Tabita

 

Ap.t. 9:36-43

Taustatietoa ohjaajalle

Arameankielinen nimi Tabita ja kreikankielinen Dorkas tarkoittavat gasellia. Joppessa (nykyinen Jaffa) oli kristillinen seurakunta. Yksi sen uskollisimmista jäsenistä, Tabita, teki paljon hyvää ja avusti köyhiä taloudellisesti. Mutta hyväntekijä Tabita kuoli. Vainaja pestiin. Tämä oli juutalaisen tavan mukainen puhdistusmeno. Hänet pantiin yläkerran huoneeseen. Jerusalemissa vainajat täytyi haudata kuolinpäivänä, mutta Jerusalemin ulkopuolella hautaus voitiin toimittaa kolmen päivän kuluessa.

Apostoli Pietari oli vierailemassa lähetystyöntekijän, mutta myös piispan roolissa läheisen kaupungin seurakunnassa. Sieltä hänet noudettiin kiireesti Joppeen. Emme tiedä, haettiinko Pietari siksi, että hän lohduttaisi seurakuntaa vai toivoiko seurakunta, että Pietari voisi tehdä ihmeen. Ihme kuitenkin tapahtui. Pietari herätti Tabitan kuolleista. Tai oikeammin: Jumala herätti Tabitan kuolleista apostolinsa välityksellä.

Pietari oli läsnä kaikissa niissä kolmessa tilanteessa, joissa Jeesus herätti kuolleita (Matt. 9:25; Luuk. 7:11-17; Joh. 11:1-44).

Jakeessa 41 käytetään uskovaisista nimeä ”pyhät” sekä jakeessa 36 ”opetuslapset”.

Teemaan virittäminen

Opettaja voi aluksi jutella lasten kanssa tunteista (surusta ja ilosta). Opettajalla voi olla jäätelötikkuun liimattuna pyöreät kasvot, joiden toisella puolella on iloinen, hymyilevä ilme ja toisella puolella surullinen ilme. Opettaja voi kysyä lapsilta miltä tuntuu, kun joku rakas ihminen kuolee. Silloin tuntuu surulliselta ja olo on itkuinen. Silloin tuntee myös ikävää. Onko siinä tilanteessa mitään iloista asiaa? Jos kuollut ihminen on uskonut Jeesukseen, voi olla iloinen, että hän on päässyt taivaaseen ja siellä saa nähdä hänet kerran.

Opetus

Jeesus oli mennyt jo taivaaseen ja opetuslapset olivat lähteneet viemään ilosanomaa Jeesuksesta kaikkialle maailmaan. Israelin maassa meren rannalla oli kaupunki nimeltä Joppe. Joppessa oli pieni seurakunta, johon kuului vanhoja ihmisiä, äitejä ja isiä, nuoria ja lapsia, rikkaita ja köyhiä. Siellä oli leskivaimoja, joiden miehet olivat kuolleet eikä kukaan huolehtinut heistä enää. (Piirrä kirkko ja muutamia erikokoisia ihmisiä kirkon ympärille.)

Seurakunta kokoontui sunnuntaisin jumalanpalveluksiin kuulemaan Raamatun sanaa, rukoilemaan ja laulamaan. He viettivät ehtoollista niin kuin mekin. Kun joku halusi tulla Jeesuksen opetuslapseksi, seurakunnassa vietettiin kastejuhlaa. Ja tietysti kirkon jälkeen seurakuntalaiset jäivät kirkkokahveille juttelemaan kuulumisiaan, huoliaan ja ilojaan. (Piirrä Raamattu, ehtoollispikari ja -leipä sekä kastemalja.)

Tabita oli yksi seurakunnan uskollisista jäsenistä. Hän oli taitava ompelija. Hän ompeli paitoja ja muita vaatteita köyhille seurakunnan jäsenille. Tabita teki paljon hyvää ja avusti köyhiä runsain määrin. (Piirrä Tabita jakamassa vaatteita ja ruokaa.)

Mutta Tabita sairastui pahasti ja hän kuoli. (Näytä lapsille jäätelötikkuun liimatut surulliset kasvot.) Miltä seurakuntalaisista ja Tabitan ystävistä mahtoi tuntua, kun Tabita kuoli? Varmaankin surulliselta, mutta myös iloiselta, sillä he tiesivät, että Jeesukseen uskova Tabita pääsi taivaaseen. (Näytä lapsille jäätelötikkuun liimatut iloiset kasvot.)

