaminen ja toiminta: Liisi Portin
Tehtävä isoille: Saija Simanainen
Kuvitus: Liina Pajunen