Joosef

 

Matt. 1:18-25, 2:13-15 ja 2:19-23

Taustatietoa ohjaajalle

Rakentaja (puuseppä/muurari) Joosef on meille tuttu jouluevankeliumista (Luuk. 2). Hän oli Vapahtajamme äidin puoliso. Joosefin suku palautuu kuningas Daavidiin. Siksi Joosef ja Maria joutuivat lähtemään verollepanoa varten Betlehemiin, Daavidin juurille.

Joosef ja Maria olivat kihloissa. Silloin kävi ilmi, että Maria oli raskaana. Joosefin hurskaus näkyy kuuliaisuutena Jumalaa ja rakkautena Mariaa kohtaan. Lain mukaan hänen ei auttanut muu kuin hylätä Maria, mutta hän aikoi tehdä sen salaisesti. Silloin Joosefille ilmestyi yöllä Herran enkeli: ”Älä pelkää ottaa Mariaa vaimoksesi”. Herra ilmoitti asioiden oikean laidan Joosefille. Joosef toimi Jumalan sanan varassa. Matt. 1 on Jeesuksen sukuluettelo. Ihmiset luulivat Joosefia Jeesuksen isäksi, mutta Maria ja Joosef tiesivät enemmän.

Myöhemmin kerrotaan Marian ja Joosefin perheeseen kuuluneen ainakin kuusi lasta (Matt. 13:53-58). Pääsiäisjuhlille Jerusalemiin tehdyn matkan jälkeen (Luuk. 2:41-52) Joosefia ei enää mainita. Jeesus oli tuolloin 12-vuotias. Joosef oli isä, joka huolehti tunnollisesti perheestään tietäen, että hänen koko perheensä sai elää Kaikkivaltiaan turvissa.

Opetus

Joosef oli rakastava isä. Hän luotti Jumalan sanaan ja toimi sen mukaan.

Kun Joosef sai enkelin kautta tietää, että Maria synnyttää Vapahtajan, Jeesuksen, hän alkoi huolehtia perheestään. Hän auttoi kaikin tavoin, oli turvana. Aikanaan hän opetti ammattitaitonsa (rakentaja) Jeesukselle. Joosefille perhe oli Jumalalta saatu lahja ja tehtävä. Kun enkeli ilmestyi Joosefille, hän hämmästyi aluksi. Sitten meille kerrotaan, että Joosef luotti Jumalaan kaikessa tekemisessään.

PIENILLE:

Joosef tiesi, että Jumala rakastaa häntä. Joosef rakasti Jeesusta ja piti huolta Jeesuksesta ja koko perheestä

ISOILLE:

Joosef tiesi, että Jumala rakastaa häntä. Joosef rakasti Jeesusta ja piti huolta Jeesuksesta ja koko perheestä. Joosef myös ymmärsi, että Jumala oli kutsunut hänet Jeesuksen perheen isän tehtävään. Se oli ainutlaatuinen tehtävä ja paikka.

Samoin kaikilla ihmisillä on oma paikka elämässä. Jumala rakastaa sinuakin ja on varannut sinulle omat tehtävät. Kenties jokin päivä on sinun vuorosi olla isä tai äiti. Joka tapauksessa mekin saamme elää lähellä Jeesusta, kuten Joosef. Joosef näki Jeesuksen kasvavan. He saivat tehdä töitä, iloita ja surra yhdessä. Jeesus on meidän luonamme Henkensä kautta. Jumalan lapsiksi kastettuina olemme saaneet Pyhän Hengen, joka on Jumalan ja Jeesuksen Henki. Sinäkin kuulut kasteen kautta Jeesuksen perheväkeen.

Opetuksen ydin

Joosef luotti Jumalan sanaan ja toimi sen mukaan.

Rukous

Rakas Taivaallinen Isä, me kiitämme sanastasi Raamatussa. Anna meille samaa luottamusta sinun sanaasi kuin Joosefilla oli. Opeta meitä kiittämään jokaisesta perheenjäsenestä ja auttamaan toinen toisiamme. Opeta meitä muistamaan, että jokainen ihminen on sinulle tärkeä ja meille jokaiselle on varattu oma tehtävä täällä maailmassa. Aamen.

Laulut

On paikka perheessä Jumalan, LV 71
Kolme opettajaa, LV 91
Mä olen niin pienoinen, LV 101
Kun enkeli ilmestyi, PK 133
Enkeli varjelee, PK 152
Päivän leikit, askareet, SK 414

Keskustelukysymykset

1. Mitä on hämmästyminen?
2. Mitä Joosef hämmästyi?
3. Mikä kertoo siitä, että Joosef luotti (uskoi) Jumalaan?
4. Miten voimme osoittaa perheessämme (kodissamme) rakkautta toinen toisillemme?

