Martta ja Maria

 

Luuk. 10: 38-40

Taustatietoa ohjaajalle

Sisarukset Martta ja Maria mainitaan nimeltä kahdessa evankeliumissa. Evankelistat Luukas ja Johannes kertovat Jeesuksen vierailusta Martan ja Marian kodissa (Luuk. 10 ja Joh. 11-12). Nimeltä tunteminen ja heidän asuinpaikkansa mainitseminen osoittaa, että he todella kuuluivat Jeesuksen lähipiiriin, ystäviin. Heidän talonsa sijainti Betaniassa, muutaman kilometrin päässä Jerusalemista, tarjosi sopivan yöpymispaikan Jeesukselle ja galilealaisten seurueelle. He osoittivat ystävyytensä olemalla vieraanvaraisia.

Vastaavanlaisesta ystävyydestä kerrotaan myös Vanhassa testamentissa. Profeetta Elia sai asuinsijan ja suojapaikan kuningas Ahabin vainolta Sarpatin lesken luota (1. Kun. 17:9-24). Siinäkin tapauksessa Jumalan mies herätti perheenjäsenen kuolleista ja tunnusteko johti lausuttuun uskontunnustukseen.

Opetus

Jeesus oli opetuslastensa kanssa paljon liikkeellä. Ympärillä parveili uteliaita ihmisiä kuuntelemassa ja katselemassa. Avun hakijoita murheineen saapui kaukaa. Levähtämiseen ei ollut aina sopivaa paikkaa eikä aikaa. Oli ihmisiä, jotka huomasivat tämän tarpeen ja halusivat osoittaa ystävyyttä Jeesukselle. Martta avasi kotinsa oven ja kutsui koko joukon vieraakseen. Martan sisko – ehkä nuorempi – oli innossaan kuuluisasta vieraasta. Nyt hän saisi istua ihan lähelle kuuntelemaan, kuinka Jeesus opetti.

Marttaa alkoi harmittaa. Kun itse yrittää olla huomaavainen ja palvella, miksi toiset vain istuvat? Eikö tuo Jeesuskaan ymmärrä, miltä minusta tuntuu? Jonkin aikaa Martta huokaili äänekkäästi, mutta kun mitään ei tapahtunut, hän sanoi ääneen, mitä ajatteli.

Jeesuksen vastaus yllätti. Vieraan olisi odottanut punastuvan, pahoittelevan kohteliaasti tilannetta ja nuhtelevan Mariaa. Mutta Jeesus halusi olla Martallekin enemmän kuin virallinen vieras. Ystävien kesken sanotaan reilusti vaikeitakin asioita: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.” Jumalan edessä vain yksi on tarpeen: se, että tunnetaan Jeesus pelastajana! Martta huolehti ja hätäili, kun olisi pitänyt pysähtyä kuuntelemaan Jeesusta.

On hienoa kuulua Jeesuksen ystäviin! Saa kuulua opetuslasten jännittävään joukkoon, olla avuksi ja palvella arvokkaassa työssä! Mutta sittenkin Jeesus tahtoo olla meille enemmän kuin ystävä. Hän tuli maailmaan kuolemaan puolestamme. Hänen opetuksensa vaikuttaa uskon sydämeemme. Ilman Jeesusta ei päästä taivaaseen. Vain hänen ystävyydessään, lähellään, saadaan hyvä osa. Eikä tätä hyvää osaa voi kukaan toinen ottaa pois.

Opetuksen ydin

Jeesus on enemmän kuin paras ystävä. Hän vie meidät taivaaseen.

Rukous

Rakas Jeesus, kiitos, että tulit maailmaan. Kiitos, että olet tullut lähelle ihmisiä.
Auta meitä kuuntelemaan enemmän sinua kuin huolehtimaan ja hätäilemään. Opeta meille itsestäsi, pelastuksesta ja Jumalasta. Anna meidän aina pysyä ystävinäsi. Anna hyvä osa, jota ei oteta pois. Aamen.

Laulu

Martta ja Maria, PK 85
Ystävä sä lapsien, VK 492

Keskustelukysymykset

1. Keitä sinä pidät ystävinäsi?
2. Millä tavalla osoitat heille ystävyyttäsi?
3. Millainen ihminen on mielestäsi Jeesuksen ystävä?
4. Miten Jeesus on ystävänä erilainen?
5. Maria oli valinnut ”hyvän osan”. Kuinka sinäkin voit valita sen?

Havainnollistaminen pienille

Piirrä kuva, jossa Jeesus opettaa. Näytä piirtämääsi tai valmista kuvaa ja asettele lyijyjalkanukeista ryhmä: Jeesusta ja opetuslapsijoukkoa sekä Maria kuuntelemassa. Kuvan tai nukkeasetelman edessä pöydällä on avattu Raamattu.

