Pilatus

 

Matt. 27:11-26

Taustatietoa ohjaajalle

Pontius Pilatus oli roomalainen Juudean prokuraattori vuosina 26 – 36 jKr. Pilatus vaikutti muodollisesti Jeesuksen tuomitsemiseen ja teloittamiseen. Tämän vuoksi Raamatussakin on varsin paljon Pilatukseen liittyvää materiaalia: Matt. 27:2, Mark. 15; Luuk. 23; Joh. 18-19; Luuk. 3:1.

Pilatus yritti omalta osaltaan varovaisesti estää aiheettomana pitämänsä Jeesuksen tuomion. Häneltä kuitenkin puuttui ryhtiä toimia vakaumuksensa mukaan ja hän taipui kansan raivon ja keisarin epäsuosion pelossa tuomitsemaan Jeesuksen ristiinnaulittavaksi.

Pohjustus

Olet ehkä kuullut jonkun sanovan kaveriaan osoittaen: ”Tuo käski!” Tällä tavalla moni on yrittänyt saada syyn pois itseltään pahoja tai tyhmiä tehtyään. Niin kävi Pilatuksellekin.

Opetus

Mitä minä nyt tekisin? Miten selviän tästä tilanteesta?” Rooman maaherra Pilatus mietti kuumeisesti ratkaisua ongelmaan. Hänen eteensä oli juuri raahattu Jeesus Nasaretilainen. Hänen hallitsemansa alueen uskonnollinen johtajisto väitti, että Jeesus oli kansallinen itsenäisyystaistelija ja oli jo huudattanut itsensä kuninkaaksi. Kyllä Pilatus oli kuullut Jeesuksesta yhtä ja toista. Sen perusteella hän oli päätellyt, ettei Jeesus ollut mikään vallankaappaaja. Jeesus oli hänen mielestään ennemminkin uskonnollinen julistaja. Pilatus ei ollut mikään tyhmä mies. Hän tajusi, että papit ja kansan oppineet halusivat Jeesuksen pois tieltään ihan eri syystä kuin sanoivat. He olivat kateellisia Jeesuksen saamasta suosiosta.

Nyt Pilatuksella oli ongelma. Hän pelkäsi oman asemansa puolesta. ”Jos en suostu tuomitsemaan Jeesusta, suututan tämän maan johtavat henkilöt ja oloni käy täällä kovin tukalaksi. Itse keisarikin saattaa kuulla tästä. Hän voi ottaa minulta pois työpaikkani, jos ajattelee, etten osaa pitää järjestystä ja kuria näiden ihmisten keskuudessa. Mitä ihmettä nyt teen?” Kaiken lisäksi Pilatuksen vaimo vielä sotki lisää hänen ajatuksiaan, kun lähetti sanan: ”Älä tee mitään sille pyhälle miehelle. Näin hänestä viime yönä pahaa unta.”

Pilatus kuulusteli Jeesusta muodon vuoksi ja kysyi häneltä: ”Oletko sinä juutalaisten kuningas?” Jeesus vastasi vain: ”Sinä sen sanoit”, eikä puhunut enää muuta, ei mitenkään puolustautunut, mutta ei myöntänytkään. ”Ei tämä riitä mihinkään tuomioon”, Pilatus ajatteli, ”mutta jotakin minun on tehtävä”.

Silloin Pilatus keksi ratkaisun. Pääsiäisjuhlien aikana oli tapana, että maaherra vapauttaa juhlan kunniaksi yhden vangin. Sitähän keinoa voisi nyt käyttää. Jeesushan oli kuulemma hyvin suosittu kansan keskuudessa ja nyt oli paljon kansaa koolla linnan pihalla ja sen ympäristössä. Niinpä Pilatus kysyi väeltä suureen ääneen: ”Haluatteko, että vapautan Jeesus Nasaretilaisen juhlan kunniaksi? Vai haluatteko vapaaksi kuuluisan rikollisen, Barabbaan?”Väkijoukossa kävi kova kuhina. Siellä oli ylipappeja ja muita johtajia, jotka kuiskuttivat ja yllyttivät kansaa huutamaan Barabbaan vapaaksi. Kohta alkoi kuulua huutoja, ensin heikkona sieltä täältä, sitten kovempaa. Yhtäkkiä koko kansa tuntui mylvivän yhteen ääneen: ”Päästä Barabbas!”

Nyt Pilatus hämmentyi. Tämä oli mennyt ihan eri tavalla kuin hän oli suunnitellut. Mikä noille ihmisille nyt tuli? Hehän olivat kuulemma vasta huutaneet kuninkaallista hoosianna-tervehdystä tälle miehelle. Mitä heillä nyt äkkiä oli Jeesusta vastaan? Mitä he oikein halusivat?

Mitä minä sitten teen Jeesukselle?”, Pilatus kysyi väkijoukoilta. ”Ristiinnaulitse!”, väkijoukko huusi vastauksen. ”Miksi ristiinnaulitsisin? Mitä pahaa hän muka on tehnyt?”, Pilatus kysyi kovalla äänellä, mutta kukaan ei enää tuntunut kuuntelevan, vaan linnan muurit toistivat kaikuna kansan huutaessa kuorona yhä uudestaan: ”Ristiinnaulitse! Ristiinnaulitse! Ristiinnaulitse!”

