Lasarus

 

Joh. 11:1-45

Taustatietoa ohjaajalle

Lasarus esitellään Johanneksen evankeliumissa Jeesuksen ystävänä. Lasaruksen ammatista tai tekemisistä meille ei kerrota. Yhtään sanaa häneltä ei ole Uuteen testamenttiin tallennettu. Sisartensa Martan ja Marian Jeesukselle lähettämä viesti viittaa aivan erityisen läheiseen ystävyyteen: ”Herra, rakas ystäväsi on sairaana.”

Lasaruksen haudalla Jeesus itki liikuttuneena. Paikalle kokoontuneet sanoivat: ”Katsokaa, kuinka rakas Lasarus hänelle oli”. Johanneksen evankeliumi vielä alleviivaa, että juuri Lasaruksen kuolleista herättäminen sysäsi suuren neuvoston suunnittelemaan Jeesuksen surmaamista (11:45-53; 12:10-11).

Abrahamille pyhät kirjoitukset ovat antaneet nimityksen ”Jumalan ystävä” (Jaak. 2:23; 2. Aik. 20:7; Jes. 41:8). Abrahamin uskoa ja elämää voi verrata Lasarukseen. Yhteistä näille Raamatun henkilöille on ainakin se, että huolimatta ystävyydestään Jumalaan tai Jumalan Poikaan – tai ehkä juuri siksi – heidän uskoaan ylösnousemukseen koeteltiin. Abraham sai käskyn uhrata poikansa Iisak ja sairastavan Lasaruksen parantamisessa Jeesus viivytteli niin, että Lasarus ehti kuolla.

Opetus

Jeesukselle kerrottiin ikäviä uutisia. Hänen hyvä ystävänsä Lasarus oli vakavasti sairaana. Omaiset toivoivat, että Jeesus tulisi ystävänsä luo, auttaisi ja parantaisi, mutta hän lähettikin merkillisiä terveisiä: ”Ei tämä tauti ole kuolemaksi vaan Jumalan kunniaksi: se tuo julki Jumalan Pojan kirkkauden.”. Sitten Jeesus viivytteli vielä kaksi päivää tuolla seudulla ennen kuin hän lähti kohti Betaniaa. Silloin Lasarus oli jo kuollut. Opetuslapset eivät ymmärtäneet Jeesuksen sanoja ja ihmettelivät hänen toimiaan. Vain Jeesus tiesi mitä tapahtuu ja miksi. Tähän oli varattu tärkeä opetus kaikille: Jeesus on Jumalan Poika, jolla on valta kuolemankin yli.

Lasaruksen kuolema oli tuonut lohduttajia Martan ja Marian luokse. Suru oli kuitenkin pohjaton. ”Jos sinä olisit ollut täällä…”, Martta purki sydäntään Jeesukselle katkerasti itkien. Epäusko oli sokaissut ihmisten silmät. He eivät nähneet, että Jeesus on ylösnousemus ja elämä. Jeesus opetti jälleen Marttaa. Jeesus ei kuitenkaan ollut vain kylmä opettaja surevien luona. Hän liikuttui Marian itkusta ja purskahti itsekin itkuun Lasaruksen haudalla. Sitten hän käski siirtää kiven haudan suulta. ”Lasarus, tule ulos!” Se mitä sitten tapahtui osoittaa, että Jeesus on Jumalan Poika.

Ihmisen sana vaikuttaa, jos joku kuulee ja päättää totella sitä. Jumalan sana on toisenlainen: Jumalan sana vaikuttaa elämää ja herättää kuolleenkin eloon. Niin kuin alussa Jumala loi kaiken sanallaan, niin Jeesuksen sana yhä luo uutta elämää. Siksi hän on ystävistä parhain, aivan ylivoimainen. Jumalan Poika pitää huolen ystävistään, vaikka hän ei toimisikaan niin kuin me ihmiset toivomme ja odotamme.

Opetuksen ydin

Jeesuksen ystävät saavat luottaa hänen sanaansa.

Rukous

Rakas Jeesus, kiitos, että Jumalan Poikana tiedät ja hallitset kaiken. Kiitos, että silti ymmärrät meitä ihmisiä ja osoitat meille ystävyyttä. Vahvista meidän uskoamme sinuun. Tee meistä ystäviäsi, jotka luottavat sanasi lupauksiin vaikeuksissakin. Sinä olet ylösnousemus ja elämä. Auta meitä lohduttamaan niitä, joilla on surua kuoleman tähden. Aamen.

Laulu

Jeesus meitä rakastaa, Pikkukannel 9 / Siionin kannel 409
Jeesus tekee ihmeitä, Pikkukannel 89
Jeesus on mun sankarini, Pikkukannel 155
Jeesus on tie, Pikkukannel 162

Keskustelukysymykset

1. Miten ystävä on enemmän kuin kaveri?
2. Millaisissa vaikeuksissa ystävästä voi olla apua?
3. Millaisia ystäviä Jeesus maailmassa tarvitsee?
4. Miten voimme lohduttaa kuoleman tähden surevaa?
5. Jeesus sanoo olevansa ylösnousemus ja elämä. Uskotko sen?

Havainnollistaminen

Tämä evankeliumin kertomus on hyvä näyteltäväksi. Lopuksi voisi keskittyä pohtimaan Lasaruksen roolia. Jaksoiko hän uskoa Jeesuksen apuun vai menettikö hän toivonsa?

Toiminta

Askartelu pienille

Askarrellaan Lasaruksen hauta paperilautasesta.

TARVIKKEET:
paperia ja värikyniä
syviä valkoisia paperilautasia
mustaa ja harmaata akryylimaalia tai vesiväriä siveltimiä
sakset
(huopaa tai kreppipaperia)

Piirrä ja väritä Lasaruksen kuva. Leikkaa lautanen puoliksi ja maalaa molempien puoliskojen ulkopuoli harmaaksi ja sisäpuoli mustaksi. Liimaa toisen puoliskon mustalle pinnalle Lasarus-hahmo. Leikkaa toiseen puoliskoon oviaukko, joka on suunnilleen samankokoinen kuin Lasaruksen kuva. Liimaa puoliskot yhteen siten, että niiden väliin jää tyhjä tila ja ne pysyvät pystyssä pöydällä. Lasarus näkyy oviaukosta. Halutessasi voit koristella haudan reunoja esim. huovasta tai kreppipaperista leikatuilla kukilla tai ruoholla.

Leikki

Jeesuksen syliin

Harjoitellaan luottamusta ja heittäytymistä ystävän varaan leikkimällä kolmen lapsen ryhmissä: Yksi on keskellä ja kaksi ottaa kiinni keskellä olevasta selkäja etupuolella, kun hän kaatuu silmät kiinni vuorotellen heitä kohti. Aikuiset voivat toimia kiinniottajina, tai isommat lapset pienimmille. (Kouluikäiset pystyvät ottamaan toisensa kiinni.) Vuoroa vaihdetaan niin kauan, että kaikki ovat saaneet kokeilla luottamista ja heittäytymistä.

Lisämateriaali

Podcast

Taustatietoa ohjaajalle, opetus, keskustelukysymykset, havainnollistaminen: Raimo Lähteenmaa
Askartelu: Soili Norro
Leikki: Riikka Lindroos
Tehtävä isoille: Saija Simanainen