Herodes

 

Matt. 2

Lisämateriaali

Taustatietoa ohjaajalle

Miksi itämaan viisaat miehet lähtivät matkalle: He olivat nähneet uuden kuninkaan tähden nousevan taivaalle ja lähtivät osoittamaan kunnioitustaan kuninkaalle.

Minne he ensiksi menivät ja miksi: Kuninkaan linnaan Jerusalemiin, koska yleensä prinssit syntyvät kuninkaan linnassa kuninkaan pojiksi. Herodes Suuri ei ollut syntyperäinen juutalainen, vaan idumealainen ja pakana. Isänsä Antipatroksen luomien suhteiden avulla hän sai roomalaisilta hallittavakseen vähitellen koko Palestiinan. Hänen hallitusaikansa oli v. 37-4 eKr. Herodes oli kuuluisa mm. suureellisesta rakennustoiminnastaan. Lukuisista avioliitoistaan hänellä oli useita poikia. Heistä kolme sai hänen jälkeensä hallita osia hänen valtakunnastaan.

Miten Herodes suhtautui: Herodes pelästyi valtansa puolesta. Hän koki vauvan tulevaksi kilpailijakseen. Herodes tarkisti ennustusten paikkansa pitävyyden omilta kirjoitusten tutkijoiltaan ja yritti kieroillen saada itämaan viisaat kertomaan paluumatkalla vauvan tarkan olinpaikan hänelle.

Kerro kertomuksen huipennuksena: Itämaan viisaat eivät löytäneet Jeesusta kuninkaan linnasta vaan tavallisesta talosta. He antoivat kuninkaallisia lahjoja vauvalle ja lähtivät kiertoteitse kotimatkalle, koska Jumala varoitti heitä. Jumala varoitti myös Joosefia, ja tämä vei perheensä turvaan toiseen maahan. Jeesus eli pakolaisena Egyptissä ensimmäiset elinvuotensa.

Matteuksen evankeliumi kertoo, että Herodes määräsi kaikki pienet poikalapset tapettaviksi varmistaakseen vallan pysyvän itsellään ja suvullaan: ”Hän antoi käskyn, että Betlehemissä ja sen lähistöllä oli surmattava kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat pojat, sen ajan perusteella, jonka hän oli tietäjiltä saanut selville.” (Matt. 2:16). Jos kerrot pienille lapsille, mitä Herodes suunnitteli, tai mitä Betlehemissä tapahtui, älä kerro yksityiskohtia. Mainitse vain ylimalkaisesti, että kuningas Herodes suunnitteli pahaa lapsille. Kuultuaan Herodeksen suunnitelmista Jeesuksen vanhemmat pakenivat Jeesuksen kanssa Egyptiin.

Ihmiskunnan suhtautuminen Jeesukseen oli ristiriitaista heti hänen maanpäällisen elämänsä alusta lähtien: idän viisaat miehet kunnioittivat Jeesusta ja Herodes vainosi häntä.

Pohjustus

Oletteko koskaan kuulleet satuja, joissa on kuninkaan linna, kuningas, kuningatar, prinsessoja ja prinssejä ja valtakunta, jota kuningas hallitsee? Maailmassa on niitä oikeastikin. Silloin kun Jeesus syntyi, Jeesuksen syntymämaassa hallitsi kuningas Herodes.

Opetus

Kerran, kauan sitten oli maassa, joka on vieläkin olemassa, kuningas nimeltä Herodes. Tuo pieni Israelin maa kuului silloin suureen Rooman valtakuntaan. Kuningas Herodes oli saanut Rooman keisarilta oikeuden hallita sitä.