Ystävät alkoivat järjestää hautajaisia. (Piirrä Tabita makaamassa pöydällä.) He kuulivat, että Pietari, joka oli yksi Jeesuksen opetuslapsista, oli vierailulla läheisessä kaupungissa. Pietari noudettiin Joppen kaupunkiin ja hänelle kerrottiin, miten hyvä ja avulias kristitty Tabita oli ollut. He näyttivät Pietarille Tabitan ompelemia vaatteita.

Pietari polvistui ja rukoili Jumalaa. (Piirrä Pietari rukoilemassa.) Sen jälkeen hän sanoi vainajalle: ”Tabita, nouse!” Nainen avasi silmänsä ja Pietari auttoi hänet seisomaan. (Piirrä Tabita seisomassa ja ystävät ympärillä. Näytä lapsille jäätelötikkuilmeitä.) Miltähän ystävistä ja Tabitasta nyt tuntui? Oli tapahtunut ihme. Jumala herätti Tabitan kuolleista Pietarin rukouksen kautta. Monet kuulivat, mitä oli tapahtunut ja heistä tuli Jeesukseen uskovia.

Kun me uskomme Jeesukseen, mekin haluamme tehdä hyviä töitä, niin kuin Tabita teki. Haluamme auttaa ystäviämme ja sisaruksiamme. Haluamme totella äitiä, kun hän pyytää keräämään leikkikalut tai siivoamaan huoneen. Emme halua valittaa ja olla kiukkuisia, jos meillä ei ole sellaista leikkikalua tai sellaisia vaatteita, joita ystävällä on. Haluamme pyytää anteeksi, kun olemme loukanneet ystäväämme tai perheenjäsentämme. Joka päivä pyydämme anteeksi pahoja tekojamme myös Jeesukselta. Muistamme, että Jeesus antaa anteeksi, koska hän kuoli ristillä meidän syntiemme puolesta. Jeesus antaa myös voimaa tehdä hyvää toinen toisillemme.

Opetuksen ydin

Kun me uskomme Jeesukseen, mekin haluamme tehdä hyviä töitä, niin kuin Tabita teki. Jeesus antaa meille voimaa tähän. Haluamme pyytää anteeksi, kun olemme loukanneet toisiamme ja pyydämme anteeksi myös Jeesukselta. Jeesus antaa anteeksi, koska hän kuoli ristillä meidän syntiemme puolesta.

Rukous

Rakas Jeesus, kiitos siitä, että annat meille anteeksi kaikki pahat teot, ajatukset ja sanat. Rukoilemme, että mekin osaisimme tehdä hyviä tekoja niin kuin Tabita teki. Anna meille voimaa olla tottelevaisia lapsia vanhemmillemme ja kivoja kavereita ystävillemme. Anna meille voimaa auttaa niitä, jotka tarvitsevat apua. Siunaa lähetystyötä kaikkialla maailmassa. Sinun nimessäsi, Jeesus. Aamen.

Laulut

Kiitos perheestä, PK 25
Hyvä Jumala, kiitän kodista, PK 26
Lintu pieni, lintuseni, SK 401
Jeesus meitä rakastaa, SK 409
Kiirehdi rakkaan Jeesuksen luo, SK 410

Keskustelukysymykset

1. Millaisia hyviä tekoja Tabita teki omassa seurakunnassaan?
2. Onko joku tehnyt sinulle jonkin hyvän teon? Millaisen? Miltä se sinusta tuntui?
3. Millaisia hyviä tekoja me voimme tehdä toisillemme?
a) Mitä me voimme tehdä, jotta kotona olisi hyvä ilmapiiri? (Voimme osallistua kodin askareisiin esim. viemällä roskapussin, täyttämällä tai tyhjentämällä pesukoneen, siivoamalla oman huoneen. Voimme olla tyytyväisiä ja kiitollisia ja pyytää ja antaa anteeksi.)
b) Miten voimme olla hyviä kavereita koulussa? (Voimme auttaa koulutehtävissä, pyytää yksinäisen luokkakaverin mukaan leikkeihin, kuunnella opettajaa, rukoilla opettajien ja kavereiden puolesta.)
4. Millaisia hyviä tekoja Jumala on tehnyt ja edelleen tekee meille?
5. Mitä voimme tehdä, että sanoma Jeesuksesta leviäisi kaikkialle maailmaan? (Voimme rukoilla lähetystyön puolesta, antaa rahaa lähetystyöhön, kirjoittaa lähetystyöntekijällä ja rohkaista julistamaan ilosanomaa Jeesuksesta, hankkia kummilapsen, kertoa muille lähetystyöstä.)

Me emme tee hyviä tekoja ansaitaksemme taivaan kodin. Teemme hyviä tekoja siksi, että Jeesus rakastaa meitä ja tahtoo, että me rakastaisimme ja auttaisimme toisiamme. Jeesus rakasti meitä niin paljon, että kuoli puolestamme, maksoi syntivelkamme ja aukaisi taivaan oven.

