Jeesus siunaa lapsia

 

Mark. 10:13-16

Taustatietoa ohjaajalle

Taustatietoa ohjaajalle

Evankeliumeissa mainitaan muutamia kertoja, kuinka Jeesus kohtasi elämänsä aikana lapsia. Kaikissa näissä kohtaamisissa välittyy Jeesuksen lämmin ja arvostava suhtautuminen lapsiin. Muun muassa Matteuksen evankeliumissa (Matt. 18:1-14) kerrotaan, kuinka Jeesus asetti aikuisille lapsen esikuvaksi, kun häneltä kysyttiin, kuka on suurin taivasten valtakunnassa.

Ei siis ihme, että sen ajan äidit, isät tai lasten isovanhemmat halusivat tuoda lapsiaan Jeesuksen lähelle. Varmasti heillä oli mielessään monia murheita ja pelkoja, joiden kanssa he halusivat tulla Jeesuksen luokse. Todennäköisesti he toivoivat, että Jeesuksen siunaus auttaisi heitä.

Markuksen evankeliumissa kerrotaan, että Jeesuksen luo tuotiin lapsia, jotta Jeesus koskisi heihin. Juutalaisen tavan mukaan vanhemmat toivat sovintopäivän iltana lapsiaan tunnettujen kirjanoppineiden siunattavaksi, joten on mahdollista, että myös tämä selittäisi sen, miksi Jeesusta lähestyttiin lasten kanssa.

Jeesus otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä siitä huolimatta, että hänen opetuslapsensa estivät häntä. Vaikka Jeesus siunasi lapsia, hän ei jättänyt meille erityisiä ohjeita lasten siunaamistoimitusta varten. Lasten siunauksesta on tullut meidän aikanamme luonteva osa kastetoimitusta. Kaste toimitetaan kolmiyhteisen Jumalan nimeen, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

Markuksen evankeliumin tekstikohdan keskeinen sanoma onkin, että lapset saavat tulla Jeesuksen luokse: Saivat tulla silloin ja saavat tulla yhä edelleen. Jeesus kutsuu luokseen kaikkia ja kaikenkokoisia. Jeesus ei katso ulkonäköä tai ulkoisia saavutuksia, vaan jokainen saa tulla hänen luokseen.

Näin toimiessaan Jeesus halusi muistuttaa meille kaikille, että lapset ovat todellisia esikuvia häneen uskovista ihmisistä. Pieni lapsi ei järkeile tai epäile. Lapsi uskoo ja luottaa siihen, mitä hänelle kerrotaan ja opetetaan. Kasteessa meidät on liitetty kolmiyhteisen Jumalan yhteyteen ja se siunaus kantaa meitä taivaskotiin saakka. Siihen saamme luottaa koko elämämme. Vanhasta testamentista voimme lukea lukuisia kertomuksia siitä, kuinka Jumalan siunaus on ollut läsnä menneessä. Se on läsnä myös tässä ajassa ja tulevaisuudessa.

Kun lapset tulevat pyhäkouluun tai seurakunnan leirille, he tulevat Jeesuksen luo. He saavat siunauksen Jumalan sanan opetuksen kautta. Jeesuksen meille antaman esimerkin valossa me saamme jokainen rohkeasti siunata Jumalan hyvyydellä toinen toistamme ja lapsiamme, pyhäkoululaisia, kerholaisia tai leiriläisiä. Näin toivotamme heille juuri sitä hyvää, mitä Jeesus voi elämäämme antaa.

Keskustelukysymykset alkuun

1. Onko sinua koskaan siunattu? Missä ja milloin?
2. Oletko käynyt kirkossa alttarilla siunattavana niin, että pappi olisi laittanut käden pääsi päälle?
3. Miltä se tuntui? Millainen olo sinulle tuli siitä?
4. Oletko nähnyt, että ketään toista olisi siunattu, esimerkiksi ristiäisissä?
5. Oletko sinä saanut olla siunaamassa jotakuta?

Opetus

Markuksen evankeliumissa kerrotaan monille, ehkä pikkusiskon tai -veljen ristiäisistä tuttu kertomus, jossa Jeesus siunaa lapsia. Silloin, kun Jeesus vielä eli täällä maan päällä, hän kulki usein kotiseutunsa lähettyvillä. Monet ihmiset seurasivat häntä, koska he tahtoivat kuulla, mitä Jeesus puhui ja opetti. Ihmiset halusivat tulla Jeesuksen luokse myös siksi, että Jeesus voisi parantaa heidän sairauksiaan.

Nytkin suuri joukko ihmisiä oli seurannut pitkään Jeesusta. Jeesus ja opetuslapset olivat varmasti väsyneitä ja kaipasivat jo lepoa. Jotkut äidit ja isät toivat lapsia Jeesuksen luokse. Ehkä näillä vanhemmilla oli huoli lapsistaan. Joillakin lapsilla saattoi olla jokin sairaus. Tuohon aikaan Jeesuksen kotimaassa oli myös sellainen tapa, että lasten vanhemmat veivät lapsia joiden kuuluisien kirjanoppineiden siunattaviksi. Nyt vanhemmat halusivat tuoda lapsia juuri Jeesuksen luokse.