Kuningas Herodes ei itse ollut Israelin kansan jäsen, eikä uskonut Jumalaan samoin kuin juutalainen kansa, mutta hän kyllä kuunteli paikallisten asiantuntijoiden mielipiteitä. Hän halusi saada kansan tärkeimpien ihmisten hyväksynnän. Hän nimittäin halusi olla ja pysyä kuninkaana ja hallita kansaa. Tavallisen kansan suosiosta hän ei välittänyt, vaan suojeli asemaansa kohdellen ihmisiä huonosti. Olisi luullut, että hän halusi jättää aikanaan kuninkuuden perintönä omille pojilleen. Poikia olikin jo useampi. Mutta ei – tämä kuningas pelkäsi jopa omien poikiensa ryöstävän häneltä vallan.

Eräänä päivänä palatsiin saapui yllätysvieraita. Portille kolkutti kolme ylhäisen näköistä miestä, jotka olivat selvästi tulleet jostakin kaukaisesta maasta. Heidät päästettiin sisälle. Nuo kolme matkaajaa sanoivat tulleensa onnittelemaan kuningasta. Kuningas Herodesta alkoi epäilyttää, mistä nuo miehet olivat saaneet sellaista päähänsä, kun kuninkaan linnassa ei ollut silloin syntynyt pikkuprinssiä. Kuningas Herodes sai miehiltä selitykseksi, että he olivat seuranneet suurta tähteä. Tämän he tulkitsivat merkitsevän uuden mahtavan kuninkaan syntyä.

Siitäkös kuningas Herodes pelästyi! Jossain täälläpäin oli siis syntynyt hänelle tuleva kilpailija. Herodes halusi tarkistaa asian ja kutsui paikalle juutalaisten kirjoituksien asiantuntijat. Sama asia löytyi heidänkin tiedoistaan. Nyt alkoi Herodes punoa juonia. Hän sanoi itäisen maan viisaille miehille: ”Jatkakaa vain etsimistä ja kun löydätte vastasyntyneen kuninkaan, niin tulkaa kertomaan siitä minullekin, jotta voin mennä häntä tervehtimään.” Kuningas Herodeksella oli kuitenkin pahat suunnitelmat mielessään.

Itäisen maan viisaat seurasivat tähteä ja löysivät lapsen Betlehemin pienestä kaupungista, vain vähän matkan päässä Jerusalemista, jossa kuninkaan palatsi sijaitsi. Vauva ei löytynyt palatsista. Hänen vanhempansa olivat hämmästyneitä vieraiden puheista ja kuninkaallisista lahjoista.

Jumala varoitti kolmea viisasta miestä kertomasta mitään Herodekselle. He tottelivat Jumalan ääntä ja kiersivät toista kautta takaisin kotimaahansa. Jumala suojeli myös pientä perhettä, johon oli syntynyt vauva. Jumala varoitti Joosefia ja käski häntä lähtemään pakoon. Niin Joosef lastasi vähäiset tavarat, kuninkaalliset lahjat ja vaimonsa Marian vauva sylissään aasin selkään. He kulkivat vuoristoteiden ja autiomaan ja suuren joen poikki ja pääsivät turvaan kauas naapurimaahan, Egyptiin. Siellä Jeesus-vauva kasvoi ja eli elämänsä lapsuusajan. Hän oli pakolaisena vieraan kulttuurin, kielen ja tapojen keskellä, mutta turvassa kaikelta siltä pahalta, mitä hänen kotimaassaan kuningas Herodes sillä välin sai aikaan.

Vasta kun huhut kertoivat kuninkaan kuolleen, uskalsivat Maria ja Joosef palata kotiin. Jeesuksesta kehittyi aikanaan pitkiä matkoja kävelevä opettaja ja kuningas, josta Herodes ei osannut aavistaa mitään.

Opetuksen ydin

Jumala varjeli Jeesusta, jotta Jeesus voisi vapauttaa meidät synnistä ja kuolemasta.

Rukous

Rakas Taivaallinen Isämme. Kiitos, että sinä pidät meistä huolen. Kiitos myös perheestä, sukulaisista ja kotimaasta. Suojele ja varjele kaikkia maailman lapsia. Kiitos, että varjelit Jeesuslasta ja hänen perhettään, niin että Jeesus sai kasvaa aikuiseksi ja täyttää sinun antamasi tehtävän. Aamen.