Havainnollistaminen pienille

Isojen havainnollistamisohjeissa on kerrottu kolme kohtaa Raamatussa, jotka osoittavat Joosefin luottavan Jumalan sanaan ja noudattavan Jumalan käskyjä empimättä. Pienille voit valita niistä yhden tai useamman. Kaikissa kertomuksissa Herran enkeli ilmestyy Joosefille unessa. Voit havainnollistaa näitä unia vaikkapa niin, että pimennät huoneen mahdollisimman pimeäksi. Laita enkelinukke näkyvälle paikalle huoneessa ja valaise se kohdevalolla, esim. pöytätai taskulampulla tai kynttilöillä niin, että se erottuu pimeässä huoneessa selvästi.

Havainnollistaminen isoille

Muistelkaa yhdessä, missä tilanteissa Herran enkeli ilmestyi Joosefille unessa. Voitte etsiä yhdessä nämä kohdat Raamatusta ja lukea ne. Jos aikaa on vähemmän, voit kertoa lapsille tapahtumat pääpiirteissään. Raamattu on hyvä olla silti jokaisella – nopeat lukijat voivat saada ahaa-elämyksiä elävän Sanan äärellä, vaikka ette kaikkea yhdessä lukisikaan.

Ensimmäinen Raamatun kertoma tapaus oli, kun Joosef oli saanut tietää Marian odottavan lasta, mutta hän tiesi, ettei itse ollut lapsen isä (Matt. 1:18-25). Enkeli kertoi, että lapsi oli Jumalan Poika, ja että Joosefin ei tarvinnut pelätä ottaa Mariaa vaimokseen.

Toisen kerran enkeli ilmestyi Joosefille unessa, kun idän tietäjät olivat lähteneet Betlehemistä Jeesus-lapsen luota (Matt. 2:13-15). Enkeli kertoi, että Joosefin pitäisi paeta Marian ja Jeesuksen kanssa Egyptiin, sillä kuningas Herodes aikoi tappaa Jeesuksen.

Enkeli ilmestyi unessa Joosefille vielä kerran, Egyptissä, ilmoittaen, että nyt on turvallista palata takaisin Israeliin (Matt. 2:19-23).

Miettikää, miten Joosef toimi saatuaan Jumalalta ohjeita enkelin ilmoittamina. Jäikö hän empimään, harkitsemaan, valmistelemaan? Ei, hän luotti täysin Jumalan sanoihin ja toimi heti niiden mukaan. Betlehemissäkin hän nousi HETI ja lähti liikkeelle Marian ja Jeesus-lapsen kanssa kohti Egyptiä.

Pohtikaa, mitä me voisimme oppia Joosefin asenteesta. Mekin voimme luottaa Jumalan sanaan eli Raamattuun täysin ja arkailematta. Jumala on antanut Raamatussa ohjeita ja lupauksia, jotka koskevat meitäkin. Muistelkaa pari esimerkkiä tällaisista ohjeista ja lupauksista.

Toiminta pienille

Askartelu: Käpyenkeli

TARVIKKEET:
männynkäpyjä
massapalloja (halkaisija n. 30 mm)
liimaa
pumpulia tai huovutusvillaa
sakset
pahvia askarteluhilettä tussit
lankaa

OHJE:
1. Liimaa massapallo kiinni kävyn tasaiselle puolelle.
2. Liimaa pieni määrä pumpulia tai huovutusvillaa massapalloon enkelin hiuksiksi.
3. Leikkaa enkelille pahvista siivet ja liimaa ne kiinni massapallon alaosaan.
4. Laita liimaa siipiin ja ravista hieman askarteluhilettä liiman päälle.
5. Piirrä enkelille kasvot.
6. Sido lanka kiinni käpyyn.
7. Enkelin voi laittaa roikkumaan vaikka verhoon.

Leikki: Enkeli sanoo

Tämä leikki on muunnelma leikistä ”Kapteeni käskee”. Ideana on, että leikin vetäjä käskee lasten tehdä erilaisia asioita. Heidän kuuluu kuitenkin totella vain silloin, kun vetäjä sanoo: ”Enkeli sanoo:…”, esimerkiksi: ”Enkeli sanoo: Laulakaa.” Tällöin lapset laulavat. Jos vetäjä sanoo pelkästään: ”Laulakaa”, lasten ei pidä totella. Leikkijät ovat kaikki seisomassa, ja leikistä putoaa pois, jos tottelee vetäjää silloin kun ei pitäisi. Aluksi voidaan leikkiä harjoituskierros, jolloin kukaan ei putoa leikistä. Leikin vetäjä tekee kaikki sanomansa asiat hämätäkseen leikkijöitä. Tarkoitus on, että enkeli sanoo vain sellaisia asioita, joita enkeli voisikin käskeä tehdä, esimerkiksi: laulakaa, kiittäkää (kädet ylistävät), rukoilkaa, iloitkaa. Muut käskyt voivat olla mitä tahansa.

