Nikodemos

 

Joh. 3:1-21

Lisämateriaali

Taustatietoa ohjaajalle

Jeesus on tullut Jerusalemiin pääsiäisjuhlille ja hänen tulonsa on varmasti huomattu. Hän on ajanut temppelistä pois uhrieläinten myyjiä ja rahojen vaihtajia. Hänen mielestään temppelistä on tullut markkinapaikka sen sijaan, että se olisi rukoushuone. Hän on sanonut rakentavansa temppelin kolmessa päivässä.

Yksi, joka on huomannut Jeesuksen ja kiinnostunut hänestä, on fariseus ja suuren neuvoston jäsen Nikodemos. Fariseukset olivat eräs tuon ajan merkittävä juutalainen uskonnollinen ryhmä. Nikodemos oli luultavasti tämän ryhmän johtajia. Lisäksi hän oli jäsen korkeimmassa juutalaisessa hallintoelimessä, joka ratkoi monia niin maallisia kuin uskonnollisia kysymyksiä. Tämä merkittävä mies tuli yöllä keskustelemaan Jeesuksen kanssa. Jeesus kertoi Nikodemokselle, miten ihminen pelastuu ikuiseen elämään. Ihminen ei pysty pelastamaan itseään. Jumala pelastaa ihmisen. Ikuisen elämän saa ja omistaa se, joka uskoo Jeesukseen. Jumala lähetti Jeesuksen meidän pelastajaksemme.

Opetus

Ajattele, jos saisit jutella Jeesuksen kanssa – kaikessa rauhassa. Mitä kertoisit hänelle? Mitä kysyisit häneltä? Mitä luulet, että hän sanoisi sinulle?

Oli yö. Jeesus oli Jerusalemissa, ehkä jonkun ystävänsä luona tai majatalossa. Hänen kotinsa ei ollut Jerusalemissa, juutalaisten pääkaupungissa. Sinne, missä Jeesus oli, saapui vieras. Vieras oli merkittävä mies – hän oli Jerusalemin suuren kaupungin johtohenkilöitä. Hän halusi keskustella Jeesuksen kanssa. Hän tiesi Jeesuksen tehneen ihmeitä. Senkin hän tiesi, että Jeesus oli tehnyt Jerusalemin temppelissä sellaista, mitä siellä ei tavallisesti tapahtunut. Jeesus oli ajanut temppelistä pois eläimiä ja niiden myyjiä ja sanonut tekevänsä näin siksi, että temppeli olisi rauhallinen rukouspaikka eikä levoton markkinatori, jollaiseksi se näytti muuttuneen. Nikodemos halusi selvittää, kuka ja millainen Jeesus oikein on.

Nikodemos aloitti keskustelun kehumalla Jeesusta: sinä olet varmasti Jumalan lähettämä opettaja, muuten et pystyisi tekemään tuollaisia tekoja. Jeesus halusi puhua Nikodemokselle vielä tärkeämmästä asiasta – siitä, mikä on kaikkein tärkeintä. Hän selitti, miten ihminen pelastuu, pääsee Jumalan lapseksi ja ikuiseen elämään taivaassa.

Hän sanoi Nikodemokselle sanat, jotka ovat monille kaikkein tutuimmat Raamatusta: ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” (Joh. 3:16). Ihminen pelastuu, pääsee Jumalan lapseksi ja saa ikuisen elämän niin, että uskoo Jeesukseen. Uskon Jeesukseen saa Jumalalta. Jumala rakastaa meitä – hän rakastaa koko maailmaa. Jeesus on Pelastajamme.

Varmaankin Jeesus sanoisi myös meille sen, mitä hän sanoi Nikodemokselle. Jumala rakastaa sinua. Olet Jumalan lapsi ja pääset kerran taivaaseen, kun uskot Jeesukseen. Pystytkö opettelemaan ulkoa ne sanat, jotka Jeesus sanoi Nikodemokselle – ne jotka ovat monille kaikkein tutuin Raamatun kohta?

Opetuksen ydin

Pääsen taivaaseen uskomalla Jeesukseen.

Rukous

Vaihtoehto 1

Kiitos Jeesus, että sinä olet pelastanut koko maailman. Auta meitä aina muistamaan, että taivaaseen ei pääse muuten kuin turvaamalla sinuun. Haluamme olla loppuun asti Jumalan lapsia. Pidäthän Jeesus hyvää huolta meistä kaikista. Aamen.

Vaihtoehto 2, jos valittu havainnollistamiseen vaihtoehto 2

Jeesus, kiitos että sinä olet ottanut meidät omiksesi kasteessa. Kiitos että olet antanut Pyhän

Hengen sydämeemme. Anna hänen johdattaa meitä joka päivä kunnes näemme sinut taivaassa. Aamen.

Laulut

Emme saata nähdä, PK 18
Ylistämme yhdessä, PK 20
Kasteessa vain, PK 47
Pienoisevankeliumi, PK 66
Joh. 3:16, PK 67
Jeesus mua rakastaa, SK 409

Keskustelukysymykset

1. Miksi Nikodemos tuli Jeesuksen luokse yöllä?
2. Oletko joskus miettinyt, millaiset ihmiset pääsevät taivaaseen?
3. Mitä tärkeää Jeesus sanoi Nikodemokselle? (kerrataan pienoisevankeliumi)
4. Jeesus on nyt taivaassa. Miten voimme jutella Jeesuksen kanssa nyt?
5. Miten sinä kertoisit kaverillesi, miten taivaaseen pääsee?