Laulut

Maria, Joosef ja aasi, LV 14
Pieni joululaulu, LV 15
Kolme idän viisasta, LV 23
Seuraa tähteä, LV 24
Loppiaislaulu, PK 131
Hyvä Jumala, kiitän kodista, VK 471
Käyn, Jeesus, kasvois etehen, VK 500
Kuule, Isä taivaan, VK 501
Kiitos Jumalamme, VK 581

Keskustelukysymykset

1. Kuinka sinusta pidetään huolta?
2. Mitä vieraita asioita lapsi kohtaa vieraassa maassa?
3. Keiden kuningas taivaallinen kuningas on?

Havainnollistaminen

Laita esille tähti (askarreltuna tai esim. joulukoriste), kameli (askarreltuna, kuvana tai leluna) tai kuninkaanlinna (askarreltuna tai esim. legoista rakennettuna). Näytä kertomusta kertoessasi ko. kohdassa kolme pientä lahjapakettia tai purkkia (kullan värinen, hajustepurkki ja rasvapurkki, eli kultaa, suitsuketta ja mirhaa). Älä kuitenkaan näytä liikaa kuvia tai esineitä kertomuksen aikana.

Toiminta kuninkaanlinna

Askartelut

Kuninkaanlinna

TARVIKKEET:
pestyjä maitopurkkeja
sakset
liimaa
tapettia, kangasta tai nahkaa

Askarrellaan maitopurkista kuninkaanlinna. Leikkaa purkista pois yläosa (sitä ei tarvita). Leikkaa pohja irti niin, että siihen tulee mukaan laidoista noin 3 cm. Liimaa tämä pohjaosa takaisin, mutta nurin päin ja laitojen sisään: tämä on linnan kattotasanne kaiteineen. Leikkaa linnaan aukeava ovi. Päällystä maitopurkki liimaamalla siihen vieri viereen neliön muotoisia palasia vaaleasta tapetista, kankaasta tai nahasta. Ikkunat voivat olla leikattuja aukkoja tai tummaa pahvia.

Pahvikameli

Askarrellaan taitetusta pahvista jaloillaan pysyvä aasi tai kameli. Kamelin tai aasin selkään voi liimata satulavaatteen värikkäästä kankaasta.

Tähti

TARVIKKEET:

kullan tai hopean väristä pahvia
sakset
kynä
lankaa
liimaa
neuloja
kiilteitä tai kultanauhaa
värikyniä

Askarrellaan langasta roikkuva tähti kultatai hopeapahvista ja koristellaan se kiilteillä ja kiiltävillä nauhoilla. Isommat lapset voivat leikata tähden kaksinkertaisesta, oikeat puolet vastakkain taitetusta pahvista, jolloin puoliskot voi liimata päällekkäin ja ripustusnarun pään niiden väliin. Jos pahviin piirretään lasta varten kuvion leikkausviivat, ne kannattaa tehdä nurjalle puolelle, johon kynän jälki yleensä kultapahvissa paremmin tarttuu. Lisäksi mahdollisesti jäljelle jäävät viivat eivät näy valmiissa työssä. Mikäli tähti tehdään yksinkertaisena ja pahvin toinen puoli on ruskea tai valkoinen, lapsi värittää sen värikynillä mieleisekseen. Tähden voi ripustaa esim. ikkunaan.

Leikit

Kolmen viisaan miehen vaellus

Leikkijät jaetaan kolmen hengen ryhmiin eli jokaisessa ryhmässä on kolme itäisen maan viisasta miestä. Ohjaaja on etukäteen piilottanut askartelemansa kolme pahvitähteä kolmeen eri huoneeseen/paikkaan. Tähden lisäksi jokaisessa huoneessa/paikassa on tähden vierellä kunkin rastin toimintaohje, jossa on leikkijöille kysymys ja tehtävä. Ohjaaja on myös valmistanut jokaiselle leikkijälle pienen lahjapaketin, jonka antaa leikkijöille leikin alussa.