Toiminta isoille

Askartelu: Oma perhe

TARVIKKEET:
(talous)paperirullia erikokoisia massapalloja sakset
villalankaa kangaspaloja liimaa tusseja
paksua pahvia
koristelumateriaalia: helmiä, lankaa, tarroja jne.

OHJE:
1. Tarkoituksena on askarrella perhepotretti omasta perheestä.
2. Paperirullat toimivat vartaloina. Jokainen perheenjäsen saa oman vartalonsa. Rullia voi leikata saksilla sopivan pituisiksi.
3. Rullan yläosaan liimataan kiinni sopivan kokoinen massapallo pääksi.
4. Massapalloon piirretään tusseilla kasvot ja liimataan villalankoja hiuksiksi.
5. Kangaspaloista leikataan vaatteet ja ne liimataan kiinni rullaan. Vaatteeksi riittää pelkkä rullan ympärille kiedottu kangas.
6. Rullaa voi koristella, esim. äidille voi tehdä ohuesta langasta ja pienistä helmistä kaulakorun.
7. Lopuksi valmiit rullat liimataan paksulle pahvialustalle kiinni, jolloin potretti on valmis.

Leikit

Hae minulle

Yksi leikkijöistä valitaan enkeliksi. Muut leikkijät menevät seisomaan riviin enkelin eteen. Enkeli pyytää leikkijöitä hakemaan itselleen asioita, esim. ”Hae minulle lusikka”, jolloin kaikki leikkijät lähtevät hakemaan nopeasti pyydettyä tavaraa. Ensimmäisenä pyydetyn esineen tuoneesta leikkijästä tulee enkeli. Jos leikkijöitä on paljon, heistä voidaan tehdä joukkueita. Joukkueet seisovat jonoissa ja jokaisen jonon ensimmäinen käy hakemassa pyydetyn esineen. Voittajajoukkue saa aina pisteen ja eniten pisteitä saanut joukkue voittaa. Leikin joukkueversiossa enkeli pysyy koko leikin ajan samana.

Raamatun ammatteja pantomiimina

Kukin halukas esittää vuorollaan jotakin Raamatun ajan ammattia pantomiimina eli ilman sanoja ja ääniä. Opettaja antaa aiheen jokaiselle ja auttaa tarvittaessa muita arvaamaan, mistä on kyse. Jos kukaan ei heti arvaa, opettaja voi kertoa, kuka Raamatun henkilö esimerkiksi harjoitti kyseistä ammattia. Sen jälkeen hän voi antaa muitakin vihjeitä ammattiin liittyen. Jos joku arvaa heti, voitte yhdessä muistella, kuka Raamatussa harjoitti tuota ammattia. Tässä joitakin esimerkkejä ammateista, joita pystyy näyttelemään (näistä voi valita tarvittaessa helpoimmat): leipuri (Jaakobin pojan Joosefin vankilatoveri Egyptissä), teltantekijä (Paavali), lääkäri (Luukas), rakentaja (Jeesuksen isä Joosef), kalastaja (esim. Pietari), paimen (Daavid), pappi (esim. Sakarias), publikaani eli veronkantaja (esim. Sakkeus), kangaskauppias (Lyydia).

Erilaiset perheet

Leikkijät kävelevät huoneessa ympäriinsä, kunnes ohjaaja huutaa esim.: ” Äiti, isä ja kolme lasta!” Leikkijöiden täytyy muodostaa nopeasti ryhmiä, joissa on ohjeen mukainen määrä jäseniä. Ohjaaja voi valita millaisia perheenjäseniä perheessä kullakin kerralla on ja kuinka monta heitä on. Kun leikkijät ovat muodostaneet ohjeen mukaiset ryhmät, katsotaan, jäikö joku leikkijöistä ilman ryhmää. Hän joutuu tällöin pelistä pois. Muut voivat jatkaa leikkiä. Leikkiä voidaan leikkiä niin kauan kuin leikkijöitä riittää.

Taustatietoa ohjaajalle, opetus, rukous ja keskustelukysymykset: Anna-Liisa ja Lasse Nikkarikoski
Havainnollistaminen ja leikki (Enkeli sanoo ja Raamatun ammatteja): Meeri Kuokkanen
Muu toiminta: Liisi Portin