Opetuslapset myrkyssä

 

Luuk. 8:22-25

Taustatietoa ohjaajalle

Gennesaretin järven pinta on noin 200 metriä merenpinnan alapuolella. Järvessä ei ole yhtään saarta. Kun Välimereltä tuulee ja tuuli laskeutuu vuoren rinnettä alas, ehkä Kyyhkyssolasta länsirannalta, se voi saada aikaan rajunkin myrskyn. Kokenutkin kalastaja saattoi joutua myrskyn yllättämäksi, niin nopeasti ne nousivat. Veneet olivat isoja ja tukevia. Kalastus tapahtui aina yöllä. Opetuslapset ja Jeesuskin olivat liikkeellä yöllä (Mark. 4:35-36, huomaa myös ”nukahti”, jae 23).

Kahdeksannen luvun lopussa on neljä ihmettä, voimatekoa, jotka kuvaavat Jeesuksen valtaa neljän ”vastustajan” yli.

1. Valta yli luonnonvoimien, jakeet 22-25
2. Valta yli henkivaltojen, jakeet 26-39
3. Valta yli sairauden, jakeet 40-48
4. Valta yli kuoleman, jakeet 49-56

Jeesuksen tyynnytettyä myrskyn opetuslapsissa heräsi kysymys, kuka Jeesus oikein oli. Kaikki Jeesuksen voimateot olivat Jeesuksen vastauksia tuohon kysymykseen. Opetuslapsille alkoi kirkastua, että Jeesus oli sittenkin jotakin muuta kuin miksi he häntä luulivat: ei vain suuri opettaja, vaan itse Jumala.

Johdantokeskustelu

1. Miltä tuntuu olla peloissaan?
2. Millaisissa tilanteissa lapsia pelottaa?
3. Mistä saa apua pelottavassa tilanteessa?

Opetus

Nyt kerron teille, kuinka Jeesuksen opetuslapsiakin pelotti. Ohjaaja lukee Raamatusta Luuk. 8:22-25.

Jeesus on ollut koko päivän parantamassa sairaita. Illalla hän sanoo opetuslapsilleen: ”Nyt lähdemme vastarannalle”. Jeesus ja opetuslapset asettuvat veneeseen, Jeesus veneen takaosaan. Vene lähtee liikkeelle ja aallot liplattavat hiljalleen (kankaalla tehdään pieniä aaltoja). Päivästä väsyneenä Jeesus nukahtaa.

Yhtäkkiä nousee kova myrsky (kankaalla tehdään korkeita aaltoja). Aallot lyövät korkeina ja vettä tulee veneeseenkin. Vaikka opetuslapset ovat kokeneita veneilijöitä, myrsky on niin kova että he pelkäävät veneen uppoavan. Hätääntyneinä he menevät herättämään Jeesusta ja sanovat: ”Opettaja, etkö näe että me hukumme!” Silloin Jeesus nousee seisomaan ja nuhtelee tuulta ja aaltoja: ”Vaikene, ole hiljaa!” Tuuli tyyntyy heti ja tulee aivan tyyntä (lakana lasketaan lattialle).

Jeesus sanoo: ”Miksi teillä on niin vähän uskoa? Eihän teidän tarvitse pelätä kun olette minun kanssani.” Opetuslapset olivat hämmästyneitä ja peloissaankin. He kyselivät toisiltaan: ”Millainen mies tämä oikein on, jota me seuraamme? Häntähän tottelevat tuuli ja aallotkin.”

Jos useampi lapsista haluaa olla Jeesus, näytelmän keskikohta voidaan esittää toiseenkin kertaan.

Opetuksen ydin

Jeesus on Jumalan Poika, ja siksi hän on voimakkaampi kuin mitkään asiat, jotka meitä pelottavat. Hän on voimakkaampi kuin suuri myrskykin.

Rukous

Jeesus, kiitos, että sinä olet voimallinen. Kiitos, että kuulet meidän hätämme. Kiitos myös, että saamme turvata elämämme kaikissa tilanteissa sinun apuusi. Aamen.

Laulut

Kun myrsky käy (Sopii alkulauluksi ennen raamatuntekstin lukemista. Laulu toimii kanavana liian energian purkamiseen. Jos tunnelma on passiivinen, se luo pohjaa yhdessä tekemiselle. Jos lapset ovat toisilleen vieraita, laulu vapauttaa tunnelmaa. Laulu kannattaa lopettaa pieneen myrskyyn.)
Tuolla keinuu pieni pursi, Lasten virsi 86
Ihmeiden tekijän matkassa, Lasten virsi 96:1,4
Rukous on silta, Lasten virsi 107
Kun Jeesus on mun veneessä, en pelkää myrskyssä -laululeikki
(Loppulauluna kertaa kertomuksen opetuksen: Jeesuksen kanssa ei tarvitse pelätä pelottavissakaan tilanteissa.)

Havainnollistaminen

Näytellään kertomus yhdessä. Etukäteen on rakennettu opetustilan nurkkaan ”vene” esim. patjoista, penkeistä tai sohvasta. Myrskyä varten on varattu sininen lakana tai ohut kangas. Jaetaan roolit. Ohjaaja toimii esilukijana ja näytelmän ohjaajana. Yksi lapsista on Jeesus (jokin valkoinen vaate rekvisiittana), muut ovat opetuslapsia. Muutama isompi lapsi ja/tai apuopettaja tekee aaltoja. Roolijaon jälkeen voidaan harjoitella vuorosanoja ja aaltojen tekemistä. Lapset voivat sanoa ainakin Jeesuksen opetuslasten lyhyet vuorosanat.

Toiminta

Askartelu: Laiva

TARVIKKEET:
värillistä paperia
väri- ja lyijykyniä
sakset
liimaa

Askarrellaan laivat. Jokainen lapsi piirtää veneen, jonka kyydissä on Jeesus ja hän itse. Laivat leikataan ja liimataan taustapaperille. Veneen voi myös taitella toisesta paperista ja piirtää siihen matkustajat. Jokainen saa päättää, haluaako tehdä suuret ja myrskyisät aallot vai tyynen veden. Aallot tai järven pinta revitään sinisestä paperista ja liimataan paperin alaosaan.

Leikki: Myrskyssä

Leikkijät seisovat ympyrässä. Yksi leikkijöistä valitaan olemaan Jeesus. Hän menee ”nukkumaan” lattialle ympyrän keskelle. Toiset leikkijät seisovat ja heiluttavat vartaloaan, käsiään ja jalkojaan, niin kuin olisivat veneessä suuren myrskyn keskellä. Jeesusta esittävä leikkijä saa nousta istumaan ja komentaa myrskyä koska haluaa sanomalla: ”Vaikene, ole hiljaa!” Kun Jeesusta esittävä leikkijä on komentanut myrskyä, jokaisen leikkijän tulee mennä kyykkyyn niin nopeasti kun vain pääsee. Viimeisenä kyykyssä olleesta leikkijästä tulee Jeesus.

Podcast

Taustatietoa ohjaajalle: Pasi Hujanen
Opetus, havainnollistaminen, rukous ja askartelu: Oili Heimonen
Leikki: Liisi Portin