Paavali ja Silas vankilassa, vartijan ja perhekunnan kastaminen

 

Ap.t. 16:16-40

Taustatietoa ohjaajalle

Paavali saapuu Pohjois-Kreikassa sijaitsevaan Filippiin. Se oli roomalaisille sotaveteraaneille tarkoitettu tyylikäs kaupunki, jossa oli teattereita ja kylpylöitä, mutta ei juutalaista synagogaa. Paavali tovereineen pidätetään, koska heidän epäillään muukalaisina häiritsevän hienostokaupungin rauhaa.

Kertomuksessa on kaksi huippua. Maanjäristykset olivat seudulla tavanomaisia, mutta tämä avaa vankilan ovet. Vankilat olivat epäinhimillisiä tyrmiä, mutta vangit eivät pakene.

Pääpaino tulee asettaa suuremmalle ihmeelle. Se tapahtuu vartijan elämässä. Ensin hän aikoo tappaa itsensä, mutta Paavali rauhoittaa hänet. Sitten vartija tajuaa tarvitsevansa pelastusta enemmän kuin vangit. Mies saa Paavalilta selkeän ohjeen siitä, miten ihminen pelastuu. Tuona aikana koko perhe, jopa palvelijat seurasivat isännän uskoa. Niinpä nyt kastetaan myös pienet lapset.

Paavalin pidättäminen osoittautuu väärinkäsitykseksi. Viranomaiset ovat hädissään, sillä Paavali onkin Rooman kansalainen. Lopulta hän jatkaa matkaa tovereineen. Filippiin syntyy seurakunta, jolle Paavali lähettää myöhemmin kirjeenkin.

Opetus

Paavali kiersi kertomassa Jeesuksesta. Kaikkialla ihmiset eivät kuitenkaan aina ottaneet Paavalin sanomaa Jeesuksesta vastaan avosylin, vaan hän kohtasi myös vihaisia ja kateellisia ihmisiä. Erään matkan Paavali teki ystävänsä Silaksen kanssa Filippin kaupunkiin. Kateellisten ihmisten ja väärinkäsityksen vuoksi Paavali ja Silas vangittiin ja laitettiin vankilan perimmäiseen tyrmään. Heidän ovelleen laitettiin vielä vanginvartijakin. Ketä tahansa olisi pelottanut jouduttuaan sellaiseen vankityrmään! Paavali ja Silas eivät kuitenkaan lannistuneet vaan he rukoilivat ja lauloivat lauluja Jumalasta.

Yhtäkkiä Jumala teki ihmeen: tuli maanjäristys ja vankilan ovet aukenivat ja vankien kahleet irtosivat. Paavali ja Silas pääsivät vapaiksi. Vanginvartija hätääntyi kovasti, sillä hänkin ymmärsi nyt, miten mahtava se Jumala oli, josta Paavali kertoi ja lauloi. Vanginvartija kysyi Paavalilta ja Silakselta: ”Herrat! Mitä minun on tehtävä, että pelastuisin?”

Mitä luulet Paavalin vastanneen tuohon kysymykseen? Paavali vastasi näin: ”Usko Herraan Jeesukseen niin sinä pelastut.” Vanginvartija ja hänen perheensä alkoivat uskoa Jeesukseen ja heidät kastettiin.

Opetuksen ydin

Usko Herraan Jeesukseen niin sinä pelastut.

Rukous

Kiitos Taivaan Isä, että meidätkin on kastettu ja Jeesuksen vuoksi me voimme olla varmoja siitä, että pääsemme taivaaseen. Aamen.

Laulut

Milläs minä pääsen taivaaseen -leikkilaulu (Laulu sopii mainiosti laulettavaksi loppuun.
Laulun viimeinen säepari: ”Uskomalla Herraan Jeesukseen, pääsen minä varmasti taivaaseen ” toistaa Paavalin sanomaa.)
Paavali-laulu, PK 88
Jeesus on hyvä paimen, SK 407
Jumalan kämmenellä, VK 499
Taivaan Isä suojan antaa, VK 503
Herra, kädelläsi, VK 517

Keskustelukysymykset

1. Isompien lasten kanssa voidaan pohtia, miksi ihmiset eivät aina ottaneet Paavalia ja hänen sanomaansa vastaan avosylin.
2. Mikä on ihme? Millaisen ihmeen Jumala teki Paavalille ja Silakselle tässä kertomuksessa? Millaisen ihmeen Jumala teki vanginvartijalle ja hänen perheelleen? Kumpi sinusta tuntuu suuremmalta ihmeeltä?
3. Mitä sinä vastaisit, jos joku kysyisi sinulta: ”Miten me pelastumme ja pääsemme taivaaseen? Pitääkö olla erityisen kiltti?” Paavalin tapaan voimme mekin vastata: ”Usko Herraan Jeesukseen niin sinä pelastut.” Mitään muuta ei siis vaadita. Tämä onkin kristinuskoin tärkein asia!