Jeesuksella oli aikuisia ystäviä, jotka seurasivat häntä kaikkialle. Heitä kutsuttiin opetuslapsiksi. He estivät kuitenkin vanhempia jyrkästi tuomasta lapsiaan Jeesuksen luokse. He eivät antaneet vanhempien tuoda lapsiaan edes Jeesuksen lähelle. Ehkä he ajattelivat, että Jeesus oli liian väsynyt vastaanottamaan lapsia ja hänen täytyi saada nyt levätä.

Mutta Jeesus ajattelikin aivan toisin. Kun Jeesus kuuli, mitä opetuslapset sanoivat, hän sanoi vihaisena opetuslapsilleen, ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni. Älkää estäkö heitä. Totisesti: joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaan niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.” Sillä Jeesus tarkoitti, että aikuistenkin tulisi ottaa esimerkkiä lapsista ja lasten uskosta. Sillä juuri lasten lailla uskovat ihmiset pääsevät Jumalan luokse taivaan kotiin. Opetuslapset tottelivat Jeesusta ja

päästivät lapset Jeesuksen luokse. Jeesus otti vuorotellen lapsia syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.

Mekin voimme mennä Jeesuksen luokse. Hän on valmis ottamaan meidät vastaan joka hetki. Hän rakastaa meitä. Hänellä on aina aikaa meille. Hän rakastaa meitä niin paljon, että hän kuoli ristillä meidän syntiemme tähden. Hän rakastaa meitä niin paljon, että hän nousi kuolleista, että me pääsisimme taivaan kotiin. Jeesus siunaa meitä rakkaudellaan ja anteeksiannollaan, niin kuin hän siunasi lapsiakin.

Opetuksen ydin

Lapset saavat tulla Jeesuksen luokse. Jeesus tahtoo siunata meitä jokaista.

Rukous

Rakas Taivaan Isä, kiitos, että rakastat minua, vaikka olen pieni. Kiitos, että minäkin saan elää Jeesusta lähellä, vaikka en voi nähdä häntä. Kiitos, että Jeesus on myös minun ystäväni ja siunaa aina meitä. Aamen.

Laulut

Siunaus, Pikkukannel 94
Ystävä sä lapsien, Pikkukannel 154 / Virsi 492
Kiirehdi rakkaan Jeesuksen luo, Siionin kannel 410
Tuomme luokse Jeesuksen, Virsi 218
Oi Jumala, et hylkää pientä lasta, Virsi 491
Oi Jeesus, ota syliisi, Virsi 496
Kun äidit lapsiansa, Virsi 497
Käyn, Jeesus, kasvois etehen, Virsi 500

Havainnollistaminen pienille

Pienet lapset pitävät tavallisesti eläimistä. Tämän raamatunkertomuksen voit havainnollistaa pienille lapsille kertomalla sen jonkin eläimen näkökulmasta (esimerkiksi hiiren). Voit miettiä pyhäkoulusi, kerhosi tai leirisi muuhun teemaan tai tekemiseen sopivan eläimen, jota kertomuksessasi käytät. Ota mukaasi konkreettisesti jokin eläinhahmo. Se voi olla pehmolelu, käsinukke, muovinen leikkieläin tai vaikkapa lehdestä leikattu eläimen kuva. Kertomuksen voit aloittaa kertomalla siitä näkökulmasta, että kyseinen eläin olisi ollut paikalla näkemässä, kun Jeesus otti vastaan lapsia ja siunasi heitä.

Havainnollistaminen isoille

Isommat lapset voivat itse olla toteuttamassa ja valmistamassa kertomusta. Aluksi ohjaaja voisi käydä elävästi kertomuksen läpi, jonka jälkeen siitä voitaisiin vielä keskustella yhdessä.
Yhdessä pohdittavia asioita:
1. Millaisessa paikassa Jeesus mahtoi siunata lapsia?
2. Millaisia ihmisiä oli paikalla?
3. Miltä he näyttivät?
4. Minkä ikäisiä he olivat?
5. Millaiset vaatteet heillä oli päällään?
6. Mitä kieltä he puhuivat tai mitä he söivät?
7. Mistä tai miten pitkän matkan takaa ihmiset olivat saapuneet paikalle?

Lapset voisivat jakautua ryhmiin ja valmistaa kertomuksen esimerkiksi paperikeppinukkeesitykseksi. Kertomus painuu hyvin lasten mieleen, kun he saavat itse olla sitä kokemassa ja tekemässä.