Havainnollistaminen pienille

Vaihtoehto1:

Ohjaaja tuo nallen tai muun lelun. Lapset saavat kertoa tärkeimmästä lelustaan. Jutellaan siitä, miltä tuntuisi antaa juuri se lelu pois. Jumalakin luopui omasta pojastaan. Hän lähetti Jeesuksen pois taivaasta elämään maan päälle ja antoi Jeesuksen myös kuolla ristillä. Jutellaan siitä, miltä Jumalasta saattoi tuntua, kun hän luopui Jeesuksesta. Hän teki sen meidän takiamme!

Vaihtoehto 2:

Esitä teksti kahdella esim. lyijyjalkanukella:

Nikodemos tulee Jeesuksen luo. Hän oli tärkeä mies ja tiesi paljon asioita. Hän tunsi hyvin myös Raamatun. Kuitenkin hänellä oli kysymyksiä, joista hän halusi keskustella Jeesuksen kanssa.

Nikodemus: – Hyvää iltaa, Jeesus. Tiedän, että olet hyvä opettaja. Ei kukaan voi tehdä sellaisia ihmeitä kuin sinä, ellei Jumala ole hänen kanssaan.

Jeesus: – Iltaa, Nikodemos. Tiedätkö, ei riitä että minä olen hyvä tai että sinä olet hyvä. Jumala tahtoo, että ihmisen pitää syntyä uudesti. Vain siten voi päästä Jumalan valtakuntaan.

Nikodemus: – Jeesus, eihän kukaan voi mennä uudestaan äitinsä vatsaan ja syntyä! Sehän on mahdotonta!

Jeesus: – Kuulehan, näetkö sinä tuulen?

Nikodemus: – En tietenkään. Kukaan ei voi nähdä tuulta!

Jeesus: – Entä näetkö, mitä tuuli tekee?

Nikodemus: – Totta kai. Tuuli heiluttaa puita, ja jos tuuli on oikein kova, se voi vaikka kaataa puun. Samalla tavalla Pyhä Henki tekee työtä. Emme näe häntä, mutta hän synnyttää ihmisen uudestaan.

Tässä vaiheessa opettaja voi itse puhaltaa tai pyytää jotain lasta puhaltamaan ilmapallon. Keskustellaan, näkikö kukaan, miten ilma kulki keuhkoista ilmapalloon. Ei tietenkään, mutta kaikki näkivät, miten ilmapallo kasvoi.

Samalla tavalla Pyhä Henki tekee työtään. Hän vaikuttaa uskon, kun esim. vauva kastetaan tai kun kuulemme Jumalan sanaa kirkossa, pyhäkoulussa tai kotona. Hän toimii, vaikka me emme sitä näe. Näemme vain hänen työnsä tuloksen. Jeesus antaa kasteessa synnit anteeksi ja Pyhä Henki tulee sydämeemme.

Havainnollistaminen isoille

Tulosta liite 1 ja leikkaa alla oleva pienoisevankeliumi seitsemään lappuun. Lasten tehtävänä on laittaa pienoisevankeliumin rivit oikeaan järjestykseen. Pienoisevankeliumi voidaan myös opetella ulkoa.

Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon,
että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään,
joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen,
vaan saisi iankaikkisen elämän.

Toiminta

Askartelu: kirjanmerkki

TARVIKKEET:

liite 2 printattuna
värillistä kartonkia
värikyniä ja lyijykynä
lankaa tai kapea nahkanauha sakset ja rei’ittäjä

Tekstit leikataan paperista ristin muotoon. Pienille lapsille voivat olla valmiiksi leikattuna. Isot voivat leikata itse. Ristit väritetään. Leikataan kartongista noin 5 x 10 cm:n pala. Liimataan kuva kartonginpalan yläreunaan. Tehdään alareunaan rei’ittäjällä reikä, johon sidotaan nauha (esim. langasta punottu tai kapea nahkanauha).

Leikki pienille

Nalle piilossa

Joku leikkijöistä piilottaa sovitulle alueelle havainnollistamisessa käytetyn lelun. Muut etsivät. Piilottaja voi auttaa etsijöitä kertomalla piilon korkeuden ”lintu” (piilo on ylhäällä), ”perhonen”(piilo on keskitasolla) tai ”kala”(piilo on maan tasalla). Lelun löytänyt saa piilottaa sen seuraavaksi.

Toiminta isoille

Leikki: Rikkinäinen puhelin

Nikodemos tuli salaa yöllä juttelemaan Jeesuksen kanssa. Ehkä he kuiskailivat.Lapset istuvat jonossa tai piirissä. Ohjaaja kuiskaa ensimmäisen korvaan pätkän pienoisevankeliumista. Lapsi toisensa jälkeen kuiskaa viestin aina seuraavalle. Viimeinen sanoo viestin ääneen ja katsotaan, miten se muuttui matkalla.

Tietokilpailu

Mihin aikaan Nikodemos tuli Jeesuksen luo? (Yöllä)
Miksi Nikodemos uskoi, että Jumala oli lähettänyt Jeesuksen? (Hän teki ihmeitä)
Jeesus sanoi, että ihmisen pitää ___________ päästäkseen Jumalan valtakuntaa. (syntyä uudesti)
Mitä Nikodemos luuli Jeesuksen tarkoittavan? (Että ihmisen pitää tulla uudestaan vauvaksi)
Mitä Jeesus tarkoitti? (kastetta)
Kun ihminen kastetaan, hänen syntinsä ____________ (annetaan anteeksi)
Miksi Jumala lähetti Jeesuksen maailmaan? (Hän rakastaa meitä.)
Haluaako Jumala jonkun joutuvan kadotukseen? (Ei)

Tehtävä isoille

Tehtävä isoille (LIITE3/NIKODEMOS).

Taustatietoa ohjaajalle ja opetus: Jari Rankinen
Keskustelukysymykset, havainnollistaminen ja leikki: Päivi Klemola
Tehtävä isoille: Saija Simanainen
Kuvitus: Liina Pajunen