Magdalan Maria

 

Joh. 20:11-18

Lisämateriaali

Taustatietoa ohjaajalle

Edellä Johanneksen evankeliumissa kerrotaan perjantain tapahtumat: Jeesuksen kuolema ja hautaaminen. Nyt kerrotaan, mitä tapahtui sunnuntaiaamuna. Magdalan Maria – huomattuaan, että kivi Jeesuksen haudan suulta oli siirretty sivuun – ei ilmeisesti uskaltanut mennä sisälle hautaluolaan, vaan lähti hakemaan tuekseen Pietarin ja toisen Jeesuksen opetuslapsen. Se opetuslapsi, joka oli Jeesukselle rakkain, voi tarkoittaa Johannesta. Nämä käyvät haudassa, toteavat Jeesuksen ruumiin olevan poissa ja lähtevät haudalta.

Haudalle jää Maria, joka itkee. Ilmeisesti hän olisi halunnut nähdä vielä Jeesuksen – vaikka kuolleena. Hän saa nähdä paljon enemmän kuin Jeesuksen kuolleen ruumiin. Hän näkee kaksi enkeliä ja sen jälkeen ylösnousseen Jeesuksen. Hän ei tosin ensiksi tunne Jeesusta. Ehkä Jeesuksen kasvot olivat peitossa tai Mariasta tuntui niin käsittämättömältä, että kuollut olisi elossa. Jeesus kieltää Mariaa koskemasta häneen. Tämä kai tarkoittaa, ettei Marian saa pidätellä Jeesusta, takertua menneeseen ja ajatella, että kohta kaikki on taas kuten ennen, ja he lähtevät kiertämään kaupunkeja ja kyliä Jeesusta seuraten. Sen sijaan Jeesus nousee Isänsä luo. Maria saa käskyn mennä kertomaan opetuslapsille, mitä hän on nähnyt ja kuullut.

Marian toinen nimi tulee Gennesaretin järven länsirannalla olevasta paikkakunnasta, josta hän oli kotoisin.

Opetus

Onko sinulle käynyt joskus niin, että suuri suru on muuttunut suureksi iloksi? Magdalan Marialle kävi niin. Hän suri ja itki – ehkä enemmän kuin me koskaan. Sitten hän oli iloinen. Mitä tapahtui?

Magdalan Maria näki, kun Jeesus kuoli. Hän oli siellä, missä Jeesus ristiinnaulittiin. Luultavasti Maria oli myös viemässä Jeesuksen ruumista hautaan. Se laitettiin luolaan, jollaisia silloin käytettiin hautoina, ja luolan suulle vieritettiin suuri kivi. Tämä tapahtui perjantaina. Varhain sunnuntaiaamuna Maria meni Jeesuksen haudalla. Hän hämmästyi: luolan suulle laitettu kivi oli vieritetty sivuun. Jeesuksen ruumis ei ollut haudassa. Maria itki. Jeesus oli kuollut, eikä hän enää tapaisi Jeesusta elävänä. Eikä hän voisi käydä tämän haudallakaan muistelemassa Jeesusta.

Sitten Maria näki ihmeen: haudassa, jonne Jeesus oli laitettu, oli kaksi enkeliä. Nämä kysyivät Marialta, miksi hän itki. Hän kertoi syyn: En tiedä, minne Jeesuksen ruumis on viety ja missä hänen hautansa on nyt. Tämän kerrottuaan Maria näki takanaan puutarhurin. Tai hän luuli miestä puutarhuriksi. Ehkä miehen vaatteet pettivät hänen kasvonsa. Maria kysyi myös häneltä, tietääkö tämä, missä Jeesuksen ruumis on. Puutarhuri sanoi Marian nimen ja Maria tunsi, kuka hän on. Hän on Jeesus. Jeesus elää jälleen. Hän on noussut kuolleista ja siksi hauta on tyhjä.

Jeesuksen opetuslapsista kerrotaan, että he iloitsivat nähdessään Jeesuksen elävän jälleen. Tämä koskee varmasti myös Magdalan Mariaa. Suuri suru muuttui suureksi iloksi.

Mekin iloitsemme, että Jeesus nousi haudasta. Hän elää, ja siksi hän voi auttaa meitä, johdattaa ja pitää meistä huolta. Koska hän nousi kuolleista, hän on kuolemaakin vahvempi. Jos hän on meidän kanssamme, ei kuolemankaan tarvitse pelottaa meitä. Jeesus on luvannut olla joka päivä ja joka hetki niiden kanssa, jotka uskovat häneen. Tästä iloitsemme.