Silloin Pilatus päätti luovuttaa. Meteli viittasi siihen, että tästä oli tulossa kohta kunnon mellakka. Pilatus ei enää hallinnut tilannetta. ”Saakoon sitten, mitä tahtovat”, Pilatus ajatteli. Hän halusi kuitenkin saada itsensä ulos vastuusta tämän selvästikin syyttömän miehen tuomitsemisesta. Niinpä hän pyysi tuomaan itselleen vesiastian, pesi näyttävästi kätensä ja sanoi kaikkien kuullen: ”Pesen käteni tästä jutusta. Ei ole minun vikani, jos syytön tuomitaan. Te saatte itse kantaa siitä syyn, sillä tämä on ihan vain teidän keskinäinen asianne.”

Kaikki huusivat silloin kuin järkensä menettäneinä: ”Kyllä me ja meidän lapsemmekin otamme syyn Jeesuksen kuolemasta, kunhan ristiinnaulitset!” Niin Pilatus myöntyi, vapautti Barabbaan ja määräsi Jeesuksen kuolemaan ristillä.

Opetuksen ydin

Jumala antoi Pilatuksen tuomita Jeesuksen kuolemaan, jotta Hän voisi vapauttaa meidät viimeisellä tuomiolla.

Rukous

Rakas Jeesus, anna meille rohkeutta olla puolustamassa kaikkea hyvää tässä maailmassa. Anna meille myös rohkeutta tunnustaa virheemme silloin, kun olemme niitä tehneet. Kiitos, että sinä olit rohkea meidän edestämme. Aamen.

Laulut

Kuningasten kuninkaalle, LV 7
Anna anteeksi, LV 60
Mä olen niin pienoinen, LV 101
Käsi kädessä, LV 106
Tule mukaan, Taivaan Isä, LV 146
Tiellä ken vaeltaa, VK 15

Keskustelukysymykset

1. Mikä ihmetytti Pilatusta tämän kuulustellessa Jeesusta?
2. Mitä Pilatus ajatteli Jeesuksesta?
3. Miksi Pilatus olisi halunnut vapauttaa Jeesuksen?
4. Miksi hän kysyi kansalta, kumman se halusi vapautettavaksi? Miksei hän vain päättänyt vapauttaa Jeesusta?
5. Miksi Pilatus pesi kätensä kansan nähden?
6. Mitä Pilatus mahtoi keskustella tapahtuneesta vaimonsa kanssa samana iltana?
7. Luetaan Matt. 27:62-66. Mitä Pilatus ajatteli ylipappien ja fariseusten käytyä hänen luonaan?
8. Mitä Pilatus ajatteli, jos hän kuuli Jeesuksen ylösnousemuksesta? (Vertaa Matt. 28:11-15)

Havainnollistaminen

Vaihtoehto 1. Pukeudu Pilatukseksi ja kerro tapahtuma minämuodossa. Mallia asusteisiin löydät kirjojen kuvituksista. Pelkkä olkapäältä sidottu ja vyöllä kurottu kangaskin riittää.
Vaihtoehto 2. Vesivati ja pyyhe. Pese kätesi kyseisessä kertomuksen kohdassa.
Vaihtoehto 3. Yhdistä edelliset.

Toiminta pienille

Kasvot-kollaasi

Tehdään yhdessä kollaasi. Lapset saavat leikata aikakauslehdistä kasvoja. Ne liimataan isolle pahville vieri viereen alkaen pahvin keskeltä. Käytä liiman levittämiseen tasapäistä pensseliä, jolla levität liiman alustapahville. Lapsi laittaa leikkaamansa kuvan liiman päälle. Voit vielä silotella kasvokuvan reunat kunnolla kiinni pahviin liimapensselin avulla. Jos pahvia jää näkyviin, se jää työn reunoille. Reunat väritetään yhdessä tummilla väreillä. Samalla keskustellaan, ovatko lapset joskus olleet kovassa tungoksessa ja suuressa ihmisjoukossa. Miltä siellä on tuntunut? Millaista on ollut liikkua, puhua, kuunnella? Onko pelottanut, että joutuisi kadoksiin vanhemmiltaan ihmisjoukon mukana?

Toiminta isoille

Sekoitetut kirjaimet

Kirjoita paperille tai pahvinpaloille tikkukirjaimilla sanat: Pilatus, Nasaretilainen, Rooma, Barabbas. Leikkaa kirjaimet irti toisistaan ja sekoita ne. Levitä palat lattialle. Ryhmän tehtävä on koota kirjaimista kertomuksessa kuultuja nimiä. Anna ensin yrittää rauhassa ilman vinkkejä, mutta jos se tuntuu vaikealta, anna ensimmäisenä vinkkinä nimien määrä ja seuraavana alkukirjaimet.

Taustatietoa ohjaajalle: Tom Säilä
Pohjustus, opetus ja muu: Jaana Heliövaara