Toiminta pienille: Askartelut

Omakuva

TARVIKKEET:
paperia
värikyniä
sakset
lehtikuvia

Ohjaaja valmistaa seinälle ison kuvan (liite 1 kopiokoneella suurennettuna kokoon A3), jossa Jeesus kuvataan lapsia siunaavassa tai kohtaavassa asennossa. Lapset saavat piirtää tai askarrella oman kuvansa, jonka sitten valmiina saavat viedä seinälle olevaan kuvaan Jeesuksen lähelle. Näin lapset saavat kokea konkreettisesti kuvan ja oman tekemisen kautta, että Jeesus siunaa heitäkin. Taideteoksen yläpuolelle ohjaaja voi kirjoittaa tutun lastenevankeliumin Markus 10:13-16

Kirjanmerkki

TARVIKKEET:
pahvia
kyniä
sakset

Askarrellaan kirjanmerkki esimerkiksi oman lastenraamatun väliin laitettavaksi. Kirjanmerkkiin liitetään käsiteltävä Raamatun teksti, Jeesus siunaa lapsia (LIITE 2). Jokainen saa itse koristella oman kirjanmerkkinsä.

Tehtäviä pienille

Tulosta jokaiselle väritettävä hahmokuva: Jeesus siunaa lapsia (LIITE 1/JEESUS SIUNAA LAPSIA).

1. Piirrä itsesi Jeesuksen lähelle.
2. Kuinka monta lasta on kuvassa?
3. Liimaa sydäntarra (opettaja hankkii tarrat) tai piirrä sydän jokaisen lapsen kohdalle, jota Jeesus rakastaa.
4. Väritä kuva.
5. Ketä näet kuvassa?
6. Kuka istuu keskellä?
7. Miltä lapsista tuntui, kun he olivat menossa Jeesuksen luokse?
8. Miltä heistä tuntui, kun opetuslapset estelivät heitä?
9. Miltä heistä tuntui, kun Jeesus vastaanotti heidät?
10. Onko Jeesuksella aikaa meille tänään?
11. Rakastaako Jeesus meitä aina?

Toiminta isoille

Askartelu: Herran siunaus – taulu

TARVIKKEET:

liite 3
sakset
kyniä
askartelutikkuja 4 kpl/askartelija tai valmis puukehys
liimaa
koristeeksi esim. helmiä

Tarkoituksena on askarrella Herran siunaus -taulu, jossa on Herran siunaus tekstinä (LIITE 3/ JEESUS SIUNAA LAPSIA). Lapset voivat kirjoittaa itsekin sanat: Herra siunaa meitä ja varjele meitä (4. Moos. 6:24). Neljästä askartelutikusta liimataan kehykset. Kehykset koristellaan. Taulua askarreltaessa opettaja voi kertoa Herran siunauksesta: mistä se löytyy ja missä se yleensä lausutaan. Opettaja innostaa ja rohkaisee lapsia opettelemaan sen ulkoa.

Leikki: jeesuksen ystävien verkko

Leikkijät istuvat lattialla piirissä. Ohjaaja pitää kädessään punaista lankakerää. Jos ryhmä ja lapset ovat ohjaajalle tuttuja, ohjaaja sanoo jonkin ringissä olevan lapsen nimen ja heittää lankakerän hänelle, siten että pitää itse kiinni langan toisesta päästä.

Leikin aikana voidaan sopia jokin teema, mistä samalla keskustellaan. Jos kysymyksessä on esimerkiksi tuttu kerhoryhmä, voi jokainen kertoa omalla vuorollaan, mitä on tehnyt vaikkapa hiihtolomalla. Jos taas ryhmä on vielä vieras, esimerkiksi leirin aluksi, voidaan sopia, että jokainen heittää vuoron perään lankakerää jollekin lapselle, jolloin lankakerän kiinni ottanut lapsi saa vuoron kertoa nimensä ja esimerkiksi mistäpäin on leirille saapunut. Leikki jatkuu kunnes lankarulla on käynyt jokaisella lapsella ja Jeesuksen ystävien verkko on syntynyt silmiemme eteen.

Ohjaaja tai joku lapsista voi purkaa verkon taaksepäin käänteisessä järjestyksessä kerien langan takaisin rullalle. Voimme ajatella, että kun Jeesuksen uskovat kokoontuvat, keskuudessamme on aina Jeesuksen ystävien verkko, vaikka silmämme eivät sitä näe. Lanka tuo verkon näkyviin ja se on ikään kuin Jeesuksen läsnäolo keskuudessamme. Vaikka verkko puretaan, Jeesus ja hänen siunauksensa silti jää. Hän on läsnä koko ajan keskuudessamme.

Vanhemmille

Kun tuot lapsesi pyhäkouluun/kerhoon/leirille, tuot hänet Jeesuksen siunattavaksi. Raamatun sanan äärelle tuominen on Jeesuksen luokse tuomista. Kerro lapsellesi, että Jeesus rakastaa häntä ehdoitta niin paljon, että hän kuoli meidän syntiemme tähden ja nousi ylös kuolleista, että pääsisimme taivaaseen. Siunaa lastasi Herran siunauksen sanoilla.

Podcast

Taustatietoa ohjaajalle, opetus, havainnollistaminen, askartelu pienille ja leikki isoille: Maria Saarenpää
Askartelu isoille, tehtäviä pienille, vanhemmille: Maarit Otto
Tehtävä isoille: Maarit Otto