Rikas nuorukainen

 

Mark. 10:17-31

Taustatietoa ohjaajalle

Taustatietoa ohjaajalle

Evankeliumien puhuttelevimpia kohtia ovat ne, joissa Jeesus kutsuu joitakin seuraamaan itseään. Kaikki Jeesuksen opetuslapset, kuten esim. Martta, Maria ja Lasarus, eivät lähteneet konkreettisesti kulkemaan Jeesuksen mukana. Joitakin Jeesus kuitenkin kutsui seuraajikseen, ja silloin ei kieltäytyminen ollut mahdollista. Auraan kätensä laittanut ei saanut katsella taaksepäin eikä edes oman isän hautaaminen ollut peruste vitkastella (Luuk. 9:59-62). Oli pantava pois kaikki ja lähdettävä seuraamaan Herraa. Tässä tilanteessa oli nyt eräs mies, Matteuksen evankeliumin mukaan nuorukainen. Hän sai kutsun, mutta ei suostunut lähtemään, koska hänellä oli liikaa omaisuutta.

Markuksen evankeliumissa – erityisesti 8. luvun lopussa – Jeesuksen seuraaminen asetetaan tiukasti vastakkain sen kanssa, mitä tämä maailma tarjoaa. Muuta on ”vihattava”, Jeesusta seurattava. Mikään ei saa estää Jeesuksen seuraamista. Ei raha, eivät ystävät, ei viha eikä rakkaus saa estää ihmistä silloin, kun Jeesus kutsuu. Rikas mies lähti Jeesuksen luota pois kukkaro tallella ja köyhänä kuin kirkonrotta. Mikä on se asia, joka estää meitä seuraamasta Jeesusta?

Opetus

Muuan nuori mies oli hyvin rikas. Hänellä oli kaikkea: vaatteita, ruokaa, hyvä asunto ja paljon hienoja tavaroita. Mutta häneltä puuttui vielä yksi juttu: paikka taivaassa. Niinpä hän päätti kysyä Jeesukselta, miten hän pääsisi taivaaseen Jumalan luokse. Hän meni Jeesuksen luo ja kysyi: ”Miten minä pääsen taivaaseen?” Jeesus kysyi mieheltä: ”Oletko noudattanut kymmentä käskyä?” ”Kyllä olen,” nuori mies vastasi tomerana. ”Yksi asia sinun on vielä tehtävä. Sinun pitää antaa kaikki tavarasi köyhille ja uskottava, että olen Jumalan Poika ja lähteä seuraamaan minua. Sitten pääset taivaaseen,” Jeesus neuvoi. ”Kaikki tavarani? En minä halua luopua rikkaudestani! Minä haluan olla rikas!” mies sanoi ja lähti pois.

Opetuksen ydin

Uskomalla Jeesukseen pääsemme taivaaseen. Jeesus on meidän paras aarteemme.

Rukous

Kiitos Jeesus, että sinuun uskomalla voimme päästä taivaaseen, Jumalan luokse. Aamen.

Laulut

Käskyt, PK 64
Jeesus on tie, PK 162
Kotiin taivaaseen, PK 164
Taivaassa, PK 165
Milläs minä pääsen taivaaseen – leikkilaulu
Mä silmät luon ylös taivaaseen, VK 490
Nyt kulkee halki korpimaan, VK 498

Keskustelukysymykset

1. Miten voimme päästä taivaaseen?
2. Millainen taivas voisi olla?
3. Mikä asia voi olla jollekin ihmiselle tärkeämpi kuin Jeesus?
4. Mikä on sinulle tärkeä asia/esine? Miltä tuntuisi, jos taivaassa voisit saada sen vielä hienompana/isompana/parempana?

Havainnollistaminen pienille

Kertomuksen aikana kertoja tai avustaja voi piirtää taululle/isolle paperille rikkaan nuorukaisen kertomusta.

Havainnollistaminen isoille

Opettaja kertoo rikkaan nuorukaisen kertomusta samalla, kun kaksi avustajaa tai kaksi lasta esittää kertomusta pantomiimiesityksenä eli äänettömästi Jeesuksen ja rikkaan nuorukaisen rooleihin eläytyen.

Kertomuksen edetessä piirrostaululle (esim. liitutaulu, fläppitaulu) voidaan kirjoittaa kertomuksen tukisanoja: rikas, paikka taivaassa. Opetuksen ydin: ”Uskomalla Jeesukseen pääsemme taivaaseen”, voidaan piirtää taululle Jeesuksen tyhjänä ristinä.

Toiminta: Askartelut

Minä uskon, että taivas on tällainen

TARVIKKEET:
paperia
pensseleitä
vesivärejä

Jokainen saa piirtää/maalata taivaan, sellaisena kuin sen uskoo olevan. Jos aikaa riittää, voidaan piirustuksia käydä läpi.

Taivas

TARVIKKEET:
kartonkia
väri- ja lyijykyniä
sakset
sinitarraa

Pyhäkoululuokan seinälle voidaan askarrella yhdessä taivas, johon jokainen tekee kartongista leikaten jonkin osan, joka kiinnitetään sinitarralla yhteiseen taivaaseen. Osat voivat olla esimerkiksi pilviä, ihmisiä, Jeesus, enkeleitä, hedelmiä, soittimia ja nuotteja jne.

Leikki

Taivas on täynnä hyvää

Leikki toimii samalla idealla kuin ”Laiva on lastattu”, mutta tällä kertaa jokainen sanoo vuorollaan jonkin hyvän asian, joka voisi olla taivaassa. Pallo tai muu esine heitetään jollekin ringissä olevalle, joka sanoo ”Taivas on täynnä x:iä (esim. vaahtokarkkia, saippuakuplia, iloa)” ja heittää esineen seuraavalle, joka keksii jonkin muun asian sanoen ”Taivas on täynnä y:iä”. Jos joku sanoo jo kerran sanotun asian, leikki loppuu.

Vanhemmille

Jeesus luopui taivaallisesta aarteestaan tullessaan maan päälle. Hän kuoli ristillä meidän rahaan ja omaisuuteen kiintyneiden ihmisten puolesta. Hän kärsi meidän rangaistuksemme, että pääsisimme taivaaseen. Kerro lapsellesi, että Jeesukseen uskomalla me pääsemme taivaaseen ja Jeesus on meidän paras aarteemme.

Tehtävä isoille

Tehtävä isoille (LIITE1/RIKAS NUORUKAINEN).

Taustatietoa ohjaajalle: Erkki Koskenniemi
Opetus, havainnollistaminen, keskustelukysymykset, askartelu ja leikki: Anniina Liljeqvist
Vanhemmille ja tehtävä isoille: Maarit Otto
Kuvitus: Liina Pajunen