Havainnollistaminen

Tämän mukaansatempaavan ja jännittävän kertomuksen voi havainnollistaa esim. kuvin, flanelloin, lyijyjalkanukein tai näyttelemällä.

Kuvin: Katso erillinen ohje: Havainnollistaminen piirtämällä.

Flanelloin: Katso erillinen ohje: Flanellot raamattuopetuksen havainnollistamisessa.

Lyijyjalkanukein: Päällystä pahvilaatikko ruskeilla kankailla. Pyydä joku lapsista solmimaan nauhat nukkien käsiin = kahleet. Laita Paavali ja Silas-nuket sisälle vankilaan ja laita kangas päälle niin, että lapset näkevät ja niin mieltävät, että ovi on todella kiinni ja pysyy! Tulee järistys, keikuta laatikkoa. Siirrä kangas pois edestä. Vanginvartija pelästyy, mutta miehet huutavat olevansa siellä! Vanginvartija tulee uskoon ja hänen koko perhe kastetaan Jeesuksen omaksi!

Näyttelemällä: Valmista huone vankilan näköiseksi. Paavali ja Silas ovat vankilassa. Laulavat ylistyslauluja (esim. Olen onnellinen, SK 413) ja rukoilevat. Maa järkkyy ja ovi aukeaa (joku avaa oven ja laittaa valot päälle, rakennusvalolla saa lisätehoa.) Vanginvartija pelästyy, mutta miehet ovat tallessa! Vuorosanat opetustekstistä.

Toiminta

Kuunnelma: paavali ja silas vankilassa

Tehkää lasten kanssa kuunnelma raamatunkohdasta. Kuunnelman voi tehdä myös opetustekstin pohjalta erityisesti pienten lasten kanssa. Jos ohjaajia on kaksi, ryhmä voi jakaantua kahteen osaan ja molemmat voivat tehdä oman kuunnelman. Lasten kanssa mietitään yhdessä, millaisia ääniä tilanteessa kuului (esim. askelia, orjatyttö, Paavali, tytön isännät, raahaaminen, kansa, vartija, Silas ja Paavali laulamassa, maanjäristys, vartijan perheen pelastuminen ja kaste, ruokailu). Sen jälkeen mietitään, miten äänet esitetään ja kuka tai ketkä tekevät minkäkin äänen. Ryhmät esittävät kuunnelman toisilleen. Kuuntelijat voivat kuunnella silmät kiinni. Jos koko ryhmä suunnittelee yhdessä, jokaiselle äänelle sovitaan kaksoismiehitys, jotta kaikki saisivat myös kuunnella kuunnelman.

Tehtävä: sarjakuva

Tarkoituksena on tehdä sarjakuva tästä jännittävästä raamatunkohdasta. Osallistujat voidaan joko jakaa ryhmiin tai tehtävä voidaan tehdä yksilötehtävänä. Jokainen lukee raamatunkohdan ensiksi itsekseen tai sitten sarjakuvan voi tehdä opetustekstin pohjalta. Sarjakuvassa voi olla pelkkiä piirustuksia, mutta isommat lapset voivat liittää siihen myös puhekuplia.

Toiminta isoille

Vieraita kieliä

Jos lähtee kertomaan Jeesuksesta ulkomaille, pitää usein opetella sen maan kieli. Opettele sanomaan kiitos eri kielillä!

suomi Kiitos!

ruotsi Tack!

englanti Thank you!

saksa Danke!

ranska Merci!

espanja Gracias!

portugali Obrigado (mies sanoo)! Obrigada (nainen sanoo)! kreikka Epharisto!

venäjä Spasiba!

korea Kamsahamnida!

japani Arigato!

Lehden etusivu

Tarkoituksena on, että lapset tekevät pienissä ryhmissä lehden etusivun tai lööppisivun Paavalin ja Silaksen erikoisesta vankilakokemuksesta. Paavali ja Silas antavat lehdille haastattelun vankilasta vapauduttuaan. Tarkoituksena on kirjoittaa lööppejä heidän kokemuksistaan vankilassa. Ne voi olla hyvä vielä kerrata yhteisesti. Kertauksen jälkeen lapset jaetaan ryhmiin ja heille annetaan iso paperi, joka tulee täyttää lööpeillä. Niitä voi kirjoittaa ja piirtää itse ja/tai lehdistä voi leikata valmiita, sopivia lööppejä, sanoja ja kuvia ja liimata ne paperille. Lopuksi etusivut esitellään toisille ryhmille.

Taustatietoa ohjaajalle, opetus ja keskustelukysymykset: Lauri ja Tiia Thurén
Havainnollistaminen: Riikka Lindroos
Havainnollistaminen lyijyjalkanukein ja toiminta: Liisi Portin
Toiminta isoille (Vieraita kieliä): Saija Simanainen