Martta (käsinukke tms.) kulkee jatkuvasti Jeesuksen luokse ja luota keittopaikalle, kaupungin torille, naapuriin, kaivolle jne. Palvelemisesta hengästynyt Martta huokailee ja lopulta sanoo harmistuksensa Jeesukselle ääneen.

Martan puhuttua tulee hetkeksi aivan hiljaista. Jeesuksen vastaus Martalle luetaan pöydällä olevasta Raamatusta. Lopuksi Marttakin laitetaan lepäämän avatun Raamatun päälle. Hänkin saa hyvän osan.

Havainnollistaminen isoille

Näytelkää Martan ja Marian kertomus niin, että vedätte sen nykyaikaan. Sisarusten kotiin on tulossa vieraita. Martta sinkoilee sinne tänne, suunnittelee kuumeisesti illan tarjoiluja ja miettii, mistä kaupoista saisi parhaat aineet, jotta saisi hyvän emännän maineen upeilla leipomuksillaan.

Jeesus koputtaa oveen ja Martta menee avaamaan kiireissään. Toivottaa Jeesuksen hätäisesti tervetulleeksi. Martta lähtee juosten ja hosuen kauppoihin. Jeesus jää ovelle ihmeissään. Maria tulee ja halaa Jeesusta. Maria ottaa Raamatun ja alkaa kysellä kaikkea Raamatusta Jeesuksen jalkojen juuressa. Jeesus ja Maria juttelevat, rukoilevat ja niin uusia asioita Raamatusta selviää Marialle. Maria on todella iloinen siitä, että Jeesuksella on hänelle aikaa, vaikka hän onkin nainen. (Jeesuksen aikaan mies ja nainen eivät olisi saaneet opiskella Raamattua yhdessä). Mutta Maria ei välitä, vaan haluaa oppia aina vaan lisää Jeesuksen rakkaudesta.

Martta koheltaa kotiin kauppakassiensa kanssa ja alkaa leipoa ja kokata. Hän stressaa aivan liikaa illasta. Sitten Martta huomaa Marian, joka vain lukee Raamattua ja rukoilee, vaikka hommat ovat kesken. Maria menee Jeesuksen luo ja pyytää tätä nuhtelemaan siskoaan, joka ei auta valmisteluissa. Eikö Jeesus välitä? Jeesus sanoo sanat: ”Martta, Martta, monista asioista sinä huolehdit. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois.”

Lopuksi kysymys: Kumpaa Jeesus rakasti enemmän? Lue miettimistauon jälkeen vastaus: ”Jeesus rakasti Marttaa, hänen sisartaan Mariaa sekä Lasarusta.” (Joh. 11:5).

Leikit

Mitä tiedät ystävästäni

Yksi leikkijöistä poistuu huoneesta hetkeksi, jolloin muut keksivät hänelle ystävän. ”Ystävä” voi olla joku tunnettu henkilö, sarjakuvahahmo tai jokin esine siinä tilassa, jossa ollaan. Poissa ollut palaa takaisin ja kysyy jokaiselta vuorollaan: ”Mitä tiedät ystävästäni?”, johon vastataan paljastamalla jokin seikka ”ystävästä”. Se kenen kohdalla kyselijä arvaa ystävänsä, pääsee seuraavaksi kyselijäksi.

Jeesuksen ystävät

Ryhmä jaetaan kolmeen osaan, Martat, Mariat ja Lasarukset. Osallistujat istuvat ringissä tuoleilla, joita on yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Keskellä oleva huutaa yhden edellä mainituista nimistä. Silloin kaikki esim. Martat vaihtavat keskenään paikkaa. Keskellä oleva yrittää päästä istumaan tyhjälle tuolille. Se, joka jää ilman tuolia jää keskelle. Jos keskellä oleva huutaa ”Jeesuksen ystävät”, kaikki vaihtavat paikkoja keskenään.

Toiminta isoille

Leivotaan yhdessä kaurakeksejä. Leipomisen jälkeen pysähdytään kuuntelemaan raamattuopetus. Keksit syödään opetuksen välissä sopivassa kohdassa.

KAURAKEKSIT
125 g voita
1 dl sokeria
1 dl rusinoita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa tai kermaa

Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne voisulaan ja viimeisenä maito. Sekoita. Nosta taikinasta lusikalla uunipellille nokareita. Annoksesta tulee noin 20 keksiä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä.

Podcast

Taustatietoa ohjaajalle, opetus, keskustelukysymykset ja havainnollistaminen pienille: Raimo Lähteenmaa, Havainnollistaminen isoille: Riikka Lindroos
Leikki (Jeesuksen ystävät): Liisi Portin
Leikki (Mitä tiedät ystävästäni) ja toiminta isoille: Saija Simanainen