Havainnollistaminen

Havainnollista kuvin. Katso erilliset ohjeet: Havainnollistaminen piirtämällä. Jos piirrät isolle paperille, voit hahmotella lyijykynällä piirustukset valmiiksi etukäteen. Piirroskuvien lisäksi opettajalla voi olla jäätelötikkuun liimattuna pyöreät kasvot, joiden toisella puolella on iloinen ilme ja toisella puolella surullinen ilme. Ohjeet piirrettävistä kuvista ja iloisen ja surullisen kasvon näyttämisestä on merkitty opetukseen sulkein.

Toiminta

Tietokilpailu

Tarvitset Jeesuksen kuvan ja kuvia kasvoista, joilla on iloinen ilme. Oikean vastauksen jälkeen lapsi saa kiinnittää hymyilevät kasvot Jeesuksen kuvan viereen. Varmista, että jokainen lapsi saa kiinnittää kuvan.

1. Mikä oli kertomuksemme naisen nimi? (Tabita, Dorkas)
2. Missä kaupungissa Tabita asui? (Joppe)
3. Mitä Tabita osasi tehdä hyvin? (Ommella vaatteita)
4. Mitä muuta Tabita teki? (Auttoi köyhiä)
5. Miksi Tabitan ystävät tulivat surullisiksi? (Tabita sairastui ja kuoli)
6. Kuka Jeesuksen opetuslapsista tuli Joppeen? (Pietari)
7. Mitä Pietari teki, kun häneltä pyydettiin apua? (Rukoili Jumalaa)
8. Mitä Pietarin rukous sai aikaan? (Jumala herätti Tabitan kuolleista)
9. Mitä teet, kun sinulle tulee riita ystävän kanssa?
10. Miten voit auttaa kotona vanhempiasi?

Lähetyskertomus

Jeremiah, kenialainen kummipoika

Jeremiah on kenialainen pieni poika. Hän oli kolme vuotta, kun hänen äitinsä kuoli. Isä oli kuollut puoli vuotta aiemmin. Jeremiahin vanhemmat kuolivat Aidsiin, sairauteen, johon ei ole keksitty parantavaa lääkettä. AIDS on yleinen tauti Keniassa. Siksi siellä on paljon lapsia, joilta molemmat vanhemmat ovat kuolleet.

Jeremiahin isoäiti pitää nyt huolta kuuden vuoden ikäisestä Jeremiahista ja hänen pikkusiskostaan. Jeremiahin sisko oli vasta vauva, kun heidän äitinsä kuoli. Isoäiti on vanha, mutta hänellä on pieni maja ja pieni pelto, jossa hän kasvattaa ruokaa lapsia ja itseään varten. Mutta se ei ole paljon ja usein lasten ja isoäidin on mentävä nukkumaan ilman iltaruokaa.

Jeremiah on kuitenkin onnekas poika. Hän sai kummin Suomesta, joka lahjoittaa rahaa lähetysjärjestön kummityölle. Tällä tavalla Jeremiahin isoäiti saa ruokarahaa joka kuukausi. Jere-

miahille ostettiin myös koulupuku ja reppu, sillä hän on nyt ekaluokkalainen. Jeremiah käy pikkusiskonsa ja isoäitinsä kanssa kirkossa ja pyhäkoulussa joka sunnuntai. Siellä hän saa kuulla sanomaa Jeesuksesta, syntien anteeksiannosta ja taivaan kodista. Jeremiah on avulias, reipas ja puhelias poika kotona ja koulussa. Mutta onhan hänellä hyvä syy olla iloinen. Taivaan isä pitää huolta pienestä pojastaan isoäidin ja kummin avulla.

Keskustelukysymykset

Lähetyskertomuksen jälkeen

Herra ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua.” (5. Moos. 31:8)
1. Miten Jumala pitää sinusta huolta?
2. Usein olemme tyytymättömiä siihen, mitä meillä on ja haluamme lisää. Emme huomaa sitä, miten Jumala pitää meistä huolen arkipäiväisten asioiden kautta. Mitä tällaisia asioita keksit? (koti, koulu, ruoka, vaatteet, pyhäkoulu, jumalanpalvelus, vanhempien työ)
3. Mistä voit kiittää Jumalaa juuri nyt?
4. Mitä pyydät häneltä anteeksi?
5. Mitä voimme tehdä Jeremiahin ja monen muun hänen kaltaisensa lapsen hyväksi?

Taustatietoa ohjaajalle, opetus ja muu: Maarit Otto
Laulut ja keskustelukysymykset: Liisi Portin