Opetuksen ydin

Jeesus ei jäänyt hautaan, hän nousi kuolleista.

Rukous

Rakas Jeesus, kiitos ylösnousemuksen ihmeestä: Sinä nousit kuolleista, etkä jäänyt hautaan. Auta meitä muistamaan se joka päivä. Kiitos, että mekin saamme kuoleman jälkeen elää taivaan kodissa, kun uskomme sinuun. Aamen.

Laulut

Pienoisevankeliumi, PK 66
Pääsiäistä kohti, PK 135
Kaikki lapset maan, PK 144
Pääsiäinen jatkua saa, PK 146
Lensi maahan enkeli, VK 88
Pääsiäisaamu (Sainio)
Hän ei ole enää täällä (Simojoki)

Keskustelukysymykset

1. Oletko joskus käynyt jonkun haudalla? Millaista siellä oli?
2. Mitähän Maria ajatteli mennessään haudalle?
3. Mitä Maria mahtoi tehdä sen jälkeen kun Jeesus oli ilmestynyt hänelle?
4. Miksi on vieläkin tärkeää kertoa kaikille ihmisille, että Jeesus nousi haudastaan?
5. Miten sinä voisit lohduttaa sellaista, jolta on kuollut tärkeä ihminen?

Havainnollistaminen pienille

Vaihtoehto 1:

Muovaillaan yhdessä ryhmänä muovailuvahasta pääsiäisen tapahtumia: risti, Jeesuksen hauta, iso kivi ja kaksi enkeliä. Muovailutyötä voidaan käyttää havaintovälineenä opetusta kerrottaessa.

Vaihtoehto 2:

Ohjaaja tuo lasten eteen tyhjän laukun, paperikassin, ämpärin tai vastaavan. Hän kantaa sitä kuin se painaisi paljon, puhisee ja huokailee. Lapset saavat kurkistaa kantamuksen sisään ja hämmästys on suuri, kun se onkin tyhjä! Tästä on hyvä jatkaa kertomukseen: ”Jeesuksen ystävä, Magdalan Mariakin koki suuren yllätyksen…”

Havainnollistaminen isoille

Kerrotaan perhosen muodonmuutoksesta. (Ohjaajalla voi olla kuvat perhosen toukasta, kotelosta ja perhosesta.) Perhonen on meille vertauskuva Jeesuksesta ja hänen ylösnousemuksestaan. Jeesus oli eläessään ihminen kuten mekin. Kuolemansa jälkeen hänet pantiin käärinliinoissa hautaan. Pääsiäisenä Jeesus nousi kuolleista ja sai aivan uuden muodon, edes hänen ystävänsä eivät heti tunnistaneet häntä.

Toiminta askartelu tyhjä hauta

Askartelu: Tyhjä hauta

TARVIKKEET:
harmaata tai ruskeata pahvia
keltaista silkkipaperia sakset
liimaa (esim. EriKeeper) (valkoista pahvia tai huopaa)
Leikataan harmaasta tai ruskeasta pahvista kalliohauta. Haudan oviaukko leikataan pois ja tilalle liimataan keltaista silkkipaperia. Ikkunaan laitettuna valo tulee läpi. Halutessaan lapsi voi lisätä työhön myös enkelit leikkaamalla ne valkoisesta paperista tai pahvista. (LIITTEET 1 JA 2).

Leikki

Kuka ilmestyy kankaan takaa?

Kaksi tuolia asetetaan vastakkain ja niiden välissä kannatellaan esim. peittoa. Kaksi joukkuetta menee kankaan eri puolille. Joukkueet valitsevat yhden joukostaan istumaan tuoleihin. Kangas pudotetaan maahan ja tuolissa istuvien tehtävänä on mahdollisimman nopeasti sanoa toisen nimi. Nopeampi joukkue voittaa ja hävinneen puolen pelaaja vaihtaa toiselle puolelle.

Tehtävä isoille

Tehtävä isoille (LIITE 3/MAGDALAN MARIA).

Taustatietoa ohjaajalle ja opetus: Jari Rankinen
Keskustelukysymykset, havainnollistaminen, askartelu ja leikki: Päivi Klemola
Tehtävä isoille: Saija Simanainen
Kuvitus: Liina Pajunen