Ohjaaja kertoo leikkijöille, että jokainen ryhmän jäsen on itäisen maan viisas mies. Heidän tehtävänään on viedä hienoja lahjoja: kultaa, mirhaa ja suitsuketta, juuri syntyneelle kuninkaalle. Jokaiselle leikkijälle annetaan oma lahja. Ryhmät lähtevät järjestyksessä radalle. Ohjaaja lähettää seuraavan ryhmän, kun edellinen ryhmä on selvittänyt ensimmäisen rastin. Kaikki rastit selvitettyään ryhmä palaa takaisin lähtöpaikalle, jossa tehtävät tarkistetaan yhdessä. Jos leikkiä leikitään pienten kanssa, jokaisella rastilla olisi hyvä olla ohjaaja, joka auttaa lapsia ja kertoo heille rastin ohjeet. Ohjaaja voi olla piilossa, jotta lapset saavat etsiä itse tähden. Isommat leikkijät selviävät itsekin, ja heillä tulee olla mukana Raamattu ja muistiinpanovälineet. Lähtö/maalipaikalla on kuva (LIITE1/HERODES). Kolmella rastilla on pahvitähti ja liitteinä 2-4 olevat kuvat, kysymykset ja tehtävät. Pienille ja isoille on omat kysymykset.

Rastileikin kuvat ja tehtävät ovat liitteinä.

Herodes jeesuksen perheen perässä

Leikkijöistä valitaan Herodes, joka on kiinniottaja, ja Jeesuksen perheeseen kolme jäsentä, jotka pakenevat Herodesta. Loput leikkijät muodostavat sokkelon niin, että he seisovat esim. neljässä rivissä peräkkäin niin että jokaisessa rivissä on saman verran leikkijöitä ja toisen ja kolmannen rivin leikkijöiden takana ja edessä on myös rivi. Leikkijät seisovat siis neljässä peräkkäin olevassa rivissä. Jokaisella leikkijällä on kädet sivuilla. Näin leikkijöistä muodostuu sokkelo, joissa on kolme käytävää. Jeesuksen perhe lähtee juoksemaan kohti sovittua leikkijää, joka on Egypti, sokkelon toiselta puolelta ja samaan aikaan sokkelon toiselta puolelta lähtee juoksemaan Herodes, jonka tarkoituksena on saada perhe kiinni ennen kuin he ehtivät ”Egyptiin” eli koskevat ”Egyptiä”. Herodes ja Jeesuksen perhe saavat juosta ainoastaan käytäviä pitkin, mutta eivät saa mennä leikkijöiden käsien alta. He saavat olla sokkelon ulkopuolella ainoastaan siirtyessään seuraavaan käytävään. Jeesuksen perheen on koko ajan pysyttävä yhdessä.

Leikkiä voi vaikeuttaa niin, että ohjaaja huutaa välillä vasen, jolloin jokainen leikkijä kääntyy vasemmalle 90 astetta, ja näin muodostuu toisin päin olevia käytäviä Herodeksen ja Jeesuksen perheen juosta. Ohjaajan huutaessa oikea jokainen leikkiä kääntyy takaisin oikealle 90 astetta, jolloin käytävät ovat alkutilanteessa. Kääntymistä kannattaa harjoitella ennen leikin alkua. Ohjaaja tulee auttaa Jeesuksen perhettä pääsemään Egyptiin huutamalla käännöksiä Herodeksen toimintaa vaikeuttaen. Leikki loppuu, kun Jeesuksen perhe pääsee Egyptiin tai jos Herodes saa kuitenkin perheen kiinni.

Taustatietoa ohjaajalle: Tom Säilä
Taustatietoa ohjaajalle, opetus ja muu: Jaana Heliövaara
Leikit: Liisi Portin